Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Το γερμανικό δημοσίευμα για “μαγείρεμα” αριθμών και η απάντηση Τσιόδρα
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Το γερμανικό δημοσίευμα για “μαγείρεμα” αριθμών και η απάντηση Τσιόδρα

Κορονοϊός Ελλάδα: Γερμανικό δημοσίευμα κατηγόρησε την Ελλάδα πως "πειράζει" τους αριθμούς, προς προσέλευση τουριστών.

Κορονοϊός Ελλάδα: O- κατά γενική ομολογία- μειλίχιος και πράος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό… αγρίεψε σε κάποια στιγμή της τελευταίας ενημέρωσης για τα νέα στοιχεία της μάχης κατά του ύπουλου εχθρού!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ήταν η στιγμή, που δήλωσε ότι “εμείς δεν μαγειρεύουμε τους αριθμούς. Θα έχουμε ακρίβεια στις εκτιμήσεις μας, η οποία θα αυξάνει με τον εργαστηριακό έλεγχο και νομίζω θα μπορούμε  μεθοδευμένα να παρέμβουμε έγκαιρα, όπως το κάναμε και στην πρώτη φάση της επιδημίας”. Και κατέληξε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας: “Οι αριθμοί, συνήθως, όταν δεν μαγειρεύονται, δεν λένε ψέμματα”.

Το Alphafrrepress, που από την αρχή θεώρησε τις φράσεις του καθηγητή, απάντηση σε κάποιους, που υποστήριξαν το αντίθετο, ότι δηλαδή κάποιοι “μαγειρεύουν” τα στοιχεία για τον κορονοϊό και παρουσιάζουν ωραιοποιημένη, πιθανότατα, την κατάσταση, ανέτρεξε, προς εντοπισμό τέτοιων ισχυρισμών.

Η ειδησεογραφία,  ανέφερε τα εξής:

“Έλληνας δημοσιογράφος, που αρθρογραφεί, ως ανταποκριτής, σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «μαγειρεύει» τα στοιχεία για τον κορονοϊό, προκειμένου να «παρουσιάσει την Ελλάδα ως ιδανικό τουριστικό προορισμό».! Σε χθεσινό του άρθρο, συνεχίζει το ρεπορτάζ,  με τίτλο «Πως η Ελλάδα προσπαθεί να σώσει τον τουρισμό της με παραποιημένα στοιχεία» που δημοσιεύτηκε στην γερμανική ιστοσελίδα nwzonline.de , “ο Έλληνας δημοσιογράφος Φ. Μπ, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι παρουσιάζει μια «ωραιοποιημένη εικόνα» με στοιχεία που «έχουν ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα».

“Χωρίς τεστ δεν υπάρχουν κρούσματα”

Επικαλείται δε τον «γελοία μικρό» αριθμό τεστ που διεξάγονται στη χώρα, τα οποία υπηρετούν τον κανόνα «χωρίς τεστ δεν υπάρχουν κρούσματα», καθώς και το ότι – όπως ο ίδιος ισχυρίζεται – η Ελλάδα μετρά στους θανάτους μόνο εκείνους που καταγράφονται στα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα”. Ο καθηγητής, Τσιόδρας, δεν άφησε αναπάντητη ούτε την τελευταία κατηγορία για τη δήθεν ανυπαρξία τεστ. Και καθώς, όλα δείχνουν ότι είχε θιγεί, όχι μόνο ως επικεφαλής της ομάδας, που μάχεται κατά του κορονοϊού με τόσο καλά αποτελέσματα, έως τώρα, αλλά και ως Έλληνας, αφού ετέθη  το θέμα του τουρισμού η λεγόμενη  βαριά βιομηχανία της χώρα μας, απάντησε εκτενώς.

Προς κάθε ενδιαφερόμενο

Η απάντηση θεωρείται ότι δεν απευθύνεται μόνο στο δημοσίευμα, αλλά και σε όποιον άλλον θεωρήσει ότι μπορεί να μιλήσει για “μαγείρεμα” αριθμών, απαξιώνοντας τη συλλογική προσπάθεια των Ελλήνων ειδικών, διεθνώς. Με αφορμή, λοιπόν, ερώτηση, που δέχθηκε για τους μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους εν όψει και της  φάσης της σταδιακής  άρσης των περιοριστικών μέτρων, είδε την ευκαιρία να απαντήσει και σε αυτό. “Φυσικά και περιλαμβάνονται στα κριτήρια μαζικού εργαστηριακού ελέγχου και τέτοιες ομάδες και ιδιαίτερα υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στα νέα κριτήρια, τα οποία ακόμα δεν έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή”.

“Ελπίζω πως αύριο (σ.σ. σήμερα) θα εγκριθούν, ώστε να σας τα αναφέρω ένα προς ένα, και κριτήρια τα οποία αφορούν και ασυμπτωματικούς ανθρώπους. Ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, αν δεν το έχετε καταλάβει, ήδη έχει ξεκινήσει. Είχαμε 19.000 εργαστηριακά ελεγμένα δείγματα το 2009- 2010 και έχουμε 72.000 μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες. Και φυσικά, δεν μπορείς να ελέγξεις 10 εκατομμύρια Έλληνες κάθε βδομάδα επί τρεις μήνες ακόμα. Ο στοχευμένος εργαστηριακός έλεγχος αποδείχθηκε επιτυχής και έγινε με κανόνες προτεραιότητας και επάρκειας τότε των τεστ, η οποία αυξήθηκε, νομίζω θα σας πει ο Υπουργός για αυτά.

Ευάλωτες δομές, ευπαθείς ομάδες

Θεωρώ, λοιπόν, ότι με συγκεκριμένα κριτήρια θα συνεχίσει ο έλεγχος, θα επεκταθεί και γίνεται ήδη μαζικός εργαστηριακός έλεγχος σε ευάλωτες δομές, σε ευπαθείς ομάδες –  το είδατε τις προηγούμενες δέκα μέρες. Δρούμε πιο γρήγορα, πιο στοχευμένα, ιχνηλατούμε πιο γρήγορα, περιορίζουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, με τη βοήθεια, βέβαια, και της Πολιτικής Προστασίας. Φυσικά και ένας ιός ο οποίος μεταδίδεται τόσο εύκολα και ο οποίος δοκιμάζει τα συστήματα υγείας όταν έχει απότομη αύξηση και απότομη εκθετική διασπορά στον πληθυσμό, πρέπει να σε έχει σε συνεχή επαγρύπνηση. Και αυτό εννοούσα προηγουμένως όταν έλεγα ότι θα έχουμε καθημερινή επαγρύπνηση, καθημερινή μαθηματική εκτίμηση του πραγματικού αναπαραγωγικού ρυθμού της επιδημίας, ώστε να δουλεύουμε με τους αριθμούς”

Οι αριθμοί συνήθως, όταν δεν μαγειρεύονται, δεν λένε ψέματα. Εμείς δεν μαγειρεύουμε τους αριθμούς.  Θα έχουμε ακρίβεια στις εκτιμήσεις μας, η οποία θα αυξάνει με τον εργαστηριακό έλεγχο και νομίζω θα μπορούμε μεθοδευμένα να παρέμβουμε έγκαιρα, όπως το κάναμε και στην πρώτη φάση της επιδημίας.

Μεγάλο το στοίχημα

Θέλω να ελπίζω πως θα το πετύχουμε. Είναι ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα. Προσαρμοζόμαστε σε αυτή την ξέφρενη πορεία του ιού, προσαρμοζόμαστε στα νέα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αλλάζουν τοποθετήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις