Μητσοτάκης κορονοϊός: Ο πρωθυπουργός με ενισχυμένο προφίλ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης κορονοϊός: Ο πρωθυπουργός με ενισχυμένο προφίλ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Μητσοτάκης κορονοϊός: Εδραίωσε την κυριαρχία του έναντι του Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο τρίμηνο λόγω του τρόπου της αντιμετώπισης της πανδημίας

05.05.2020 | 16:42

Μητσοτάκης κορονοϊός: Εδραίωσε την κυριαρχία του έναντι του Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο τρίμηνο όχι μόνο λόγω του τρόπου της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και λόγω της συχνής (έστω και τηλεοπτικής) επαφής του με τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να κάνει διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό αρκετές φορές, γεγονός που οι πολίτες εισέπραξαν θετικά. Η εξήγηση είναι απλή: σε μια παγκόσμια κρίση που επηρέασε και την χώρα μας οι πολίτες επιθυμούν έναν πρωθυπουργό ενεργό και με έντονη παρουσία όχι μόνο στην λήψη, αλλά και στην υλοποίηση των εντολών του και αυτό ακριβώς έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συνηθίσει οι πρωθυπουργοί να απευθύνουν διάγγελμα στον ελληνικό λαό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσεων ή λίγο πριν την ανακοίνωση μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δίνει εκείνος τον τόνο για τον τρόπο που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι πολίτες την πανδημία τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που άφησε να περάσουν αρκετές εβδομάδες πριν εμφανιστεί ενώπιον του ελληνικού λαού, είτε από τηλεοράσεως, είτε από το βήμα της βουλής. Και επειδή αρκετοί θα πουν ότι σε μια τέτοιου είδους κρίση δεν μετρά η επικοινωνία, αλλά η ουσία (και αυτό είναι το σωστό) και σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή το επίπεδο της πολιτικής και της ουσίας, ο πρωθυπουργός έδειξε εμφανώς πιο έτοιμος και οργανωμένος από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Μητσοτάκης κορονοϊός: Στο προσκήνιο οι επιστήμονες

Η χώρα εμπιστεύτηκε από την πρώτη στιγμή μια επιστημονική ομάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι πολιτικούς με ή χωρίς εμπειρία για το αντικείμενο. Καμία κίνηση σε υγειονομικό επίπεδο δεν έγινε χωρίς την σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής και μάλιστα οι εντολές αυτές εκτελέστηκαν άμεσα. Ο πρωθυπουργός είχε δώσει σαφείς οδηγίες, ώστε οι υπουργοί που ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι να ετοιμάσουν υπηρεσίες και υπαλλήλους για όλα τα ενδεχόμενα. Έτσι όταν οι επιστήμονες έδωσαν εντολή για κλείσιμο σχολείων, υπηρεσιών, περιορισμό μετακινήσεων και κλείσιμο επιχειρήσεων, αυτά έγιναν σε μηδέν χρόνο.

Μια ατελέσφορη ρητορική

Οι πολίτες πιστώνουν αυτήν την οργάνωση του κράτους και των υπηρεσιών του στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Στον αντίποδα δεν είδαν με καλό μάτι την στάση της αντιπολίτευσης που στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας μιλούσε μόνο για την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του ΕΣΥ. Αλλά ακόμη και σε αυτόν τον τομέα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης λειτούργησαν και αφενός ενίσχυσε μέσω προσλήψεων το εθνικό σύστημα υγείας, αφετέρου ενεργοποίησε και τον ιδιωτικό τομέα, όπου μέσω προσφορών εξασφάλισε αρκετές κλίνες ΜΕΘ για τους πολίτες. Οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν και η ενίσχυση του ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αφαιρώντας έτσι ένα μέρος της αντιπολιτευτικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κινητικότητα και στην οικονομία

Ωστόσο δεν είναι μόνο το υγειονομικό κομμάτι στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και στην οικονομία η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα για να καλύψει τις ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων. Και πριν ακόμη η αντιπολίτευση προσπαθήσει να αρθρώσει λόγο για εισοδηματικά κριτήρια ή για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρήσεων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα μέτρα ενίσχυσης είναι οριζόντια και καλύπτουν ποσοστά άνω του 80% εργαζομένων και επιχειρήσεων. Παράλληλα, υπήρξε συνεχής επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για την κοινή αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης, αλλά και την διεκδίκηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν πράξεις και όχι λόγια και αυτό οι πολίτες το πίστωσαν στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, γι’ αυτό και δημοσκοπικά αύξησαν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του σε σχέση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο τα δύσκολα για τον ίδιο όπως και για την χώρα είναι μπροστά και το στοίχημα της οικονομίας θα κρίνει και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Δείτε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Έλληνες έκαψαν συμπολίτες τους- Έιναι ευθύνη μας να τους αποκαλύψουμε

Παρέμβαση Μητσοτάκη: Έγκλημα χωρίς τιμωρία η Μαρφίν, θα τοποθετηθεί πλακέτα με τις λέξεις “Ποτέ πια”

Παπαθανάσης: Συζητάμε να ανοίξουν νωρίτερα εστίαση, εμπορικά κέντρα και εσωτερικοί χώροι

 

Exit mobile version