Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυβερνήτης Ρούσβελτ: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ζητά να αποκατασταθεί ο πλοίαρχος
ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνήτης Ρούσβελτ: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ζητά να αποκατασταθεί ο πλοίαρχος

Κυβερνήτης Ρούσβελτ: Την Παρασκευή, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, κάνοντας μια πρωτόγνωρη στροφή 180 μοιρών, συνέστησε να επανέλθει στη θέση του ο πλοίαρχος του αεροπλανοφόρου.

Κυβερνήτης Ρούσβελτ: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ θα «εξετάσει διεξοδικά» την προκαταρκτική έρευνα του Πολεμικού Ναυτικού για το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στο αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt» και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΠΝ για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο. Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση, ο Έσπερ ενημερώθηκε προφορικά από τον υπηρεσιακό υφυπουργό Πολεμικού Ναυτικού και τον Αρχηγό Ναυτικών Επιχειρήσεων. «Μόλις ο υπουργός παραλάβει ένα γραπτό αντίγραφο της ολοκληρωμένης έρευνας, σκοπεύει να επανεξετάσει διεξοδικά την έκθεση και θα συναντηθεί ξανά με την ηγεσία του ΠΝ για να συζητήσει τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.

Την Παρασκευή, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, κάνοντας μια πρωτόγνωρη στροφή 180 μοιρών, συνέστησε να επανέλθει στη θέση του ο πλοίαρχος του αεροπλανοφόρου, το πλήρωμα του οποίου τον χαιρέτισε σαν ήρωα, πρόθυμο να ρισκάρει τη δουλειά του για να σώσει τους ναύτες. Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έκανε αυτήν την εισήγηση στον Έσπερ, μόλις τρεις εβδομάδες αφότου ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Είχε προηγηθεί η διαρροή μιας επιστολής του που περιέγραφε με δραματικούς τόνους την κατάσταση πάνω στο αεροπλανοφόρο, όπου πολλοί είχαν προσβληθεί από την Covid-19 και ζητούσε τη λήψη μέτρων. «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες», τόνιζε ο πλοίαρχος στην επιστολή του που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle.

Η απαλλαγή από τα καθήκοντά του

Μπορεί «να μην είμαστε σε πόλεμο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά δεν βρισκόμαστε ούτε σε περίοδο πλήρους ειρήνης», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Τόμας Μόντλι. κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Και απαιτούμε από τους κυβερνήτες μας να δείχνουν ορθή κρίση, ωριμότητα, ηγετική ικανότητα και ψυχραιμία υπό πίεση». Ο κυβερνήτης Κροζίερ επέδειξε «πολύ κακή κρίση» σε μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», και δεν επέδειξε τον απαραίτητο «επαγγελματισμό» πρόσθεσε ο Μόντλι, το αξίωμα του οποίου έχει τον τίτλο του υπουργού, αν και στην πράξη είναι υπηρεσιακός υφυπουργός Άμυνας. Τον Κροζίερ αντικατέστησε ο προκάτοχός του υποναύαρχος Κάρλος Σαρντιέλο, που του είχε παραδώσει τη διοίκηση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Ρούζβελτ τον Νοέμβριο.

Εξάλλου, μολονότι ο υπουργός Ναυτικού δεν κατηγόρησε απερίφραστα τον πλοίαρχο ότι διέρρευσε την επιστολή του στον Τύπο, άφησε να εννοηθεί ότι ο μεγάλος κατάλογος αποδεκτών της διευκόλυνε να γίνει ακριβώς αυτό. Η καθαίρεση του πλοιάρχου από τη θέση του κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου χαρακτηρίζεται δραματικό παράδειγμα των προκλήσεων που εγείρει η πανδημία για τους θεσμούς των ΗΠΑ. Η απόφαση ενδέχεται να αναγκάσει πολλούς άλλους αξιωματικούς να σωπάσουν σχετικά με τα κρούσματα μόλυνσης στις τάξεις των μονάδων τους. Το Πεντάγωνο φέρεται να απαιτεί από τους αξιωματικούς να μην δημοσιοποιούν τέτοια στοιχεία εδώ και κάποιες ημέρες.

Το πλήρωμα τον αποθέωνε όταν αποχώρησε από το πλοίο

Δείτε ακόμη

Θετικός στον ιό ο κυβερνήτης του Ρούσβελτ που καθαιρέθηκε

Σαουδική Αραβία: Καταργείται η μαστίγωση ως μορφή τιμωρίας

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων ο αριθμός των νεκρών το τελευταίο 24ωρο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις