Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελικόπτερο ΝΑΤΟ Κεφαλονιά: Μία νεκρή, πέντε αγνοούμενους ανακοίνωσε ο Τριντό
ΕΛΛΑΔΑ

Ελικόπτερο ΝΑΤΟ Κεφαλονιά: Μία νεκρή, πέντε αγνοούμενους ανακοίνωσε ο Τριντό

Ελικόπτερο ΝΑΤΟ Κεφαλονιά: Η μεγαλύτερη τραγωδία για τις ένοπλες δυνάμεις του Καναδά.

Ελικόπτερο ΝΑΤΟ Κεφαλονιά: Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε αγνοούνται μετά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα. Οι καταγραφείς πτήσης έχουν βρεθεί, διευκρίνισε ο Χαρτζίτ Σατζάν, ο υπουργός Άμυνας του Καναδά, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό στην Οτάβα. Η φρεγάτα HMCS Fredereciton, που συμμετείχε στην αποστολή Operation Reassurance του ΝΑΤΟ με αντικείμενο την ενίσχυση της ασφάλειας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, έχασε την επαφή με το ελικόπτερο CH-148 Cyclone την Τετάρτη.

“Είναι όλοι τους ήρωες”, είπε ο Τριντό αναφερόμενος στους έξι επιβαίνοντες. Ο στρατηγός Τζόναθαν Βανς, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, ανακοίνωσε εξάλλου ότι ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα η στρατιωτικός Άμπιγκεϊλ Κάουμπροου. Το δυστύχημα αυτό είναι η μεγαλύτερη τραγωδία για τις ένοπλες δυνάμεις του Καναδά τα τελευταία 13 χρόνια. Τον Ιούλιο του 2007 έξι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί όλοι μαζί όταν εξερράγη μια βόμβα, στην άκρη ενός δρόμου στο Αφγανιστάν.

Μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου, ο στρατός αποφάσισε να καθηλώσει προσωρινά στο έδαφος όλα τα ελικόπτερα Cyclone, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Καναδά. Σε διάφορες περιοχές του κόσμου αυτήν την περίοδο υπηρετούν περίπου 2.100 Καναδοί στρατιώτες.

H στρατιωτικός Άμπιγκεϊλ Κάουμπροου

Υπ. Εξωτερικών: Βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα με το καναδικό ελικόπτερο του ΝΑΤΟ

Τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του ΝΑΤΟ στο Ιόνιο Πέλαγος, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών. Σημειώνει πως καθώς η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, «οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας βρίσκονται στους αγνοούμενους αξιωματικούς».

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη συμπαράστασή του προς τις οικογένειες και τους αγαπημένους των επιβαινόντων, στην οικογένεια του ΝΑΤΟ, στις καναδικές ένοπλες δυνάμεις, στο υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά και στην πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ελικόπτερο του ΝΑΤΟ κατέπεσε την Τετάρτη 29 Απριλίου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ αφού είχε απογειωθεί από καναδική φρεγάτα. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας. Εντοπίστηκε ένας νεκρός περίπου 20 ναυτικά μίλια εντός των ελληνικών υδάτων. Οι ιταλικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την έρευνα και διάσωση, ζήτησαν τη συνδρομή της Ελλάδας. Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν 6 άτομα, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Καναδά HMCS Fredericton (FFH 337) που ανήκει στη νατοϊκή δύναμη SNMG2, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι έχασαν την επαφή με ελικόπτερο της φρεγάτας HMCS Fredericton, το οποίο εκτελούσε περιπολία στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο άσκησης του NATO. Η καναδική φρεγάτα Fredericton συμμετέχει στη νατοϊκή άσκηση “Reassurance”. “Η επαφή χάθηκε με το αεροσκάφος καθώς συμμετείχε σε συμμαχικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ελλάδας”, ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις.

Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

“Καθώς η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να δώσουμε αυτή τη στιγμή”, προστίθεται. Ο νέος τύπος ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων — ιδίως ανθυποβρυχιακού πολέμου — Cyclone που κατασκευάζει η Σικόρσκι αντικατέστησε τον στόλο των πεπαλαιωμένων Sea King των καναδικών ένοπλων δυνάμεων περί τα τέλη του 2018.

Στο ελικόπτερο, που συνήθως έχει τετραμελές πλήρωμα, επέβαιναν κατά πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera έξι στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων. Η φρεγάτα HMCS Fredericton του καναδικού ΠΝ απέπλευσε από το Χάλιφαξ τον Ιανουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει για έξι μήνες σε γυμνάσια και άλλες αποστολές στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η στρατιωτική διοίκηση του NATO στη Μονς, στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε επίσης “την εξαφάνιση ελικοπτέρου” των καναδικών ένοπλων δυνάμεων και ότι “βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας”. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα συμμετάσχει ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Μετέβη στη θαλάσσια περιοχή περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς, ή 20 μίλια εντός του FIR Ρώμης, για να συμμετάσχει στις προσπάθειες να εντοπιστούν τα στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων. Η διαταγή δόθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ κατόπιν έγκρισης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έπειτα από αίτημα που υποβλήθηκε αρμοδίως.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις