Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νεκροί Ελλάδα τώρα: Εξέπνευσε 60χρονος από την κλινική Ταξιάρχαι
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ "ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ"

Νεκροί Ελλάδα τώρα: Εξέπνευσε 60χρονος από την κλινική Ταξιάρχαι

Νεκροί Ελλάδα τώρα: Ο άτυχος άνδρας εμφάνισε πνευμονία και σηπτικό σοκ λόγω covid-19.

Νεκροί Ελλάδα τώρα: Ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Κυριακής, από την ιδιωτική κλινική “Ταξιάρχαι”, όπου εντοπίστηκαν, την περασμένη εβδομάδα θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Πρόκειται για έναν 60χρονο άντρα, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο Λαϊκό νοσοκομείο και είναι ο τέταρτος νεκρός από τη συγκεκριμένη κλινική. Ο άτυχος άνδρας εμφάνισε πνευμονία και σηπτικό σοκ λόγω covid-19.

Ο 60χρονος είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα και είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, γι’ αυτό είχε μεταφερθεί αρχικά στο Λαϊκό, ενώ έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν αναλάβει τώρα ρόλο προκειμένου να εξακριβώσουν τι ακριβώς συνέβη στην κλινική “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι, λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο της Αθήνας. Το βέβαιον είναι, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η έρευνα, ότι στην κλινική δεν τηρούνταν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας και το χειρότερο: Γιατρός με συμπτώματα συνέχιζε να δέχεται επισκέψεις ασθενών. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου περίεργο που αποκαλύφθηκε ότι η κλινική έχει μετατραπεί σε εστία επιδημίας του κορονοιού.

Τριάντα επτά περιστατικά (20 ασθενείς και 17 άτομα) προσωπικό εντοπίστηκαν να νοσούν ήδη από το ιό, ενώ άλλοι 4 ασθενείς δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη μάχη με την πανδημία. Αποκορύφωμα γιατρός που συνεργάζεται με την κλινική είναι θετικός στον ιό, ασυμπτωματικός αλλά αρνείται σύμφωνα με καταγγελίες να σταματήσει να εξετάζει.Πρόκειται για εξωτερικό ιατρό, ο οποίος όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση, τις τελευταίες πέντε με έξι ήμερες παρακολούθησε περίπου 50 ασθενείς σε δυο διαφορετικά ιατρεία, προκαλώντας την παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ο ΙΣΑ έπειτα από καταγγελίες για τον γιατρό που συνεργάζεται με την κλινική ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ και αρνείται να σταματήσει να εξετάζει ασθενείς στο ιατρείο του παρότι διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19, απειλεί να τον παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Στο στόχαστρο του ΕΟΔΥ ο γιατρός

Κατ΄ εντολή του Προέδρου, Γεωργίου Πατούλη, ο Ιατρικός Σύλλογος θα καλέσει τον ιατρό να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου με το ερώτημα της παραπομπής του στο Πειθαρχικό. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο εν λόγω γιατρός σταμάτησε να συνεργάζεται με την κλινική λόγω των κρουσμάτων. Όμως παρά το ότι διαγνώστηκε θετικός αρνείται να σταματήσει τα ιατρεία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας, ο “γιατρός διαγνώστηκε θετικός, ωστόσο, αρνείται να το δεχτεί και θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει τα εξωτερικά του ιατρεία”. Σε ερώτηση σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως θα γίνουν τα προβλεπόμενα σε συνεννόηση με την πολιτική προστασία.

Δεν είναι όμως μόνο η στάση του συγκεκριμένου γιατρού που προκαλεί έκπληξη, είναι γενικότερα η κατάσταση που επικρατούσε εντός της κλινικής. Εικόνα που προκάλεσε θυμό έως και στον Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος επισκέφτηκε τους “Ταξιάρχαι”. Ο λοιμωξιολόγος προσπάθησε βέβαια να καθησυχάσει τους ασθενείς, τους συγγενείς τους διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα “είμαστε κοντά τους για να σταματήσει το κακό” είπε. Έκανε όμως λόγο για σημαντική επιδημία σε ένα χώρο αυξημένου κινδύνου και προκάλεσε εντύπωση όταν αποκάλυψε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας είχε συμπτώματα λοίμωξης και του επετράπη να συνεχίσει να δουλεύει.

Δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον ιό!

“Έχει αμελήσει κάποιος να ελέγξει μια ευπαθή ομάδα, αλλά και να ελεγχθεί και ο ίδιος, που ανήκει σε νοσηλευτικό προσωπικό. Θέλει πάρα πολλή προσοχή, θέλει εκπαίδευση, θέλει επαγρύπνηση” τόνισε για να προσθέσει φανερά εκνευρισμένος “Είναι υποχρέωση του προσωπικού των κλινικών, και ειδικά αυτών που τελούν αιμοκάθαρση, να τηρούν το πρωτόκολλο του Universal Maskin για την προστασία και τους κανόνες ασφαλείας. Είναι υποχρέωσή τους να φορούν μάσκες. Είναι υποχρέωσή τους να αντιμετωπίζουν κάθε ασθενή, αλλά και τους εαυτούς τους, σαν να είναι μολυσμένοι και δεν πρέπει να μεταδώσουν τον ιό”.

Μαρτυρίες-σοκ για την κλινική «Ταξιάρχαι» 

ΠΟΕΔΗΝ: Η κλινική είναι μια υγειονομική βόμβα

“Η κλινική Ταξιάρχαι είναι μία υγειονομική βόμβα. Μια κλινική που είναι χειρουργική, έχει δύο μονάδες τεχνητού νεφρού και παθολογική κλινική που ουσιαστικά λειτουργεί ως μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος εάν τηρούνται οι κτηριακές προδιαγραφές ασφαλείας και εάν τηρούνται τα μέτρα αποφυγής κρουσμάτων κωρονοϊού”, ανέφερε σε ενημέρωση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

“Μιλήσαμε με ασθενείς και εργαζόμενους. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι ανεπαρκέστατα. Προφανώς γιατί κοστίζουν. Οι εργαζόμενοι δεν μιλούν δημόσια γιατί είναι τρομοκρατημένοι. Περισσότερο από τα μέτρα προστασίας την διεύθυνση την απασχολεί η μη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους εργαζομένους για “να αποδίδουν καλύτερα” όπως λένε. Η κλινική αυτή απορούμε πως δουλεύει χωρίς να πληρεί τις κτιριακές προδιαγραφές και δεν της έχει αφαιρεθεί η άδεια ειδικά τώρα με την πανδημία. Δεν έχει καθόλου προαύλιο χώρο πάρα μόνο ένα πάρκιν. Κατευθείαν από το δρόμο εισέρχονται όλοι στη κλινική και με το ένα ασανσέρ εξυπηρετούνται ασθενείς αιμοκαθερόμενοι. Ηλικιωμένοι ασθενείς, συνοδοί, προσωπικό είναι όλοι μαζί στον ίδιο χώρο”.

Το λόγο τώρα έχουν τώρα οι εισαγγελικές αρχές. Σύμφωνα με την “Καθημερινή” προχώρησαν σε κατάσχεση των φακέλων των ασθενών, αλλά και σε κατάσχεση παραστατικών και λοιπών εγγράφων για την έξοδο και έσοδο ασθενών. Εξάλλου κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έκανε έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε το προσωπικό της κλινικής για να διαφυλαχθεί η υγεία και η ζωή των ασθενών.

Η έρευνα έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος λόγω της σοβαρότητας της, καθώς διερευνώνται αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και διενεργείται αυτοπροσώπως από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη. Οι ποινές που προβλέπει ο νόμος για ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει έως και τα ισόβια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις