Αθήνα

°C

Κυριακή

16

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Υφασμάτινες μάσκες – προστασία: Πότε είναι επικίνδυνες, τι πρέπει να προσέχουμε
ΕΛΛΑΔΑ

Υφασμάτινες μάσκες – προστασία: Πότε είναι επικίνδυνες, τι πρέπει να προσέχουμε

Υφασμάτινες μάσκες - προστασία: Ο λοιμωξιολόγος επιβεβαίωσε πως υπάρχει κίνδυνος, αλλά μόνο εφ’ όσον δεν γίνεται σωστή χρήση της μάσκας.

Υφασμάτινες μάσκες – προστασία: Πρόσφατα μία έρευνα στο εξωτερικό έδειξε πως οι υφασμάτινες μάσκες που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον κορωνοϊό, συγκρατούν μόνο το 3% των σωματιδίων. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές πως αν κάποιος φορά για αρκετή ώρα υφασμάτινη μάσκα, έχει 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ότι αν φοράει χειρουργική μάσκα. Για τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία ρωτήθηκε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση στα ΜΜΕ για τον κορωνοϊό. Ο λοιμωξιολόγος επιβεβαίωσε πως υπάρχει κίνδυνος, αλλά μόνο εφ’ όσον δεν γίνεται σωστή χρήση της μάσκας, ενώ σημείωσε πως η μη ιατρική μάσκα (υφασμάτινη, βαμβακερή ή χάρτινη) προτείνεται να χρησιμοποιείται ως ένα «συμπληρωματικό μέτρο προστασίας».

«Η υφασμάτινη μάσκα δεν συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο αν την χρησιμοποιείς σωστά. Συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο, αν δεν την χρησιμοποιείς σωστά. Αν δεν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν την βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή το καλό πλύσιμο», τόνισε ξεκάθαρα ο κ. Τσιόδρας. «Αν δεν την βάζεις και τη βγάζεις τη μάσκα, με τον τρόπο που έχουμε δείξει σε χαρακτηριστικά βίντεο επικοινωνίας που έχουν φτιαχτεί από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τότε ναι, χρειάζεται προσοχή. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει. Δεν θα είναι μόνο 3%, πιστεύω θα βοηθήσει γύρω στο 15-20%, με μαθηματικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει από μεγάλες επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού», πρόσθεσε.

Υφασμάτινες μάσκες – προστασία: Το σωστό πλύσιμο

Η υφασμάτινη μάσκα φαίνεται μια πρακτική επιλογή, μιας και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, το πλύσιμό της θέλει προσοχή, προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν μικρόβια και να γίνει αποτελεσματικά η απολύμανσή της. Αρχικά, πρέπει να πλένετε την υφασμάτινη μάσκα κάθε φορά που τη φοράτε. Αν δεν μπορείτε να την πλύνετε μόλις μπείτε σπίτι, κλείστε τη σε μία πλαστική σακούλα, αφαιρώντας τη με προσοχή και πλένοντας στη συνέχεια τα χέρια σας.

Προκειμένου να καθαρίσετε αποτελεσματικά τη μάσκα σας, μπορείτε να την πλύνετε στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία ή να την πλύνετε με απορρυπαντικό στο χέρι και στη συνέχεια να την αφήσετε για περίπου πέντε λεπτά σε νερό που βράζει. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό μετά το πλύσιμο της μάσκας, να απολυμάνετε τα χέρια σας, τον νιπτήρα και ό,τι άλλο χρησιμοποιήσατε.

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας υφασμάτινη μάσκα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις