Φορολογία: Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογία: Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αυτιάς

Φορολογία: Η εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Φόροι, εισφορές, υποχρεώσεις. Οι απόψεις των ειδικών για το τι πρέπει να κάνετε.

04.05.2020 | 20:38

Φορολογία: Η εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Φόροι, εισφορές, υποχρεώσεις. Τί κάνω; Ζητήσαμε την άποψη των ειδικών. Ο καθηγητής φορολογίας Γιώργος Χριστόπουλος μας ενημερώνει για τα φορολογικά και η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου για τα εργασιακά. Όσον αφορά στα φορολογικά ισχύουν τα εξής: 1.  Έκπτωση 25% Η έκπτωση 25% στις βεβαιωμένες οφειλές και στις δόσεις οφειλών ρύθμισης για τον μήνα Μάρτιο καλύπτει και τις εμπρόθεσμες πληρωμές που έγιναν από τις 11 Μαρτίου έως 29 Μαρτίου (ήδη ίσχυε για τις πληρωμές που έγιναν 30 και 31 Μαρτίου). Η έκπτωση αυτή θα συμψηφιστεί με οφειλές που οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά από την 1η Ιουνίου 2020.

2. Στις πληττόμενες επιχειρήσεις προστίθεται ο ΚΑΔ 86.10 «Νοσοκομειακές δραστηριότητες». Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβλέπεται: α) η αναστολή οφειλών και η έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ, β) η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Μαρτίου και Απριλίου, γ) ο συμψηφισμός του 20% της μείωση του τζίρου τους για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο έτους 2020 σε σχέση με το τζίρο του περσινού έτους, με ποσού των καταβλητέων δόσεων που έχουν προκύψει ή πρόκειται να προκύψουν μέσω της Εφαρμογής Μηχανισμού Αυτόματης Επιστροφής από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

από τον Γιώργο Αυτιά

Φορολογία: Σημαντική σημείωση

Προσοχή! Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν μέχρι 11 Μαΐου να εξοφλήσουν το ΦΠΑ μηνός Μαρτίου (ή α’ τριμήνου 2020 εφόσον τηρούν απλογραφικά βιβλία) για να τύχουν του ευεργετήματος της έκπτωσης μέσω συμψηφισμού 25% στον ΦΠΑ (δείτε παρακάτω την παράγραφος 2 του άρθρου πέμπτου).

Τι άλλο ισχύει στα φορολογικά

  1. Ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί σε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων με βάση Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας διαφορετικό από τον οριζόμενο στην παρ. 1 εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος.
  2. Παρατείνεται η χρονική περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
  3. Αναστέλλεται η είσπραξης οφειλών και δίνεται παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων για τις επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων.

Τι έχουμε στα εργασιακά

Στα εργασιακά έχουμε:

  1. Επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά, μπορούν να επεκτείνουν και για την μήνα Μάιο την αναστολή του 60% των εργαζομένων που βρίσκονται ήδη σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει διατηρήσουν για χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας ενώ υποχρεούνται επίσης να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελίες συμβάσεων εργασίας. Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο. Οι εργαζόμενοι των ως άνω δύο περιπτώσεων δικαιούνται οικονομική ενίσχυση.

Κατάργηση της αναστολή των συμβάσεων εργασίας

  1. Δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες. Η δυνατότητα αυτή δεν ισχύει για επιχειρήσεις – εργοδότες για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020.

Προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας

  1. Δίνεται η δυνατότητα της προσωρινής ανάκλησης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά.

Προσαρμογή ωραρίου

  1. Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις-εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά να μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους.

Δείτε ακόμη

Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε 500.000 εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Επίδομα και τον Μάιο – Ποιοι θα το λάβουν, διευκρινίσεις Βρούτση (vid)

Παράταση για τα 400 ευρώ σε 25.000 μακροχρόνια ανέργους – Ποιους αφορά

 

Exit mobile version