Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Προστασία πρώτης κατοικίας 2020 παράταση: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστασία πρώτης κατοικίας 2020 παράταση: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία

Προστασία πρώτης κατοικίας 2020 παράταση: Σήμερα, πάντως, ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Προστασία πρώτης κατοικίας 2020 παράταση: Κοντά σε συμφωνία για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία κανονικά λήγει στις 30 Απριλίου, είναι κυβέρνηση και θεσμοί.  Το θέμα θα εξεταστεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Πληροφορίες του Cnn αναφέρουν ότι παρά τη σκληρή θέση και την άρνηση των θεσμών στο αίτημα της Αθήνας για παράταση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του έτους λόγω της κρίσης της πανδημίας, φαίνεται πως έπειτα από έναν μαραθώνιο συζητήσεων οι διαφορές των δύο πλευρών έχουν αρχίσει να γεφυρώνονται και ότι θα υπάρξει συμβιβασμός.

Εκτιμάται ότι η Αθήνα θα κερδίσει μια παράταση 4 μηνών η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να καταλήξει και να συμφωνήσει με τους θεσμούς στο τελικό σχέδιο του νέου πτωχευτικού πλαισίου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το καλοκαίρι, για να ενεργοποιηθεί ενδεχομένως από το φθινόπωρο. Αλλωστε, τον Αύγουστο τα δικαστήρια είναι κλειστά και σταματάει να χτυπά το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών.

Το κείμενο του σχεδίου νόμου για τον νέο πτωχευτικό διορθώνεται συνεχώς μετά και τις παρατηρήσεις των τραπεζών, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί μέσω ανταλλαγής e-mail και τηλεδιασκέψεων.

Σήμερα, πάντως, ολοκληρώνονται οι τριήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Με μια θετική αξιολόγηση ξεκλειδώνει η εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υπολοίπων τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s, SMP’s).

Εκτός από το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της 6ης αξιολόγησης, οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με αυτήν όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η αγορά ενέργειας έχουν μπει προς το παρόν στο συρτάρι και θα επανέλθουν όταν θα περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας. Έτσι, στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο καταφέρει να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τους θεσμούς σχετικά με τη νέα πρόταση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για 4 μήνες, αυτομάτως θα έχει καταφέρει να κλείσει και την έκτη αξιολόγηση.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκδοθεί μέσα στον Μάιο με στόχο για μια θετική απόφαση έγκρισης εκταμίευσης των κερδών στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις