Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πολιτισμός: Ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα προστατεύται
ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτισμός: Ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα προστατεύται

Πολιτισμός: Μουσειακό κέλυφος που θα κατασκευαστεί μέσω του ΕΣΠΑ, θα αναδείξει τα σπουδαία ευρήματα του ρωμαϊκής εποχής τύμβου της Δοξιπάρας.

Πολιτισμός: Ο τύμβος της Δοξιπάρας στον Έβρο συνιστά ένα αρχαιολογικό σύνολο μεγάλης αξίας, λόγω και της άριστης κατάστασης διατήρησής του. Εκεί, όπου κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών βρέθηκαν τροχοί από 4 άμαξες σε εξαιρετική κατάσταση και οστά από 5 άλογα. Βρέθηκαν επίσης τέσσερις μεγάλοι λάκκοι με υπολείμματα καύσης νεκρών και κτερίσματα και έτσι η Δοξιπάρα είναι ο πρώτος τάφος, στον οποίο οι άνθρωποι τάφηκαν μαζί με τις άμαξες και τα άλογά τους.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο τύμβος χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή, τον 2ο π.Χ. αιώνα και ανήκε σε οικογένεια γαιοκτημόνων που ασχολούνταν με το κυνήγι αγριογούρουνου. Οι νεκροί, που ήταν τρεις άντρες και μία νεαρή γυναίκα και πέθαναν διαδοχικά, τάφηκαν μαζί με τις ιππήλατες άμαξες, οι οποίες τους μετέφεραν στον χώρο ταφής. Αυτός ο τρόπος ταφής συμβόλιζε τον πλούτο και την κοινωνική θέση της οικογένειας.

Πολιτισμός: Μεγάλη η προστιθέμενη αξία στην περιοχή

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Έβρος, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι αναμφισβήτητης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και πρόσθεσε πως το μουσειακό κέλυφος που θα κατασκευαστεί θα επιτρέπει στους επισκέπτες να τις ταφές των αλόγων, τις άμαξες και όλα τα κινητά ευρήματα μέσα σε προθήκες.

“Μιλάμε για  μουσειακό κέλυφος και όχι απλώς για στέγαστρο προστασίας. Αυτό θα δώσει τεράστια δυναμική στην περιοχή», σημείωσε, η κ. Μενδώνη κι ανέφερε ως παράδειγμα τη Βεργίνα και την ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή μετά από την αποκάλυψη των βασιλικών τάφων από τον Μανόλη Ανδρόνικο. Επιπλέον η υπουργός εκτίμησε ότι η ανάδειξη της Δοξιπάρας θα προσφέρει “έναν εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο, καταρχήν στους ντόπιους και στη συνέχεια στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες”.

Δείτε ακόμη

Το μεγάλο ρίσκο: Δέκα κρίσιμα ερωτήματα για την μετά Covid 19 εποχή

Συγκίνηση: Η Πρωτοψάλτη τραγούδησε στο προσωπικό του “Ευαγγελισμού” – Στάση και στο Μαξίμου

Ζημιές 7.719 ευρώ στο Κ.Υ. Σχηματαρίου από συγγενείς θύματος του κορονοϊού

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις