Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νεκροί σήμερα Ελλάδα: Κατέληξε 67χρονος στη Λάρισα
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκροί σήμερα Ελλάδα: Κατέληξε 67χρονος στη Λάρισα

Νεκροί σήμερα Ελλάδα: Την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας άφησε το βράδυ της Πέμπτης ένας 67χρονος Λαρισαίος.

Νεκροί σήμερα Ελλάδα: Τους 149 έχουν φτάσει τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας άφησε το βράδυ της Πέμπτης ένας 67χρονος Λαρισαίος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος εδώ και αρκετό καιρό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Φέρεται να έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Νωρίτερα, 15 νέα κρούσματα και συνολικά 2.678 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως πρόσθεσε, αναφορικά με την υγειονομική δομή των ενόπλων δυνάμεων όπου εντοπίστηκαν χθες κρούσματα, έγινε επιτόπια επίσκεψη. “Το νοσοκομείο διαθέτει θαλάμους νοσηλείας για τη νόσο. Προσωπικά επισκέφθηκα αυτές τις δομές. Εύχομαι περαστικά στους ασθενείς. Η σημαντικότερη παρηγοριά η παρουσία μας δίπλα στους ασθενείς” είπε.

Αναφορικά με το θέμα των μεταλλάξεων του ιού ο κ. Τσιόδρας δήλωσε: “Δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η πορεία του. Μελέτη στις ΗΠΑ ανακάλυψε μια μετάλλαξη η οποία αξιολογήθηκε σημαντική από τον ΠΟΥ καθώς αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξαφάνιση του ιου SARS. Προς το παρόν όμως δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα. Άλλη μελέτη ανακάλυψε 200 μεταλλάξεις. Τις περισσότερες στις χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός.

Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά σημεία εισόδου, πολλούς ασθενείς μηδέν σε κάθε χώρα. Ο ιός πχ. εισήλθε στη Βρετανία πολλές φορές ανεξάρτητα. Στο τέλος του 2019 αναδύθηκε ο ιός. Απίθανο να ήταν σε κυκλοφορία για πολύ πριν ανακαλυφθεί. Τρίτον, επιβεβαιώνεται ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου. Δεν γίνεται πιο μεταδοτικός ή επιθετικός. Σε κάποιες περιοχές του ιού διαπιστώθηκε μικρό ποσοστό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο” είπε ο κ. Τσιόδρας ενώ αναφέρθηκε σε κάποια εμβόλια που δοκιμάστηκαν σε πειραματόζωα.

“Τα ζώα που εμβολιάστηκαν δεν εμφάνισαν συμπτώματα και τα δεδομένα το υποστηρίζουν και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εχουμε τεστάρει πολλά εμβόλια” τόνισε. Τέλος, αναφέρθηκε και στη νόσο καβασάκι, για την οποία όπως είπε υπάρχει θεραπεία. Συσχέτιση με τον ιό μάλλον υπάρχει. Τον ξέρουν καλά οι παιδίατροι. Υπάρχει επαγρύπνηση, σημείωσε.

Χαρδαλιάς: Πλατείες και σχολεία

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς, έστειλε νέα προειδοποίηση για τον συνωστισμό στις πλατείες: “Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, των φίλων τους και των δικών τους ανθρώπων. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου.

Το ότι δεν είχαμε δραματικες εικόνες άλλων χωρών οφείλεται στο ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα. Ο κορονοϊός είναι αντίπαλος και δεν αντιμετωπίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. Το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός το είδατε και χθες. Ένα άτομο μόλυνε δέκα ακόμα. Αυτή η στάση δεν είναι ανεκτή από τους πολίτες. Δεν είναι αντίσταση ούτε μαγκιά” είπε και πρόσθεσε: “Στόχος μας είναι να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω και να προχωρήσουμε στην οριστική άρση των μέτρων όπου έχουμε σχεδιάσει”

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και τη νέα καθημερινότητα στα σχολεία η οποία θα έχει ως εξής:

-περιορίζεται ο συγχρωτισμός και δεν επιτρέπεται η πρωινή συγκέντρωση στο προαύλιο

-Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών στα τμήματα ορίζεται στα 15 (ένας μαθητής ανά θρανίο)

-Η απόσταση των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1.5 μέτρο

-στα διαλείμματα να υπάρχει σταδιακή έξοδος από τα τμήματα

-απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλες

-φυσικός αερισμός των αιθουσών

“Εάν όλα πάνε καλά οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα επιτραπούν στις 18 Μαΐου. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος και να πιστέψουμε ότι είμαστε ανίκητοι” κατέληξε.

Δείτε ακόμη

Επί ποδός η ΕΛΑΣ για τις γεμάτες πλατείες – Μόνο στο Παγκράτι δεν συμμορφώθηκαν (pics – vids)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις