Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελεύθερη μετακίνηση sms: Πρόθεση να καταργηθούν μήνυμα και χειρόγραφο από τις 4 Μαΐου
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ελεύθερη μετακίνηση sms: Πρόθεση να καταργηθούν μήνυμα και χειρόγραφο από τις 4 Μαΐου

Ελεύθερη μετακίνηση sms: Μπορεί η άρση των μέτρων να είναι προ των πυλών ωστόσο το SMS μετακίνησης στο 13033 δεν θα φύγει τόσο εύκολα από την καθημερινότητά μας.

Ελεύθερη μετακίνηση sms: Την παράταση των μέτρων που ισχύουν σήμερα για την προστασία κατά του κορονοϊού μέχρι τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των sms για τη μετακίνηση των πολιτών, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης να καταργηθεί από τις 4 Μαΐου και μετά, σημειώνοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, σε διάγγελμά του, την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως φαίνεται ωστόσο, το SMS μετακίνησης στο 13033 δεν θα φύγει τόσο εύκολα από την καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί παράταση για ορισμένους καθώς προχωρά το σχέση άρσης των περιορισμών. Το σχέδιο της κυβέρνησης φέρεται να περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για άτομα άνω των 65 ετών και όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Οι αλλαγές

Εκτιμάται ότι θα παραταθεί για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ο περιορισμός στις μετακινήσεις.  Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το sms στο 13033 θα παραμείνει στη ζωή μας για αρκετό καιρό ακόμα. Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα απαιτείται για την μετακίνηση η χρήση του sms με αλλαγές όμως.

Παράλληλα, το SMS που στέλνουμε κάθε μέρα όταν βγαίνουμε από το σπίτι δεν θα είναι το ίδιο. Από τις 4 Μαΐου όταν και θα υπάρχει το άνοιγμα μικρών καταστημάτων και καφετεριών, θα αφαιρεθούν αρκετοί κωδικοί όπως η μετάβαση στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο. Ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση θέλει τον περιορισμό για μετάβαση σε άλλο δήμο να παραμένει, καθώς συνεχίζει να υπάρχει ανησυχία στο Μαξίμου για τον κίνδυνο συγχρωτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την πρώτη εβδομάδα άρσης των μέτρων να κατακλύσουν τις τηλεοράσεις πλάνα με μαζική κάθοδο πολιτών σε περιοχές με θάλασσα.

Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων σε άλλους δήμους για περίπου 20 μέρες.

13033: Τι ισχύει σήμερα με τους κωδικούς μετακίνησης

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS στο 13033, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Πέτσας: Τα μέτρα λειτούργησαν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και σε όλη τη διάρκεια αυτής “επιδεικνύουμε υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας”. Τόνισε επίσης, ότι “μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή, σε μια νέα κανονικότητα όπου πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει”.

Είπε χαρακτηριστικά ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για αυτή τη νέα κανονικότητα “επειδή τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς, δούλεψαν. Και δούλεψαν γιατί τα ακολουθήσαμε. Όλοι μαζί σε μια ξεχωριστή στιγμή ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας”. Είναι σαφές ότι “η επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και -δυστυχώς- των θυμάτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού”, πρόσθεσε και έδειξε γραφήματα που απεικονίζουν αυτή την πορεία.

Δείτε ακόμη

Συνεχίζονται οι νίκες στα ελληνικά νοσοκομεία – Με χειροκροτήματα οι έξοδοι από τις ΜΕΘ (vids)

“Δεν είναι όλες οι καραντίνες ίδιες…” – Η συγκινητική ανάρτηση και η απρόσμενη εξέλιξη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις