Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Οικουμενικό Πατριαρχείο: Δωρεά από την ουγγρική κυβέρνηση
ΚΟΣΜΟΣ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Δωρεά από την ουγγρική κυβέρνηση

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας προσέφερε δέκα χιλιάδες προστατευτικές μάσκες προσώπου για την κάλυψη των αναγκών του

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Μια σπουδαία προσφορά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έκανε η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που προσέφερε δέκα χιλιάδες προστατευτικές μάσκες προσώπου για την κάλυψη των αναγκών του, στο πλαίσιο της προφυλάξεως από τον κορονοϊό. Τη δωρεά μετέφερε στο Φανάρι σήμερα, Παρασκευή, 8 Μάϊου 2020, ο Γενικός Πρόξενος της Ουγγαρίας στην Πόλη κ. Laszlo Keller, ο οποίος συνοδευόταν από τον βοηθό του, κ. Tamas Torma. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους στο Πατριαρχικό Γραφείο, που διεξήχθη σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την Κυβέρνηση της Ουγγαρίας για τη δωρεά της, αλλά και για την εν γένει αρμονική συνεργασία της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παρέδωσε δε στον κ.Γενικό Πρόξενο Πατριαρχικά Γράμματα προς τους Εξοχ. κ. Πρωθυπουργό και κ.Υπουργό Εξωτερικών της Χώρας, με τα οποία εκφράζει τις ευχαριστίες της Μητρός Εκκλησίας για την αυθόρμητη και ευγενική αυτή δωρεά, ιδιαιτέρως χρήσιμη υπό τις παρούσες συνθήκες. Η διανομή των προστατευτικών μασκών θα πραγματοποιηθεί μέσω των εν Τουρκία Επαρχιούχων Ιεραρχών του Θρόνου και των Εποπτών των διαφόρων Περιφερειών των Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και από την Μ. Πρωτοσυγκελλία.

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Αγαστές σχέσεις με την Ουγγαρία

Υπενθυμίζεται, ότι η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας, το 2017, δώρισε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ένα κτίριο 9000τμ, στο κέντρο της Βουδαπέστης, το οποίο μετά τις απαραίτητες ανακαινιστικές εργασίες που ξεκινούν εφέτος, με την χρηματοδότηση της ίδιας Κυβερνήσεως, θα αποτελέσει την έδρα της Εξαρχίας του στην Χώρα, που τελεί υπό τη δικαιοδοσία της Ι.Μ. Αυστρίας. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2014, υπεγράφη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, Σύμφωνο Συνεργασίας, με το οποίο ρυθμίζονται οι σχέσεις της Εξαρχίας Ουγγαρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Κράτος.

Ιστορική συνέχεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σύμφωνο Συνεργασίας επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε στην ιστορία της Ουγγαρίας. «Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έφεραν εδώ την Ανατολική Χριστιανοσύνη, η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα ως ζωντανή εκκλησιαστική κοινότητα. Ήδη πριν από την ίδρυση του κράτους το αρχαίο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καλλιεργούσε σχέσεις με τον Ουγγρικό λαό και έστειλε τον επίσκοπο Ιερόθεο για να διαδώσει τον Χριστιανισμό», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο προοίμιο της Συμφωνίας που υπέγραψαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Βίκτορ Όρμπαν. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επισήμου επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Βουδαπέστη, το 2001, του απονεμήθηκε, σε ειδική τελετή στο Κοινοβούλιο, το παράσημο του Μεγαλόσταυρου της Ουγγρικής Δημοκρατίας.

Δείτε ακόμη

Η αγορά άγριων ζώων στην Ουχάν έπαιξε ρόλο στο ξέσπασμα της επιδημίας

Μπόρις Τζόνσον: Η μάχη με τον ιό είναι σαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Τη βίαζε για 45 λεπτά – Νοσηλεύτρια “μαρτύρησε” στα χέρια μετανάστη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις