Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κυψέλη επεισόδια: Συνελήφθη 52χρονος που έκανε τηλεφώνημα-παγίδα στην αστυνομία
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη επεισόδια: Συνελήφθη 52χρονος που έκανε τηλεφώνημα-παγίδα στην αστυνομία

Κυψέλη επεισόδια: Στον Εισαγγελέα θα οδηγηθεί αύριο 52χρονος που έκανε το τηλεφώνημα «παγίδα» προς τις Αρχές τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Κυψέλη.

Κυψέλη επεισόδια: Ένας 52χρονος, που τελικά συνελήφθη και το πρωί της Δευτέρας οδηγείται στον εισαγγελέα, είναι αυτός που προκάλεσε με ψευδή αναφορά περί τραυματισμού του από μαχαίρι και ληστείας σε βάρος του, την παρουσία των Αστυνομικών Δυνάμεων στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, το βράδυ του Σαββάτου με τα γνωστά επακόλουθα των επεισοδίων και των φθορών επιχειρήσεων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Αστυνομία έφθασε στην Πλατεία, όχι με σκοπό να διαλύσει τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν για τις πέντε συλλήψεις αντιεξουσιαστών της προηγούμενης βραδιάς μετά και πάλι από επεισόδια, αλλά για να παράσχει βοήθεια σε ένα 52χρονο ο οποίος ισχυριζόταν με τηλεφώνημά του στην Άμεση δράση ότι τον έχουν τραυματίσει με μαχαίρι στο πόδι  για να τον ληστέψουν και μάλιστα ότι έβλεπε τους δράστες ανάμεσα σε συγκεντρωμένους!

Από κάποια στιγμή και πέρα ο 52χρονος που είχε καλέσει την αστυνομία για βοήθεια δεν απαντούσε, αλλά με βάση τα στοιχεία που είχε η Αστυνομία τον συνέλαβε και σχημάτισε δικογραφία εναντίον του για άσκοπη κινητοποίηση της Αστυνομίας.

“Ήθελα να έρθει η Αστυνομία να διαλύσει τη συγκέντρωση και σκέφτηκα ότι ήταν ένας τρόπος να έρθουν αστυνομικές δυνάμεις γιατί αυτό που έβλεπα με τη συγκέντρωση ήταν επικίνδυνο”, είπε στη συνέχεια στους αστυνομικούς. Πράγματι, ο 52χρονος δεν έχει κανένα παρελθόν με δράση στον αντιεξουσιαστικό χώρο, κάτι που υποπτεύτηκαν στην αρχή οι αστυνομικοί καθώς είχαν παρατηρήσει καλέσματα αντιεξουσιστών για συγκέντρωση στην Πλατεία για δεύτερη συνεχή βραδυά και με αφορμή όπως προαναφέρθηκε τις συλλήψεις των πέντε ατόμων που κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Μετά από όλα αυτά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε την πάρακάτω ανακοίνωση που δίνει διευκρινίσεις σε πολλά σημεία των σοβαρών γεγονότων που ξετυλίχθηκαν στην πλατεία.«Η αστυνομία επενέβη ξημερώματα Σαββάτου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, γιατί εκλήθη τηλεφωνικά από ιδιώτη που επικαλέσθηκε κίνδυνο ζωής», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Η αστυνομία δεν επενέβη, λόγω της συγκέντρωσης περίπου 200 ατόμων. Δεν επενέβη, βάσει σχεδίου, για να «διαλύσει» την συγκέντρωση, εφαρμόζοντας τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 00:30 του Σαββάτου 9ης Μαΐου, ιδιώτης κάλεσε την Άμεση Δράση, δήλωσε ότι βρισκόταν στην πλατεία, ήταν τραυματισμένος στο πόδι, είχε μαχαιρωθεί, τον είχαν ληστέψει και ζητούσε επειγόντως βοήθεια. Αν και ήταν πιθανό το ενδεχόμενο παγίδας, αν και σε έντυπα και ιστοσελίδες του αναρχικού χώρου είχαν υπάρξει «καλέσματα» για την συγκεκριμένη συγκέντρωση, ομάδα αστυνομικών κινήθηκε επειγόντως προς το σημείο και ο επικεφαλής συνομίλησε εκ νέου τηλεφωνικά με τον ιδιώτη.Αυτός επιβεβαίωσε ότι είναι τραυματισμένος, δεν μπορεί να κινηθεί ώστε να βγει από την πλατεία, όπως του ζητήθηκε, είπε ότι βλέπει τους δράστες εκεί κοντά ανάμεσα στο πλήθος και έδωσε ως στίγμα την συμβολή των οδών Επτανήσου και Ιθάκης στην πλατεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση μόλις εισήλθαν στην πλατεία με μπουκάλια, ξύλα, πέτρες κλπ. Ο ιδιώτης δεν απαντούσε πλέον στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών. Έτσι άρχισαν τα επεισόδια.Ο άνδρας που με την ψευδή έκκληση προκάλεσε τα γεγονότα, ηλικίας 52 ετών, συνελήφθη σήμερα και με τη σχηματιζόμενη εις βάρος του δικογραφία θα παραπεμφθεί αύριο στον εισαγγελέα».

Τι είχε συμβεί στην πλατεία

Το Alphafreepress, είχε νωρίτερα γράψει για την επεισοδιακή νύχτα στην Κυψέλη: Μία νέα επεισοδιακή νύχτα έζησε το βράδυ του Σαββάτου η περιοχή της Κυψέλης, καθώς 400 περίπου άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων, ενώ προχώρησαν και σε ρίψη μολότοφ προς τους άνδρες της αστυνομίας.

ΕΣΠΑΣΑΝ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΣυγκεκριμένα, οι αντιεξουσιαστές έσπασαν βιτρίνες και αυτοκίνητα ως «απάντηση» στις συλλήψεις και προσαγωγές που σημειώθηκαν νωρίτερα, για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν την Παρασκευή στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Ο νέος κύκλος επεισοδίων ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες σε καταστήματα στην Κυψέλη προκαλώντας ζημιές στην προσόψεις συνοικιακών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, ενώ υπέστησαν ζημιές και κάποια οχήματα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Καταγράφηκαν επεισόδια, όταν ομάδα εκατοντάδων αντιεξουσιαστών έσπασε βιτρίνες ως απάντηση στις προσαγωγές της Παρασκευής και την απομάκρυνση των διαδηλωτών από την Αστυνομία.

Οι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων, όπου είχαν στήσει «μπλόκο» τα ΜΑΤ, ώστε η ένταση να μη μεταφερθεί στο Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια. Οι άνδρες της Αστυνομίας παρέμεναν κοντά τους, προσπαθώντας να ελέγξουν την κατάσταση.

Μολότοφ στη ΔΙΑΣ

Ωστόσο, λίγο αργότερα, από την ομάδα αντιεξουσιαστών εκτοξεύτηκε βόμβα μολότοφ σε μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΙΑΣ, η οποία πάντως δεν τραυμάτισε κάποιον αστυνομικό. Υπενθυμίζεται το βράδυ της Παρασκευής λίγο μετά τη 1:00, άγνωστος τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και ισχυρίστηκε ότι τον μαχαίρωσαν και τον λήστεψαν άγνωστοι στην Κυψέλη. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί που δέχθηκαν επίθεση από άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, έσπευσαν στο σημείο διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες, σύμφωνα με την Αστυνομία, δέχθηκαν επίθεση, με πέτρες και μπουκάλια, από περίπου 250 άτομα. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις