Πρόστιμα για μάσκα: Ένα “αποτρεπτικό μέτρο”

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμα για μάσκα: Ένα “αποτρεπτικό μέτρο”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Πρόστιμα για μάσκα: Τι είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

04.05.2020 | 06:19

Πρόστιμα για μάσκα: Δεν θα μπορούσε  η θέση του να είναι διαφορετική.  Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πιο δημοφιλής Έλληνας αυτή την εποχή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην Κοινή Γνώμη, νιώθει άβολα με τα πρόστιμα  με τα οποία απειλούνται οι πολίτες που δεν θα συμμορφωθούν με τη χρήση μάσκας τουλάχιστον από το πρωί της Δευτέρας!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πέρασε απαρατήρητο, σχεδόν, αλλά το είπε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό σε μία πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και παγκοσμίως. Αφορμή στάθηκε ερώτηση δημοσιογράφου, η οποία ήταν σαφής: -Γιατί, για τους επισκέπτες καταστημάτων και μεταφορικών μέσων επελέγη η λύση του προστίμου και όχι της απαγόρευσης εισόδου, αν δεν φοράνε μάσκα.

Και εδώ, απάντησε ο καθηγητής, έχει δίκιο η δημοσιογράφος, ότι πρέπει να εξεταστούν και εναλλακτικές μέθοδοι του πώς μπορεί να ισχύσει κάτι χωρίς να υπάρχει μπροστά μας, πάντα, η απειλή του προστίμου. Καλούμενος λοιπόν να απαντήσει σε ένα θέμα με το οποίο ουδεμία σχέση θα μπορούσε να είχε και λόγω αντικειμένου τους και λόγω ιδιοσυγκρασίας, είπε ακόμη: “Κατ’ αρχάς θέλω να φύγουμε, έτσι, από μια έννοια που έχει σαν κέντρο και πυρήνα αναφορά στο πρόστιμο και να κινηθούμε προς μια πορεία, μια στρατηγική η οποία έχει την εκπαίδευση και την τήρηση των μέτρων Δημόσιας Υγείας και η μάσκα είναι το τρίτο και τελευταίο μέτρο σε αυτή τη στρατηγική.

Αποτρεπτική η επιβολή προστίμου

Αλλά το πρόστιμο σε αυτή τη φάση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Υπουργός μπορεί να τα πει καλύτερα, τα ξέρει καλύτερα από εμένα αυτά, λειτουργεί σαν αποτρεπτικό, περισσότερο του να μην τηρεί κάποιος μια διαδικασία που αφορά τη Δημόσια Υγεία όλων μας και ιδιαίτερα σε ένα χώρο, όπως σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς που είναι και πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί η εφαρμογή ενός προστίμου, διορθώστε με Υπουργέ αν κάνω λάθος, σε τέτοιους χώρους. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή του συνωστισμού, όταν αυτό είναι εφικτό, η υγιεινή των χεριών. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ χρήση μάσκας χωρίς υγιεινή των χεριών. Είναι για εμένα σούπερ απαραίτητο.

Σκεφτείτε να φτερνιστεί κάποιος στο μετρό χωρίς μάσκα

Αλλά φανταστείτε τώρα κάποιον ο οποίος μπαίνει σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, φοράνε όλοι μάσκα, αυτός δεν φοράει, και φτερνίζεται. Τι έχει να γίνει. Αν φτερνίζεται λόγω του ιού είναι το κακό σενάριο, αν φτερνίζεται γιατί έχει μια αλλεργία είναι ένα καλό σενάριο, το οποίο δεν μπορεί να το αποφύγει. Αλλά φανταστείτε τι επεισόδια μπορεί να γίνουν εκεί πέρα. Κοινωνικός αντίκτυπος μεγάλος.

Θέλει προσοχή

Θεωρήσαμε ότι η πρώτη έννοια της υποχρεωτικότητας είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι στους οποίους έρχεται σε πολύ στενή επαφή ο εργαζόμενος με τον εξυπηρετούμενο και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την προσωπική υγεία και χώροι όπου εργάζονται άνθρωποι που χειρίζονται νωπά μη τυποποιημένα τρόφιμα.

Μένουμε εκεί προς το παρόν και ξέρω ότι στο μέλλον θα επεξεργαστούμε και άλλες λύσεις και άλλες προτάσεις, όπως αυτές έρχονται και συζητούνται από την Επιτροπή”.

Exit mobile version