Εξωσωματική γονιμοποίηση σε μεγάλη ηλικία: 68χρονη γέννησε δίδυμα

ΚΟΣΜΟΣ

Εξωσωματική γονιμοποίηση σε μεγάλη ηλικία: 68χρονη γέννησε δίδυμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βίκυ Καλοφωτιά

Εξωσωματική γονιμοποίηση σε μεγάλη ηλικία: Ένα ηλικιωμένο αζευγάρι από τη Νιγηρία πίστεψε και κατάφερε το θαύμα.

27.04.2020 | 18:12

Εξωσωματική γονιμοποίηση σε μεγάλη ηλικία: Από το 1974, όταν στάθηκαν οι δυο τους μπροστά στο ιερό, έδωσαν όρκους αιώνιας αγάπης και την υπόσχεση να προχωράνε μαζί στη ζωή. Στα καλά και στα άσχημα. Η 68χρονη σήμερα, Margaret Adenuga και ο 70χρονος σύζυγός της από τη Νιγηρία πορεύονται μαζί τηρώντας στο έπακρο την υπόσχεση που έδωσαν τότε, ο ένας στον άλλον. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα κατάφεραν να βιώσουν τη μεγαλύτερη ευτυχία της κοινής τους ζωής: το να αποκτήσουν επιτέλους απογόνους μετά από 43 χρόνια προσπαθειών και 4 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις! Αυτό θα πει να μην το βάζεις ποτέ κάτω, ακόμη κι αν τα φαινόμενα δείχνουν ότι ίσως και να μην πετύχεις αυτό που επιθυμείς. Εσύ πρέπει να το προσπαθείς ξανά και ξανά. Το οφείλεις στον εαυτό σου.

Το τρισευτυχισμένο ηλικιωμένο ζευγάρι κρατάει πλέον στην αγκαλιά του τα δίδυμα, ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι, που ήρθαν στον κόσμο με καισαρική τομή την περασμένη Τρίτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λάγος. Όπως τόνισε στο CNN ο συγκινημένος πατέρας: ««Συνέχιζα να ονειρεύομαι. Ήμουν σίγουρος πως το συγκεκριμένο αυτό όνειρό μας, θα γινόταν πραγματικότητα, φτάνει μόνο να μην τα παρατούσαμε!». Σύμφωνα με τον μαιευτήρα της Margaret, δρ. Adeyemi Okunowo, συστήθηκε ειδική ομάδα στο νοσοκομείο για να την παρακολουθεί λόγω της ηλικίας της: «Ως ηλικιωμένη γυναίκα και για πρώτη φορά μητέρα, αλλά και λόγω διδύμων, ήταν μία εγκυμοσύνη υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, καταφέραμε μια ομαλή κυοφορία και γέννηση».

Η «πόλη των διδύμων» στη Νιγηρία

Ωστόσο, στη Νιγηρία δεν είναι τόσο ασυνήθιστο το να αποκτάει κανείς δίδυμα, είτε με τη βοήθεια της επιστήμης, είτε άνευ αυτής. Περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια του Λάγος, βρίσκεται το Igbo-Ora, μια πόλη περίπου 92,000 κατοίκων. Το Igbo-Ora κατοικείται από μέλη της φυλής Yoruba, στο οποίο ανήκει περίπου το 21% του πληθυσμού της Νιγηρίας. Παρ’όλο που τα ακριβή στατιστικά είναι κάπως θολά, υπάρχει ένα γεγονός στο οποίο συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες: Στο Igbo-Ora ο αριθμός των διδύμων είναι ασυνήθιστα υψηλός. Κανείς, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να δώσει μια ξεκάθαρη και επιστημομική εξήγηση για τον λόγο που συμβαίνει αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό γεγονός.

Στην κουλτούρα των Yoruba οι δίδυμοι θεωρούνται θεία δώρα, δυικές οντότητες που προστατεύονται από τα πνεύματα και έχουν μαγικές ιδιότητες. Μπορεί οι δίδυμοι να έχουν σχεδόν υπερφυσικές ικανότητες στην κουλτούρα των Yoruba, αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν ζουν και οι δύο. Εάν ο ένας πεθάνει, οι δυνάμεις χάνονται και ο άλλος μένει απροστάτευτος. Συχνά οι γονείς ενός τέτοιου παιδιού πληρώνουν έναν «μάγο» για να φτιάξει ένα ξύλινο ομοίωμα του νεκρού παιδιού, το οποίο εκείνοι συνεχίζουν να προσέχουν σαν να είναι ένας ζωντανός άνθρωπος.  Όπως και να έχει, όμως, και όποια κι αν είναι η εξήγηση, ένα μόνο μετράει: ότι η ζωή βρίσκει τον τρόπο να πολλαπλασιάζεται ακόμη κι όταν οι πιθανότητες είναι μηδαμινές.

Exit mobile version