Κεραμέως σχολεία – 11 Μαΐου: Με ποιους κανόνες επιστρέφει η Γ’ Λυκείου στα θρανία

ΕΛΛΑΔΑ

Κεραμέως σχολεία – 11 Μαΐου: Με ποιους κανόνες επιστρέφει η Γ’ Λυκείου στα θρανία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κεραμέως σχολεία - 11 Μαΐου: Μια ημέρα απομένει πλέον για την επαναλειτουργία των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών -με πρώτους εκείνους της Γ' Λυκείου- στην τάξη.

10.05.2020 | 12:44

Κεραμέως σχολεία – 11 Μαΐου: Αύριο ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου. Η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον Σκάι, έκανε το εξής σχόλιο: «Τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο». Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε τα μέτρα προστασίας που θα λαμβάνονται στα σχολεία.

Συγκεκριμένα:

Απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και καθηγητών.

Μαθήματα θα γίνονται εκ περιτροπής με 15 μαθητές ανά τμήμα. Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο.

Ωστόσο, η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι το 66% των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δεν χρειάζεται να γίνει κατάτμηση τμημάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΕΠΑΛ είναι 74%.

Τα θρανία θα έχουν κοινό προσανατολισμό και οι μαθητές θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

Θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα για να μη μαζεύονται όλοι μαζί οι μαθητές στο προαύλιο.

Δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος

Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

Η υπουργός Παιδείας ότι οι αποφάσεις για τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ληφθούν στο τέλος του μήνα με βάση τη  πορεία της επιδημία και τις συμβουλές των ειδικών.

Τα υλικά

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε σχολική μονάδα πρέπει να έχει:

– Αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα για κάθε τάξη

– Υγρά κρεμοσάπουνα για τις τουαλέτες

– Χειροπετσέτες για τις τουαλέτες όπου αυτό είναι εφικτό

– Κοινά καθαριστικά και απολυμαντικά κατάλληλα για τον καθαρισμό επιφανειών με δράση κατά του ιού (οικιακή χλωρίνη και αλκοολούχα διαλύματα με τουλάχιστον 70% αλκοόλη)

– Χειρουργικές και μη ιατρικές μάσκες (για επείγουσες καταστάσεις)

– Γάντια, κυρίως για το προσωπικό καθαριότητας, καθώς και για άλλες επείγουσες καταστάσεις

Πώς θα λειτουργούν τα σχολεία

Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Το υπουργείο Παιδείας και ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησαν αναλυτικές οδηγίες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, ενώ ξεχωριστές συμβουλές δόθηκαν για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών. Την ίδια στιγμή, με την ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε χθες, ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες για τη διάταξη των θρανίων στα σχολεία, το μέγιστο αριθμό μαθητών καθώς και το τι θα ισχύει για το διάλειμμα.

Πώς όμως θα εφαρμοστούν τα μέτρα στην πράξη και πως θα είναι η πρώτη ημέρα επιστροφής στο σχολείο; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έδωσε η κυρία Φωτεινή Αναστασίου, διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Αμαρουσίου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Επιστροφή στα σχολεία: Τι θα γίνει στο πρώτο δίωρο τη Δευτέρα

Η επάνοδος στα σχολεία θα είναι διαφορετική ήδη από τα πρώτα λεπτά. Όπως εξήγησε η διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Αμαρουσίου, ύστερα από συστάσεις που έγιναν από ειδικούς και στελέχη του υπουργείου Παιδείας «έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε τις δυο πρώτες ώρες τη Δευτέρα για να εξηγήσουμε στα παιδιά τους κανονισμούς ασφαλείας και να εμπεδώσουν πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η ατομική ευθύνη».

Το εν λόγω δίωρο θα αφιερωθεί για κάθε τάξη του σχολείου που ξεκινά, ανάλογα με τη βαθμίδα και την ημέρα επιστροφής. Εν ολίγοις, τα παιδιά του σχολείου που, λόγω του συστήματος της εκ περιτροπής διδασκαλίας, θα κάνουν μάθημα Τρίτη – Πέμπτη -την πρώτη εβδομάδα- θα παρακολουθήσουν το προαιρετικό ενημερωτικό δίωρο την Τρίτη.

Πώς θα γίνει η υποδοχή και η είσοδος των μαθητών στα σχολεία

Η Φωτεινή Αναστασίου σημείωσε ότι τη Δευτέρα, ημέρα επανεκκίνησης της Γ’ Λυκείου «θα παραταχθούμε και θα περιμένουμε τα παιδιά. Εμείς έχουμε τρεις εισόδους στο σχολείο μας και οι μαθητές θα χωριστούν σε γκρουπ, ώστε να μπουν από διαφορετικές εισόδους.»

Για να μη δημιουργηθεί σύγχυση και συνωστισμός το 3ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, και άλλα σχολεία, θα προβούν σε ανακοινώσεις μέσω των ιστοσελίδων τους, στις οποίες θα αποσαφηνίζεται σε ποια αίθουσα θα κάνει μάθημα κάθε μαθητής.

Οι αίθουσες, σύμφωνα με την κυρία Αναστασίου, έχουν ήδη διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να τηρηθούν οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου. «Υπολογίσαμε ότι κάθε τάξη είναι 51 τετραγωνικά, είναι μεγάλο το σχολείο» προσέθεσε η διευθύντρια.

Τι θα γίνει με τα αντισηπτικά και τους καθαρισμούς

Ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας έχουν ήδη δώσει αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία καθαρισμού των σχολείων. Οι οδηγίες αυτές έχουν ήδη μελετηθεί από τις διοικήσεις των σχολείων, ώστε όλα να είναι έτοιμα τη Δευτέρα.

«Έχουμε λάβει απολυμαντικά και αντισηπτικά. Κάθε αίθουσα θα έχει το δικό της δοχείο και θα το γεμίζουμε κάθε μέρα. Ο δήμος μας έχει φέρει ό,τι χρειαζόμαστε. Επιπλέον, έχουμε δυο καθαρίστριες, μια για το πρωί και μια για το απόγευμα. Αυτή τη στιγμή, απ’ όπου περάσετε από το σχολείο, μπορείτε να δείτε ότι λάμπει. Έχει γίνει απολύμανση και έχει περαστεί με χλωρίνες» εξήγησε η κυρία Αναστασίου.

Τα διαλείμματα και ο «εφημερεύων εκπαιδευτικός»

Σε ό,τι αφορά τα διαλείμματα, η διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Αμαρουσίου είπε στην ΕΡΤ ότι θα ισχύσει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα. «Θα ξέρουν τα παιδιά τον κανόνα ότι “τώρα χτύπησε για διάλειμμα; Δεν βγαίνουμε όλοι μαζί”. Εμείς έχουμε διαφορετικά προαύλια και κάθε ομάδα παιδιών θα πηγαίνει σε άλλο χώρο κάθε προαυλίου. Ανά 15 άτομα» εξήγησε η Φωτεινή Αναστασίου και προσέθεσε:

«Θα υπάρχει εφημερεύων εκπαιδευτικός για κάθε τμήμα. Θα δούμε πως θα κυλήσει αυτό με τη Γ’ Λυκείου που ξεκινά τη Δευτέρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις 18 Μαΐου και την επιστροφή των μαθητών των άλλων τάξεων.»

Προαιρετικά η χρήση μάσκας στα σχολεία

Exit mobile version