Τι ανοίγει 11 Μαΐου: Η δεύτερη φάση της άρσης της καραντίνας

ΕΛΛΑΔΑ

Τι ανοίγει 11 Μαΐου: Η δεύτερη φάση της άρσης της καραντίνας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τι ανοίγει 11 Μαΐου: Λιγότερες από τρεις ημέρες έχουν απομείνει για να κάνει η χώρα το δεύτερο βήμα επιστροφής στην προ κορονοιού κανονικότητα.

08.05.2020 | 09:14

Τι ανοίγει 11 Μαΐου: Στο δεύτερο στάδιο της άρσης των μέτρων θα προχωρήσει η χώρα από την Δευτέρα 11 Μαΐου στο οποίο περιλαμβάνεται το άνοιγμα περισσότερων καταστημάτων και επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περασμένη Δευτέρα έχει ανοίξει το λιανεμπόριο και συγκεκριμένα καταστήματα με βιβλία, οπτικά, αθλητικό εξοπλισμό, φυτά, αγορές καταναλωτών και απελευθερώθηκε  η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ.

Πρόκειται για το νέο “πακέτο” άρσης των περιοριστικών μέτρων που ακολουθεί εκείνο της 4ης Μαΐου μετά, από σχεδόν δύο μήνες καθολικού lockout. Πάντως οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά και η κυβέρνηση συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προτρέποντας τους πολίτες να μην “χαλαρώσουν”. Είναι πάρα πολύ εύκολο το success story που κτίσαμε να μετατραπεί σε νέα αμφίρροπη μάχη με την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανοίξει το λιανεμπόριο και συγκεκριμένα:

Καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού
Καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
Καταστήματα υποδημάτων και οπτικών
Καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
Καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
Βιβλιοπωλεία και καταστήματα με γραφική ύλη
Άνθη – Φυτά

Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ.

Τι ανοίγει από τις 11 Μαΐου

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.Παράλληλα ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ όπου δεν θα επιτρέπονται καθήμενα άτομα, ενώ για 20 τ.μ. θα επιτρέπονται 4 άτομα. Σημειώνεται ότι στις 11 Μαΐου δεν ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα.

Κανόνες για αποστάσεις και αριθμό ατόμων

Για καταστήματα λιανικού εμπορίου επιφάνειας: Έως 20 τμ – 4 άτομα

Από 20 έως 100 τμ – 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ.

για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ

Άνω των 100 τμ – 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ

Άνω των 300 τμ που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Τι ισχύει στο λιανικό εμπόριο βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα.
Ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων (επαγγελματιών και καταναλωτών) τα 2 μέτρα.
Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής το 50% των δραστηριοποιούμενων εμπόρων και παραγωγών.
Διπλές λαϊκές αγορές προς αποφυγή έντονου συνωστισμού.

Πρεμιέρα και για τα σχολεία

Τέλος από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία μόνο για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου. Ήδη νωρίτερα σήμερα εστάλη σχετική εγκύκλιος με τους νέους κανόνες λειτουργίας. Μεταξύ αυτών ορίζεται πως ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα είναι 15. Υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ωρολογίων προγραμμάτων ανά υποτμήμα, ώστε το ήδη υφιστάμενο εκπαιδευτικό προσωπικό να αξιοποιείται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ανά υποτμήμα και διδακτική ώρα. Η απόσταση δε, μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος. Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.

Σχολεία: Οι 6 οδηγίες για τους μαθητές

Ο ΕΟΔΥ δημιούργησε ειδικά checklist για τους μαθητές των σχολείων. Οι 6 οδηγίες είναι οι εξής:

Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

Να μην βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σου.

Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου.

Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές σου μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο.

Σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά

Σχολεία: Οι 6 οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς

Ομοίως, ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε τις 6 οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων:

Ενημερώστε τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.

Εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Βοηθήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).

Ενημερώστε τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα (π.χ. στυλό, βιβλία, κινητά τηλέφωνα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ).

Παρακολουθήστε καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και ενημερώστε τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.

Αφιερώστε χρόνο για να ενημερώσετε τους μαθητές σας για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνετε να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.

Exit mobile version