Παράνομο εμπόριο ζώων: Μια ευκαιρία τερματισμού

PLUS

Παράνομο εμπόριο ζώων: Μια ευκαιρία τερματισμού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Παράνομο εμπόριο ζώων: Η πανδημία εμπόδισε οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ελεφαντόδοντου και παγκολινών στην Κίνα.

04.05.2020 | 15:51

Παράνομο εμπόριο ζώων: Η εξάπλωση του κορονοϊού δημιούργησε προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα, σταμάτησε τα ταξίδια και έκοψε κάποιες διασυνοριακές συναλλαγές. Ένας άλλος τομέας όμως που επλήγη είναι οι εγκληματίες που διακινούν παράνομα άγρια ​​ζώα. Η πανδημία εμπόδισε οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ελεφαντόδοντου και παγκολινών στην Κίνα. Ωστόσο, ενώ άλλοι λένε ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις είναι μια ευκαιρία για την επιβολή του νόμου, άλλοι υποστηρίζουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στο εμπόριο άγριων ζώων.

Η αυστηρότερη ασφάλεια και τα κλειστά σύνορα έχουν κάνει ορισμένους εμπόρους να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις στα παράνομα αγαθά τους, ενώ άλλοι έχουν παγώσει προσωρινά τις δραστηριότητές τους. Οι λιανοπωλητές στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας φοβούνται επίσης ότι η έλλειψη Κινέζων τουριστών – οι κύριοι πελάτες τους – θα τους θέσει εκτός λειτουργίας. Βέβαια, το παράνομο εμπόριο δεν σταμάτησε εντελώς. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου, οι κινεζικές αρχές συνέχισαν να κατάσχουν μεγάλες αποστολές από κέρατα ρινόκερου και παγκολίνους που εισέρχονταν στην Κίνα από το έδαφος από το Βιετνάμ.

Παράνομο εμπόριο ζώων: Τι συμβαίνει στην Αφρική

Στην Αφρική, από την άλλη πλευρά, ο ιός μπορεί να καταλήξει να διευκολύνει παρά να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί επικεφαλής συμμοριών λαθροθηρίας στη Μοζαμβίκη σχεδιάζουν να επωφεληθούν από τις μειωμένες περιπολίες των δασοφυλάκων και την έλλειψη τουριστών στο Εθνικό Πάρκο Kruger στη γειτονική Νότια Αφρική. Παράλληλα, πιθανολογείται ότι  ο κοροναϊός θα «καταστρέψει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της διατήρησης» στην Αφρική, μειώνοντας περαιτέρω τις ικανότητες των δασοφυλάκων να αποτρέψουν τους λαθροκυνηγούς.

Μια ευκαιρία

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η πανδημία αποτελεί μια ευκαιρία για τον τερματισμό της παράνομης εμπορίας ζώων σε βιομηχανική κλίμακα. Η στιγμιαία διαταραχή στην κυκλοφορία παράνομων εμπορευμάτων, για παράδειγμα, δίνει στις αρχές επιβολής του νόμου την ευκαιρία να καταλάβουν τεράστια αποθέματα λαθρεμπορίου, και όχι εφάπαξ αποστολές. Ακόμη, το κοινωνικό στίγμα γύρω από την αγορά και την κατανάλωση παράνομων προϊόντων άγριας πανίδας θα μπορούσε να αυξηθεί και οι χώρες που επιθυμούν να αποφύγουν να γίνουν η προέλευση μιας άλλης πανδημίας θα έχουν κίνητρο να διερευνήσουν και να συλλάβουν τους εγκληματίες της άγριας πανίδας.

Δείτε ακόμη

Εύκολα, λάιτ και απίστευτα χορταστικά γεύματα – Για να χάσουμε τα κιλά της… καραντίνας

Εννέα απλά καθημερινά tips για να μειώσουμε την έκθεσή μας στον ιό

Αυτά πρέπει να κάνουμε: Τι ισχύει για χέρια, αποστάσεις και μάσκα (Πίνακες)

 

Exit mobile version