Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σχέδιο άρσης μέτρων: Τον Μάιο ανοίγουν μικρά μαγαζιά και υπηρεσίες – Τι θα γίνει με παραλίες
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

Σχέδιο άρσης μέτρων: Τον Μάιο ανοίγουν μικρά μαγαζιά και υπηρεσίες – Τι θα γίνει με παραλίες

Σχέδιο άρσης μέτρων: Η εικόνα της εξάπλωσης της νόσου είναι ολοένα και καλύτερη καθώς χθες ήταν η πρώτη φορά από την στιγμή που ο κορονοΐός χτύπησε την χώρα μας που δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Σχέδιο άρσης μέτρων: Μια ανάσα πριν την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και οι Έλληνες πολίτες σχεδιάζουν κάτω από αφόρητη πίεση την επόμενη μέρα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξετάσει κάθε πτυχή του τελικού σχεδίου που θα παραλάβει από τους συνεργάτες του την Παρασκευή. Ωστόσο, παραμένει μεγάλο “αγκάθι” το άνοιγμα των σχολείων. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως έκανε και δημοσίως στην καθιερωμένη ενημέρωση, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος, ενώ μεγάλος αριθμός συναδέλφων του διαφώνησαν και υποστήριξαν ότι τα σχολεία, ειδικά νηπιαγωγεία και δημοτικά πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Ως δεδομένη κρίνεται η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε στα τέλη Ιουνίου να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες.

Αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων, αυτό θα γίνει σταδιακά από τις 25 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου και μια μικρή παράταση του σχολικού έτους. Αυτό αφορά κυρίως τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια, καθώς μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά. Για τον Σεπτέμβριο προσδιορίζεται το άνοιγμα των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων.

Πρόβλημα τα διαλείμματα

Εκείνο που ανησυχεί του επιδημιολόγους είναι οι αυστηροί κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να υπάρξουν στα σχολεία και πόσο τα παιδιά θα μπορέσουν να τους εφαρμόσουν ώστε να μην γίνουν δορυφόροι της νόσου και την μεταφέρουν στους δασκάλους αλλά και στους εργαζόμενους στα σχολεία. Τα διαλείμματα όπου υπάρχει συνήθως συνωστισμός, οι πόρτες της κάθε αίθουσας που συνεχώς μπαινοβγαίνουν τα παιδιά, ο αερισμός της τάξης, αλλά και ποιοι θα τα παραλαμβάνουν μετά του σχολείου είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που εκφράζουν οι ειδικοί. “Πιστέψτε με, είναι θέματα που μας απασχολούν και εμάς. Δεν είναι κάτι το οποίο αν αποφασιστεί, θα αποφασιστεί ελαφρά τη καρδία ή χωρίς κανόνες. Θα γίνει με κανόνες. Και οι κανόνες θα είναι πολύ προσεκτικοί και θα αφορούν φυσικά και τα μέτρα υγιεινής και σε αυτούς τους χώρους και στους χώρους εργασίας και στα σχολεία” δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Με βάρδιες

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει πρώτα η Γ΄ λυκείου και στην συνέχεια θα γίνει σταδιακά η επανέναρξη των μαθημάτων και στις υπόλοιπες τάξεις, αν τελικά αποφασιστεί. Στόχος είναι σε κάθε αίθουσα να μην είναι περισσότεροι από 15 μαθητές και σε κάθε θρανίο να κάθεται ένα παιδί, προκειμένου να υπάρχει η προβλεπόμενη απόσταση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό από την στιγμή που κάθε τμήμα έχει κατά μέσο όρο 25 μαθητές και είναι δύσκολο να βρεθούν οι χώροι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Γι’ αυτό τον λόγο έχουν πέσει διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, όπως η επαναφορά της πρωινής και απογευματινής βάρδιας ή να υπάρξουν ακόμη τρεις κύκλοι καθημερινής διδασκαλίας. Όσον αφορά τα πανεπιστήμια όλα δείχνουν πως θα επαναλειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση εκτός από το ζήτημα του συνωστισμού υπάρχει και το θέμα της μετακίνησης, από την στιγμή που χιλιάδες φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Μικρά μαγαζιά και κομμωτήρια

Στις 4 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, ορισμένα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Σε όλα θα ισχύσουν αυστηροί όροι για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως είναι η αποφυγή συνωστισμού, η απόσταση μεταξύ των πελατών με τους υπαλλήλους.

Τσάκρης: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Μέσα Μεταφοράς

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τα Μέσα Μαζικής Μεταφορά τα οποία την περίοδο της καραντίνας λειτουργούσαν με το 60% του προσωπικού. Ωστόσο τα μέτρα υγειονομικής προστασίας θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Κανείς δεν θα μπαίνει από την μπροστινή πόρτα του λεωφορείου ή του τρόλεϊ, θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας του οδηγού με τους επιβάτες, όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ ο αριθμός των επιβατών θα είναι σαφώς μικρότερος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Καφέ – εστιατόρια σε ανοικτούς χώρους

Προς τα τέλη Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν μετά από περίπου ένα μήνα οι καφετέριες και τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν μόνο τους εξωτερικούς χώρους. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν αυστηρά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας, με τα τραπεζοκαθίσματα να είναι σαφώς λιγότερα για να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών και οι υπάλληλοι θα έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Στα μέσα Ιουνίου ανοίγουν τα πολυκαταστήματα

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα, τον Ιούνιο θα μπει σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων με την σταδιακή επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα πολυκαταστήματα, πολιτιστικοί χώροι, τα μουσεία και τα τουριστικά καταλύματα προκειμένου να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν η οποία ουσιαστικά έχει χαθεί. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι αγώνες της Super League οι οποίοι θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αγώνες του ποδοσφαίρου και του κυπέλλου.

Τα… μπάνια!

Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας θα δώσει την δυνατότητα και για τα πρώτα μπάνια στις αρχές Ιουνίου. Συγκεκριμένα, θα επιτραπεί το άνοιγμα των πλαζ και των παραλιών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, πάντα με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και αποφυγής του συνωστισμού. Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και τα ξενοδοχεία. Το άνοιγμα θα γίνει σε δύο φάσεις. Η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν 12μηνη λειτουργία με πιθανότερη ημερομηνία την 15η του μήνα ενώ στις την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα.

Εγκληματικότητα: Τα μέτρα της επόμενης μέρας

Αργεί ακόμα η επιστροφή στα γυμναστήρια

Ο κωδικός Β6 για σωματική άσκηση κάνει θραύση, καθώς εκατοντάδες είναι εκείνοι που τρέχουν ή περπατούν, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που τον χρησιμοποιούν απλά ως άλλοθι. Η επιστροφή στα γυμναστήρια πάντως μάλλον αργεί, καθώς είναι χώροι συγχρωτισμού που δύσκολα ελέγχονται.«Σε ότι αφορά τη συνύπαρξη μελών και γυμναστών, υπάρχει ήδη στο προεδρικό διάταγμα του 2006 για την αδειοδότηση των γυμναστηρίων υπάρχει νέας περιορισμός. Είναι τα 5 τετραγωνικά ανά άτομο, οπότε θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο σκαλοπάτι», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Alter Life.Στο Πεκίνο, πάντως, τα γυμναστήρια άνοιξαν και έκλεισαν πάλι, αφού κρίθηκε απαραίτητο. Στη χώρα μας ο σχεδιασμός προβλέπει πως οι χώροι άθλησης θα ανοίξουν ξανά κατά τα τέλη Μαΐου.

Πότε θα «ατονίσουν» τα sms στο 13033

Με το άνοιγμα των σχολείων και καταστημάτων, πάντως, μάλλον θα ατονήσει και η χρήση των sms για τις μετακινήσεις.

Η επιστροφή στα γυμναστήρια..Πότε;

Δείτε ακόμη

Η ΕΕ προτείνει σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομία
“Σφαλιάρα” από τον ΠΟΫ – “Μην πλανάστε, ο ιός θα μας συνοδεύει για πολύ”
“Το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης” – Ο Σουηδός “Τσιόδρας” δηλώνει περήφανος για την τακτική του
Όλοι με μάσκες στους κλειστούς χώρους – Το σχόλιο Τσιόδρα για την “μετά Covid εποχή”
Βίντεο: Ρομά επιτέθηκαν σε άντρες της ΟΠΚΕ – Τους… διέκοψαν από το γλέντι!
Απίστευτη επιπλοκή: Μαύρισε το δέρμα γιατρών που προσβλήθηκαν από κορονοϊό
Το ρίσκο και οι στρατηγικές αποκλιμάκωσης των μέτρων – Ο Μόσιαλος γράφει για την επόμενη μέρα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις