Ανώγεια φονικό: Ραγίζει καρδιές η μαντινάδα του γιου του Λευτέρη Καλομοίρη

ΕΛΛΑΔΑ

Ανώγεια φονικό: Ραγίζει καρδιές η μαντινάδα του γιου του Λευτέρη Καλομοίρη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ανώγεια φονικό: Λίγες ώρες μετά το διπλό φονικό στα Ανώγεια της Κρήτης, ο γιος του Λευτέρη «αποχαιρέτησε» με μία μαντινάδα τον πατέρα του

03.05.2020 | 11:46

Ανώγεια φονικό: Με μια μαντινάδα, ο γιος του Λευτέρη Καλομοίρη που έπεσε νεκρός χθες βράδυ στ’Ανώγεια, αποχαιρετά τον πατέρα του.

Συγκεκριμένα έγραψε την εξής μαντινάδα, όπως αναφέρει το ekriti.gr:

Οτι αξιζει δε μπορεί
Ο χρόνος να το θάψει
Θα ρθει καιρός που Η φλόγα ντου
στον ουρανό θα λάμψει,,
Καλο ταξίδι πατέρα

Ανώγεια: Ποιος ήταν ο Καλομοίρης

Ο Λευτέρης Καλομοίρης, ο 63χρονος που έπεσε νεκρός στα Ανώγεια το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν ιδιαίτερα γνωστός για την ενασχόληση του με τη λαϊκή παράδοση και τα κοινά. Ήταν από τους πιο γνωστούς μαντιναδολόγους και για χρόνια είχε διατελέσει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου.  Ο Λευτέρης Καλομοίρης γεννήθηκε το 1957 και όλοι τον ήξεραν σαν τον “ντελικανή της μαντινάδας”. Από μικρό παιδί έδειξε το ταλέντο του στη μαντινάδα, ακούγοντας του μεγαλύτερους σε ηλικία να ζουν και να διασκεδάζουν παρέα με τα τραγούδια της Κρήτης. Έζησε την παιδική του ηλικία στα σοκάκια του ηρωικού χωριού του, τα ξακουστά Ανώγεια.

Σύμφωνα με το Εrotokritos.gr, ως λάτρης και μύστης των Ανωγείων είχε υπηρετήσει τον τόπο του και είχε προσφέρει από πολλά πόστα. Επί μια δεκαετία (1999-2009) υπήρξε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων διοργανώνοντας μια σειρά Πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αποκορύφωμά της προσπάθειάς του να κάνει την Μαντινάδα γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό ,ήταν οι ”Μέρες Ανωγείων” στην Αθήνα, αλλά και την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο του με τον τίτλο “Ποιο παραμύθι θα σου πω” που περιείχε περισσότερες από 500 βιωματικές μαντινάδες. Πολλές από αυτές ερμήνευσαν διάσημοι Κρητικοί καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Σκουλάς, ο Ψαραντώνης, ο Σωπασής, ο Γιώργης Καλομοίρης, ο Νικηφόρος Αεράκης, ο Νίκος Γωνιανάκης, ο Μύρων Σκουλάς, ο Μιχ. Καλλέργης, ο Δημ. Κουνάλης και άλλοι.

Ανώγεια φονικό: Η προφητική μαντινάδα

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε μια δισκογραφική δουλειά στην οποία ο Λευτέρης Καλομοίρης είχε γράψει μαντινάδες.

Λέει λοιπόν σε μία από αυτές: “Αν έχει δεύτερη ζωή ο θάνατος χαλάλι, αφού θα ξαναγεννηθώ να σ΄αγαπήσω πάλι”.

Οι μαντινάδες του Λευτέρη Καλομοίρη στα “Διακριτικά”

Πριν δύο χρόνια ο Λευτέρης Καλομοίρης είχε φιλοξενηθεί στην εκπομπή “Διακριτικά” της Κρήτη TV. Συμμετείχε σε ένα αφιέρωμα στον λυράρη και ερμηνευτή Γιώργο Καλομοίρη και τότε οι μαντινάδες που είχε πει ήταν οι εξής δύο:

“Να γκρεμιστούνε τα βουνά, σόπατο να γενούνε

Όσο μπορούνε πιο μακριά τα μάτια να θωρούνε”

“Με την αγάπη εμάλωσα και ποιος θα μας εσάσει

Που να κατέχει από σασμούς, να μην τα σοχαλάσει”

Ανώγεια φονικό: Τα αίτια του αιματηρού περιστατικού ερευνά η αστυνομία

Δύο νεκροί και ένας ελαφρά τραυματίας είναι το τραγικό αποτέλεσμα μιας έντονης λογομαχίας στα Ανώγεια Ρεθύμνου, με ένα ολόκληρο χωριό να βρίσκεται σε αναστάτωση και οι κάτοικοι της Κρήτης να αναρωτιούνται για το πως οδηγήθηκαν στον θάνατο οι δύο άνδρες, ηλικίας 63 και 30 ετών. Ένας διάλογος, αργά χθες το βράδυ, στη γειτονιά όπου διέμεναν οι δύο άνδρες στο Περαχώρι Ανωγείων οδήγησε σε παρεξήγηση. Η έντονη λογομαχία κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 30χρονου, πατέρα δύο παιδιών και γόνο γνωστής οικογένειας των Ανωγείων, και του 63χρονου, πατέρα πέντε παιδιών, ο οποίος εδώ και δεκαετίες ασχολείτο με την παράδοση, τη χοροδιδασκαλία και τη συγγραφή βιβλίων με μαντινάδες.

Στην προσπάθειά του να χωρίσει τους εμπλεκόμενους ένα ακόμα 30χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Ανωγείων, όπου άμεσα έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα μεταξύ των δύο οικογενειών. “Το μόνο που επικράτησε είναι ο θρήνος και τα μεγάλα γιατί. Καμία ασχήμια δεν έγινε από τους συγγενείς των νεκρών. Είναι ώρες δύσκολες για το χωριό μας και οφείλουμε οι κάτοικοι να σταθούμε ικανοί να στηρίξουμε τις οικογένειες και την ηρεμία στον τόπο μας”, ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο ιερέας των Ανωγείων, Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

To 30χρονο θύμα

Ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή

Στις 3 τα ξημερώματα, οι σοροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ηρακλείου του 30χρονου και στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου του 63χρονου, όπου σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ιατροδικαστικές εξετάσεις. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλιμάκιο της Σήμανσης και της Ασφάλειας βρίσκονται στα Ανώγεια, όπου ερευνούν τα στοιχεία και τα ευρήματα για να πέσει φως στην υπόθεση. Στην περιοχή βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης υποστράτηγος Αντώνης Ρουτζάκης, ο οποίος συντονίζει τις έρευνες.

“Πρέπει να διαφυλαχθεί η ηρεμία στο χωριό, να μην παρασυρθούν από λάθος πληροφόρηση οι δημότες και να αφεθούν οι Αρχές να λειτουργήσουν για το καλύτερο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Exit mobile version