Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

20

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βασίλης Σπανάκης: Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Σπανάκης: Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Βασίλης Σπανάκης: Τη δίκαιη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, με την παροχή κινήτρων για την οικειοθελή υποβολή δηλώσεων ζητάει ο Βουλευτής

Βασίλης Σπανάκης: Τη δίκαιη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, με την παροχή κινήτρων για την οικειοθελή υποβολή δηλώσεων αναδρομικών στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί, ζητάει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, με Κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

«Είναι γνωστό ότι στο τέλος του 2019 οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εξέδωσαν ένα πολύ μεγάλο αριθμό Πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρων για το οικονομικό έτος 2014. Στις εν λόγω πράξεις περιελήφθησαν σωρευτικά και εισοδήματα για τα οποία οι φορολογούμενοι απέκτησαν δικαίωμα είσπραξης σε προηγούμενα του ημερολογιακού έτους 2013 έτη και ως εκ τούτου έπρεπε να φορολογηθούν διακριτά στα αντίστοιχα οικονομικά έτη πχ. στα οικονομικά έτη 2013,2012 κ.λπ.» αναφέρει ο κ. Σπανάκης και σημειώνει ότι για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στις αρχές του έτους (υπ’ αριθμ. πρωτ. 3372/17.01.2020).

Βασίλης Σπανάκης: Μεγάλα προβλήματα στους φορολογούμενους και στις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

«Μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό δεν έχει αναληφθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, με εξαίρεση τη μετάθεση της ημερομηνίας από 29/2/20 σε 29/5/20 κατά την οποία οι οφειλές αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες (άρθρο 104, Ν. 4670/20). Σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εξακολουθούν να χρεώνουν τόκους εκπρόθεσμης καταβολής (άρθρο 53, Ν. 4174/2013) και μετά την ψήφισή του  Ν. 4670/20 με αποτέλεσμα η αγωνία, η δυσαρέσκεια και ο εκνευρισμός των συνταξιούχων να επιτείνεται» συνεχίζει ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας και καταλήγει ρωτώντας τον Υπουργό Οικονομικών:

«Επειδή και στο ημερολογιακό έτος 2014 καθώς και στα επόμενα ημερολογιακά έτη, δόθηκαν αναδρομικά που αφορούσαν προηγούμενα έτη, ενδέχεται μεγάλος αριθμός φορολογούμενων να μην έχει υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις και να επαναληφθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε για το οικονομικό έτος 2014, η οποία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους φορολογούμενους και στις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Νομοθετική ρύθμιση με παροχή κινήτρων

Επειδή κάτι τέτοιο δύναται να αποφευχθεί με την παροχή κινήτρων (όπως για παράδειγμα η μη επιβολή προστίμων-τόκων-προσαυξήσεων) για την οικειοθελή υποβολή δηλώσεων από τους φορολογούμενους, για τις ως άνω περιπτώσεις αναδρομικών. Προτίθεστε να προωθήσετε σχετική νομοθετική ρύθμιση με παροχή κινήτρων για την οικειοθελή υποβολή δηλώσεων αναδρομικών στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί οι σχετικές δηλώσεις;».

Δείτε ακόμη

Marfin: Ο Τατσόπουλος θυμήθηκε την ατάκα Τσίπρα για τις μολότοφ

Υπερψηφίστηκε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο – Αποχώρησε από τη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στην κυρά Ρηνιώ της Κινάρου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις