Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός ΗΠΑ: Νέα απειλή για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός ΗΠΑ: Νέα απειλή για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Κορονοϊός ΗΠΑ: Η γενιά που επιβίωσε από τα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στη νέα πανδημία.

Κορονοϊός ΗΠΑ: Η γενιά που επιβίωσε από τα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην πανδημία του κορονοϊού. Η περιοχή της Νέας Υόρκης φιλοξενεί περίπου 40.000 επιζώντες από το Ολοκαύτωμα, αλλά ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος το 2011. Τώρα αυτοί οι επιζώντες, που διανύουν κυρίως την ένατη δεκαετία της ζωής τους, αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή. «Αυτή η πανδημία είναι η μεγαλύτερη απειλή για αυτήν τη γενιά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Stephen D. Smith, εκτελεστικός διευθυντής του USC Shoah Foundation, οργανισμού καταγραφής των επιζώντων της γενοκτονίας. Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο κορονοϊός έχει στατιστικά σκοτώσει πάνω διπλάσιους ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και άνω, απ’ ό,τι άτομα κάτω των 60 ετών.

Και για να αναφερθούμε σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις: Κάποιος διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία με ένα τρένο προς τη Σουηδία, χωρίς να ξαναδεί τους γονείς του, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου. Άλλος επέζησε από δύο διαβόητα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το Άουσβιτς και το Μπέργκεν-Μπέλσεν, και ανακαλύφθηκε από τα βρετανικά στρατεύματα σε ένα σωρό από πτώματα. Ένας άλλος υπέμεινε θερμοκρασίες ψύξης και συνθήκες λιμοκτονίας σε στρατόπεδο σκλάβων-εργασίας στη Σιβηρία. Τον περασμένο μήνα και οι τρεις πέθαναν από τον ίδιο μικροσκοπικό μικροοργανισμό.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλσεν

Κορονοϊός ΗΠΑ: Μνήμες θανάτου

Και για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος που έχουν ξεφύγει από τον ιό, οι αναμνήσεις αυτής της σκοτεινής εποχής, που δεν έχουν ξεχάσει ποτέ, βρίσκουν νέα αίσθηση στην παρούσα πανδημία. Η Diana Kurz, 83 ετών, η οποία διέφυγε από τη Βιέννη με τη μητέρα της όταν ήταν 4 ετών, είπε ότι ο κορονοϊός της υπενθύμισε εκείνα τα χρόνια στη Βιέννη, όταν οποιαδήποτε τυχαία συνάντηση μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η Fay Becher και ο σύζυγός της, Ραβίνος Szaul Becher. Η κα Becher, που επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί Άουσβιτς και Μπέργκεν-Μπέλσεν, προσβλήθηκε από τον κορονοϊό και πέθανε στις 9 Απριλίου, Credits Ben Becher

«Υποθέτω ότι το πήρα ως παιδί», είπε, «αυτό το αίσθημα φόβου όλη την ώρα. Έτσι είναι τώρα. Ποτέ δεν ξέρεις αν άλλα άτομα στο δρόμο θα σου μεταδώσουν τον ιό ή θα σε παραδώσουν στη Γκεστάπο επειδή είσαι Εβραίος».

Πηγή: ΝΥ Times

Δείτε ακόμη

Φοβάται για την οικονομία ο Ερντογάν – Ανακοίνωσε σχέδιο σταδιακής άρσης

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν τον χαμηλότερο απολογισμό νεκρών του τελευταίου μήνα

Παγκόσμιος θρίαμβος αλληλεγγύης στον “μαραθώνιο δωρητών” για την ανάπτυξη εμβολίου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις