Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Υπόθεση Μαρφίν σήμερα: Ανοίγει ο φάκελος με εντολή Χρυσοχοΐδη 
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Μαρφίν σήμερα: Ανοίγει ο φάκελος με εντολή Χρυσοχοΐδη 

Υπόθεση Μαρφίν σήμερα: Ο φάκελος της Marfin ανοίγει και πάλι ερευνητικά για την Ελληνική Αστυνομία.

Υπόθεση Μαρφίν σήμερα: Ανοίγει ξανά η υπόθεση της τραγωδίας της Marfin δέκα χρόνια μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων από εμπρησμό μετά από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε «αφοσιωμένους αξιωματικούς» να εξεταστούν εκ νέου στοιχεία, βίντεο, φωτογραφίες, να εντοπίσουν τυχόν κενά και παραλείψεις κατά την έρευνα, προκειμένου να πάρει ξανά τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Συμμετέχει μάλιστα και ο ίδιος ενεργά στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, δυο αστυνομικοί, από τους ικανότερους της συγκεκριμένης υπηρεσίας, έχουν ανασύρει βίντεο, φωτογραφίες, μαρτυρίες και ό,τι άλλο περιείχε ο φάκελος της υπόθεσης. Έχουν αρχίσει να ψάχνουν και σημεία στα οποία δεν είχαν δοθεί σαφείς απαντήσεις και που ίσως -10 χρόνια μετά- οδηγήσουν σε κάποια εξέλιξη σε ένα έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο μέχρι και σήμερα. Τα όσα προηγήθηκαν της στιγμής που οι δολοφόνοι άρχισαν να πετούν τις μολότοφ στους εγκλωβισμένους υπαλλήλους της τράπεζας, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αμέσως μετά αποτελούν για την μικρή κλειστή ομάδα των αστυνομικών το πιο κομβικό σημείο στη νέα έρευνα.

Συνταξιούχοι όσοι είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση

Για την υπόθεση είχαν κατηγορηθεί δύο άτομα, ο ένας για τον εμπρησμό στο βιβλιοπωλείο Ιανός και ο δεύτερος για ρίψεις μολότοφ στην Marfin, οι οποίοι είχαν αρνηθεί την εμπλοκή τους. Στις 31 Οκτωβρίου 2016 αθωώθηκαν ομόφωνα καθώς υπήρχαν κενά στο κατηγορητήριο, ενώ και οι μάρτυρες δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τους κατηγορούμενους στα σημεία της θανατηφόρας επίθεσης. Παρότι η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει δικαστικά, οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν νέα στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να είναι ικανά προκειμένου να απαγγελθούν τόσο σοβαρές κατηγορίες σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Σημειώνεται πως όλοι οι αξιωματικοί της Αστυνομίας που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση το 2010, σήμερα είναι συνταξιούχοι.

Aνακοινώσεις για την επέτειο της Marfin εξέδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ζήτησε να βρεθούν οι ένοχοι, ενώ αναφορά στα τραγικά γεγονότα έκανε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής του τοποθέτησης στη Βουλή, στην οποία ανακοίνωσε την κατασκευή πλακέτας στο σημείο εις μνήμη των τριών θυμάτων.

Δέκα χρόνια από την τραγωδία στη Marfin

Όλα έγιναν  λίγο πριν τις 14:00 της 5ης Μαΐου του 2010, την ώρα που η πορεία βρισκόταν σε  εξέλιξη, με τα μπλοκ των διαδηλωτών να απλώνονται σταδιακά σε μια μεγάλη έκταση, από την Ομόνοια, τα Χαυτεία, το Σύνταγμα, τα Προπύλαια. Μια οργανωμένη ομάδα αγνώστων στη Σταδίου επιτέθηκε, αρχικά, σε ένα βιβλιοπωλείο απέναντι από την τράπεζα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διαδηλωτών, τρία άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους ξεκίνησαν να σπάνε το τζάμι της πρόσοψης της Marfin. Δευτερόλεπτα αργότερα οι ίδιοι δράστες έριξαν εύφλεκτο υλικό από την τρύπα στο τζάμι καθώς και βόμβες μολότοφ. Στη δικογραφία, υπάρχουν αναφορές για προτροπές ατόμων προς τους δράστες, με ιαχές όπως «να καείτε ρε π…», ακόμα και ρίψεις πετρών προς την τράπεζα.

Οι νεκροί

Οι πέντε από τους συνολικά οκτώ εργαζόμενους της Marfin κατάφεραν να διαφύγουν με αναπνευστικά προβλήματα. Για τους υπόλοιπους τρεις, ωστόσο, η μοίρα ήταν διαφορετική. Νεκροί ανασύρθηκαν η Αγγελική -έγκυος στον τέταρτο μήνα, η Παρασκευή και ο Επαμεινώνδας, που παρότι βγήκαν στα μικρά μπαλκόνια δεν μπόρεσαν να σωθούν και υπέκυψαν λόγω ασφυξίας. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, που εξετάστηκαν αργότερα στη δίκη, οι τρεις τους δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την ταράτσα καθώς ήταν κλειδωμένη. Στο μεταξύ, οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν στη Marfin έσβησαν τις μαινόμενες φλόγες και λίγα λεπτά αργότερα μπόρεσαν να μπουν στο κτίριο. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη «ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση των πλαστικών και χαρτικών τους σκότωσαν σχεδόν αμέσως. Απώλεσαν τις αισθήσεις τους και λίγο μετά πέθαναν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις