Αθήνα

°C

Τετάρτη

20

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δάνεια για επιχειρήσεις – κορονοϊός: Πώς θα δοθούν, τι λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης
ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Δάνεια για επιχειρήσεις – κορονοϊός: Πώς θα δοθούν, τι λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Δάνεια για επιχειρήσεις - κορονοϊός: Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση σε όποια τράπεζα θέλουν και πως ο έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες να δίνουν εύκολα τα δάνεια.

Δάνεια για επιχειρήσεις – κορονοϊός: Από τις αρχές Μαΐου θα μπορούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις να παίρνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους, δήλωσε, σήμερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορούν να μπουν όσες επιχειρήσεις είναι ενήμερες τραπεζικά, δηλαδή πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους έως το τέλος του 2019. Παράλληλα, δικαίωμα δανειοδότησης θα έχουν και όσες επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη προκειμένου οι επιχειρήσεις να λάβουν τα δάνεια θα πρέπει να προσκομίζουν τον τελευταίο ετήσιο τζίρο τους και η κάλυψη δεν θα γίνεται με υποθήκες ακινήτων. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να προχωρήσουν σε δανειοδότηση και σε ποσό μεγαλύτερο του 25%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση σε όποια τράπεζα θέλουν και πως ο έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες να δίνουν εύκολα τα δάνεια. Εξήγησε επίσης, πως η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφασή της, «πήρε πάνω της» το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν ώστε οι τράπεζες να έχουν μηδενικό ρίσκο. «Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα θα παρακολουθώ τις τράπεζες και την ταχύτητα που εγκρίνουν τα δάνεια. Εάν χρειαστεί να ψηφίσω νόμο για να τα δίνουν αυθημερόν θα το κάνω», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Β’ πακέτο κρατικών δανείων σε επιχειρήσεις – Κριτήριο ο τζίρος Απριλίου

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο έλεγχος οικονομικών στοιχείων των περίπου 138.000 επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση λήψης κρατικού δανείου υπό μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μία δεύτερη “εκδοχή” αυτού του μέτρου στήριξης, γράφει το SofokleousIn. Θα είναι μια βελτιωμένη εκδοχή βασισμένη σε αξιόπιστα συγκρίσιμα στοιχεία και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο. Θα στοχεύει στην ενίσχυση επιχειρήσεων οι οποίες έχουν υποστεί πραγματικά τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου λόγω της πανδημίας κορονοϊού και των επιβληθέντων περιοριστικών μέτρων.

Το βασικό κριτήριο αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης θα είναι η μεταβολή του τζίρου τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα οι επιχειρήσεις που υπέστησαν τη μεγαλύτερη κάμψη, ενώ θα αποκλεισθούν εξ αρχής όποιες εμφανίζουν αυξημένο κύκλο εργασιών. Θα είναι ένα αμάχητο τεκμήριο”- δηλαδή οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να επικαλεσθούν συγκυριακούς ή άλλους λόγους για την εμφανιζόμενη αύξηση τζίρου ή για τη μικρή κάμψη, εξαιτίας της οποίας θα αποκλεισθούν.

Το ίδιο κριτήριο θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση στον πρώτο κύκλο εφαρμογής του μέτρου. Μόνον που γι αυτές θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος του Μαρτίου – σε σχέση με εκείνον του Μαρτίου 2019. Όποιες επιλεγούν, θα μπορούν να διεκδικήσουν άτοκο δάνειο έως 25% του τζίρου τους. Θα πάρουν βέβαια ποσά αρκετά μικρότερα από αυτό το τιθέμενο πλαφόν, καθώς το προς διάθεση συνολικό ποσό είναι 1 δισ. ευρώ για κάθε κύκλο εφαρμογής του μέτρου.

Η αξιολόγηση και η τελική επιλογή – ποια επιχείρηση θα πάρει και πόσα – θα γίνει με αυτοματοποιημένο τρόπο βάσει μαθηματικού τύπου. Στον τύπο αυτό θα περιλαμβάνονται ο ετήσιος κύκλος εργασιών, η κάμψη που παρουσίασε σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, η χρηματοοικονομικά εικόνα της επιχείρησης κλπ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις