Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Προκαταβολή φόρου: Εξετάζεται η μείωσή της
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκαταβολή φόρου: Εξετάζεται η μείωσή της

Προκαταβολή φόρου: Το σχέδιο μείωσής της ο φορολογικός σχεδιασμός ώστε να δοθεί «ανάσα» στις επιχειρήσεις

Προκαταβολή φόρου: Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού της ανακούφισης επαγγελματιών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών εξετάζεται σειρά παρεμβάσεων φορολογικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, που μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Ωστόσο, το ύψος της μείωσης της προκαταβολής φόρου δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και φαίνεται πως αυτό θα γίνει μετά τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις και κυρίως από τα οικονομικά στοιχεία των επόμενων μηνών. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου για το τρέχον έτος από το 100% που είναι σήμερα στο 50% ή και χαμηλότερα. Υπάρχει και πρόταση για μηδενισμό της προκαταβολής φόρου, αλλά με λιγότερες πιθανότητες να υιοθετηθεί.

Προκαταβολή φόρου: Ποιους θα αφορά

Το μέτρο της μείωσης θα μπορούσε να αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας πλήττονται από την κρίση και μόνο για την τρέχουσα φορολογική χρήση. Σε κάθε περίπτωση αναμένονται αποφάσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Τι θα εξετάζουν οι φορολογικές αρχές

Προκειμένου οι φορολογικές αρχές να εκτιμήσουν τη μείωση του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνουν ενδεικτικά υπόψη:

– Το ποσό των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης στο τρέχον φορολογικό έτος, συγκρινόμενο με τα ακαθάριστα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

– Το ποσοστό των δαπανών και εξόδων διαχείρισης συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

– Τις μεταβολές που τυχόν επήλθαν στους παράγοντες διαμόρφωσης του μεικτού κέρδους της επιχείρησης κατά το τρέχον φορολογικό έτος σε σχέση με το προηγούμενο.

–  Κάθε άλλο στοιχείο από το οποίο πιθανολογείται μείωση του κέρδους του τρέχοντος φορολογικού έτους.

Δείτε ακόμη

Νέες ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από την πανδημία

Από σήμερα το τρίτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ

Πώς θα τακτοποιήσετε τα φορολογικά και εργασιακά σας θέματα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις