Γυμναστήρια: Πόσο νόμιμος είναι ο γυμναστής σας;

ΕΛΛΑΔΑ

Γυμναστήρια: Πόσο νόμιμος είναι ο γυμναστής σας;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μία έκκληση στην Πολιτεία, από τον Σύλλογο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής (ΣΥ.Π.Φ.Α.Α).

03.05.2020 | 18:48

Μπορεί η άσκηση να είναι ένα από τα καλύτερα “φάρμακα” για τον οργανισμό, με τις εγγραφές στα γυμναστήρια να αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα μέτρα που επιβλήθηκαν άφησαν… αγύμναστους εκατομμύρια πολίτες που δεν δήλωναν ικανοποιημένοι με ένα τζόκινγκ στη γειτονιά ή τη γυμναστική στο ξύλινο πάτωμα του δωματίου.  Τα γυμναστήρια, κλειστά από τον Μάρτιο, αναμένεται να ανοίξουν στο 7ο, και τελευταίο, στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου για την άρση των μέτρων. Οι επιχειρήσεις σε αυτό το στάδιο θα ανοίξουν στα μέσα με τέλη Ιουνίου και αυτό εφόσον η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμείνει καλή κατά το επόμενο διάστημα. Η παράταση του λουκέτου δεν δυσαρέστησε όμως μόνο τους αθλούμενους στα γυμναστήρια αλλά και τους επιχειρηματίες του κλάδου. Και φυσικά δεν πρόκειται για δυσαρέσκεια μόνο, αλλά και για απόγνωση, την ώρα που τα έξοδα τρέχουν ασταμάτητα…

“Ζητούμε από την πολιτεία να εξετάσει πιο διεξοδικά το θέμα της άσκησης, και να επιτρέψει στον κόσμο να ασκηθεί σε ασφαλές και επιστημονικό περιβάλλον υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς, όπως τέθηκαν σε κάθε παροχή υπηρεσιών”, μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής, Κωνσταντίνος Παπούλιας. “Ο δικός μας κλάδος δέχεται ισχυρό χτύπημα. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε έναν έστω άτυπο προγραμματισμό. Μας έκλεισαν, αλλά οι οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν”.

Αν μείνουμε κλειστά μέχρι τον Ιούνιο θα κλείσει η επιχείρηση

Ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου, έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα του επαγγέλματος, μιλώντας στο Alphafreepress.gr. «Έχουμε κλείσει από τις 13 Μάρτη, τρέχουν όλα τα έξοδα και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει» ανέφερε. Ωστόσο, «το γυμναστήριο είναι μεγάλο και θα μπορούσαν κάλλιστα να γυμνάζονται μέχρι 20 άτομα. Και εμείς θέλουμε την ασφάλεια των ανθρώπων». Πρότεινε δε τη «λύση» των ραντεβού, όπως θα ισχύσει στα κομμωτήρια. «Μπορούμε να κλείνουμε ραντεβού να είμαστε σε απόσταση, να κάνει ο ασκούμενος γυμναστική και να φύγει. Να φοράει τα μάσκα του όπως και εγώ». «Αν μείνουμε κλειστά μέχρι τον Ιούνιο θα κλείσει η επιχείρηση», κατέληξε.

Χάνουμε την καλύτερη περίοδο

Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων αναφέρουν ότι οι μήνες της άνοιξης είναι η λεγόμενη «καλή περίοδος» για τον κλάδο. Τότε περιμένουν τα γυμναστήρια να δουλέψουν με επιπλέον ασκούμενους. Το καλοκαίρι ο κόσμος προτιμά τις… παραλίες. «Η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων το καλοκαίρι, τότε που ο κόσμος προτιμά τις παραλίες, θα είναι δώρο – άδωρο για μας”, λένε.

Οι “πονηροί”

Μάλιστα ένα ζήτημα που απασχολεί πανελλαδικώς τους ιδιοκτήτες των νόμιμων γυμναστηρίων είναι οι «παράνομοι» που θα προσφέρουν υπηρεσίες γυμναστικής από αύριο, Δευτέρα, μέσα από διαφορετικούς ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας). «Από αύριο Δευτέρα θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις, όπως κέντρα αισθητικής, κέντρα ευεξίας, τα οποία μεταξύ άλλων παρέχουν και υπηρεσίες γυμναστικής χωρίς να έχουν άδεια γι’ αυτό. Ορισμένοι μάλιστα βγαίνουν στα social media και διαφημίζουν ομαδικά τμήματα yoga και pilates. Αυτό είναι παράνομο και επιπλέον συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό» τονίζει μέλος του ΣΥ.Γ.ΜΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος ετοιμάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον χώρο της φυσικής αγωγής με αφορμή και την πανδημία του κορονοϊού. Στη Μαγνησία για παράδειγμα, τα νόμιμα γυμναστήρια είναι 25, όταν οι παράνομοι υπολογίζονται στον διπλάσιο αριθμό. «Κάποιοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τους διαφορετικούς ΚΑΔ που διαθέτουν για να προσφέρουν υπηρεσίες γυμναστικής. Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τον χώρο», ανέφερε ιδιοκτήτης γυμναστηρίου δηλώνοντας πρόθυμος από αύριο να βγει… σεργιάνι για να διαπιστώσει τι γίνεται.

«Αυτό που αποφασίσαμε ως σύλλογος να κάνουμε είναι να απευθύνουμε επιστολές σε όλους όσοι προσφέρουν υπηρεσίες γυμναστικής χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια. Θα τους καλέσουμε να εκδώσουν άδειες και σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσουμε αυστηρούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παράνομων», σημειώνουν μέλη του τοπικού συλλόγου.

Επιστολή στον πρωθυπουργό για τους παράνομους

Το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού απασχολεί τον κλάδο των πτυχιούχων φυσικής αγωγής σε πανελλήνιο επίπεδο.

Μόλις πρόσφατα ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής απηύθυνε επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού και τα αρμόδια υπουργεία στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

“Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν χώροι ως γυμναστήρια χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του πδ 219/2006 ΦΕΚ 221 περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων, το οποίο σημαίνει απουσία επιστημονικού προσωπικού, ανεπάρκεια κτιριακών εγκαταστάσεων και απουσία μέτρων ασφαλείας προς τους ασκούμενους. Οι χώροι αυτοί συνήθως χρησιμοποιούν άδειες που εμπίπτουν σε διαφορετικούς ΚΑΔ από των γυμναστηρίων, όπως κέντρα ευεξίας με ελάχιστη επιφάνεια 60 τετραγωνικών μέτρων σε αίθουσα ομαδικής γυμναστικής με όργανα και ελάχιστη επιφάνεια 10 τετραγωνικών μέτρων έκαστος σε αίθουσες yoga/ pilates (τα οποία ούτως ή άλλως λειτουργούν παράνομα καθώς υπόκεινται σε Σύνθετα τουριστικά καταλύματα Υπουργική Απόφαση 8928/2012 – ΦΕΚ 1909/Β/15-06-2012), κέντρα αισθητικής, κέντρα εναλλακτικών θεραπειών κλπ.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι ενώ έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία των νόμιμων γυμναστηρίων, οι συγκεκριμένοι παράνομοι χώροι εκμεταλλευόμενοι την επανέναρξη του ΚΑΔ τους, να λειτουργούν κανονικά από την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 χωρίς να τελείται κάποια εμφανής παράβαση, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους επαγγελματίες του κλάδου μας, γυμναστηριούχους και μη.

Καθώς οι πολίτες δε θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα γυμναστήρια, ενδέχεται να στραφούν στην κατ’ οίκον προσωπική εκγύμναση. Κατόπιν τούτου, με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και σεβόμενοι την επιστημονικότητά μας αιτούμαστε:

Την επιβολή κυρώσεων με μορφή χρηματικού προστίμου στους παραβάτες του π.δ. 219/06
Την νομοθετική κατοχύρωση του πτυχιούχου φυσικής αγωγής ως ελεύθερου επαγγελματία».

Επιτήδειοι και στο διαδίκτυο

Ένα εξίσου πολύ σοβαρό πρόβλημα τις ημέρες της καραντίνας αλλά και το επόμενο διάστημα που τα γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά, είναι και οι επιτήδειοι στο διαδίκτυο. Τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε καρκίνωμα η κατάσταση με τους μη επαγγελματίες γυμναστές. Ανειδίκευτοι «personal trainers» ασκούν παράτυπα το επάγγελμα του προσωπικού γυμναστή-εκπαιδευτή, εκμεταλλευόμενοι τα κενά στην εθνική μας νομοθεσία, τις ελλιπέστατες υποδομές για ελέγχους και την αφέλεια αρκετών συνανθρώπων μας.

Σε κάθε γωνιά των social media και ένας personal trainer χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις, με το κοινό δυστυχώς να “ακολουθεί”, ξεχνώντας την υγεία του.

Σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι που παριστάνουν τους αθλητικούς επιστήμονες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς σε άτομα που πάσχουν από διάφορες ασθένειες, ενώ η μη κατάρτισή τους μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο σε ανθρώπους που γυμνάζονται χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση. Γιαλαντζί επαγγελματίες, προφανώς δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου γιατί το μόνο που γνωρίζουν είναι η ατομική τους εμπειρία.

“Καμπανάκι” από τον ΣΥΠΦΑΑ

Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής, που ιδρύθηκε με σκοπό την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των καθηγητών φυσικής αγωγής, εφιστά την προσοχή όσων θέλουν να διατηρούνται σε φόρμα με τον απόλυτα υγιή και σωστό τρόπο, που θα φέρει γρήγορα και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 🏋️‍♀️🏋️‍♂️🏋️‍♂️Προσοχή! Άσε το σώμα σου, μόνο σε ειδικούς

Γυμνάσου με ασφάλεια! Μην θέτεις σε κίνδυνο τη σωματική σου υγεία!

Ρώτα τον γυμναστή σου αν έχει Πτυχίο Φυσικής Αγωγής

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η άσκηση, για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη πολλών ασθενειών

Αυτές τις μέρες, που η σωματική δραστηριότητα έχει μειωθεί λόγω της καραντίνας, η άσκηση είναι πιο σημαντική από ποτέ, για την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος από τους ιούς και για την διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας

Με αφορμή τον εγκλεισμό, πολλοί επιτήδειοι παρουσιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση παριστάνοντας τους γυμναστές και δίνουν οδηγίες στον κόσμο πώς να γυμνάζεται χωρίς την απαραίτητη επιστημονική γνώση

Μην εμπιστεύεστε την σωματική σας άσκηση, σε άτομα που δεν έχουν πτυχίο γυμναστή, ρισκάροντας την υγεία σας

Οι μόνοι νομικά αρμόδιοι και επιστημονικά καταρτισμένοι για να σας γυμνάσουν είναι οι πτυχιούχοι φυσικής αγωγής

Βεβαιωθείτε ότι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει την εκγύμνασή σας, είναι απόφοιτος πανεπιστημίου ΤΕΦΑΑ, καθώς είναι ο μόνος που έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Εμείς, οι πτυχιούχοι φυσικής αγωγής, είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα

Ενημερώσου! πδ 219/2006 (ΦΕΚ Α 221)

Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής (ΣΥ.Π.Φ.Α.Α)

http://sypfa.gr/

info@sypfa.gr

Κορονοϊός και γυμναστική – Τι δείχνουν οι έρευνες

Την εποχή της πανδημίας, ένα από τα μεγαλύτερα “μαθήματα” που πήραμε, είναι η σημασία της σωστής διατροφής και της γυμναστικής, που κρατούν τον οργανισμό μας θωρακισμένο και ασφαλή.  Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η ήπια έως μέτρια άσκηση – που εκτελείται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα – μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης του Χονγκ Κονγκ το 1998. Η μελέτη του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιήθηκε σε 24.656 Κινέζους ενήλικες που νόσησαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν ασκούνται καθόλου ή κάνουν υπερβολική άσκηση – πάνω από πέντε ημέρες άσκησης την εβδομάδα – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ασκούνται μέτρια.

Επιπλέον,  μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια απέδειξαν ότι η τακτική άσκηση που διεξήχθη δύο έως τρεις μήνες πριν από τη μόλυνση μείωσε τη σοβαρότητα της νόσου και το ιικό φορτίο τόσο σε παχύσαρκους όσο και σε μη παχύσαρκους ποντικούς. Έτσι, τα περιορισμένα δεδομένα για τα ζώα δείχνουν ότι η άσκηση μέχρι τρεις ημέρες την εβδομάδα, δύο έως τρεις μήνες πριν, προετοιμάζει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει μια ιογενή λοίμωξη.

Βάλε λοιπόν τώρα τη γυμναστική στη ζωή σου, αυστηρά κοντά σε επαγγελματίες καθηγητές φυσικές αγωγής!

Exit mobile version