Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κορονοϊός Ελλάδα: Τελευταίες πινελιές στο σχέδιο της κυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός Ελλάδα: Τελευταίες πινελιές στο σχέδιο της κυβέρνησης

Κορονοϊός Ελλάδα: Κορυφαία κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι η εφαρμογή του σχεδίου επιστροφής στην κανονικότητα αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Κορονοϊός Ελλάδα: Τις τελευταίες πινελιές βάζει το κυβερνητικό επιτελείο στο σχέδιο για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και τον τρόπο άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί. Κορυφαία κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και τα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργά και σταθερά. Όλα δείχνουν ότι κομβική ημερομηνία είναι η 4η Μαΐου, οπότε και θα ισχύσει μια μεγάλη δέσμη άρσης των περιοριστικών μέτρων σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Από την ημερομηνία αυτή και μετά ανά εβδομάδα θα ανακοινώνονται και οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας όπου αίρονται τα μέτρα. Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν τα πρώτα βήματα μαζί με τους επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα πρώτα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή θα αφορούν στην λειτουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων, όπου η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας θα είναι ευκολότερη και θα ακολουθήσουν εταιρείες με μικρό αριθμό προσωπικού. Σε μια δεύτερη φάση και ανάλογα με την πορεία της πρώτης δέσμης μέτρων θα ανοίξουν περισσότερα καταστήματα, ενώ ιδιαίτερο είναι το σχέδιο που εκπονείται από το κυβερνητικό επιτελείο για τις μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κορονοϊός Ελλάδα: Τι θα γίνει με τα σχολεία

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι το άνοιγμα των σχολείων θα αφορά στην πρώτη φάση μόνο την τάξη της Γ΄ Λυκείου και θα ακολουθήσουν μετά από λίγες εβδομάδες και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στόχος για την κυβέρνηση είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις να διεξαχθούν όσο πιο κοντά γίνεται στην προκαθορισμένη ημερομηνία. Επίσης δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η πρώτη δέσμη άρσης των μέτρων δεν θα αφορά τις ηλικίες άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή μέχρις ότου μπορέσουν να κυκλοφορήσουν όπως και πριν.

 Συνεχίζεται το επίδομα

Και τον Μάιο θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Επιπλέον, στην κυβέρνηση εξετάζουν και το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης των εργαζομένων που θα τα λάβουν τον επόμενο μήνα. Την ίδια ώρα εξετάζεται και ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο θα μπορούν παρά το γεγονός ότι δεν θα έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων να ενταχθούν σε λίγους μήνες στο ταμείο ανεργίας.

Επανεκκίνηση της οικονομίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας με γνώμονα την ύφεση που θα παρατηρηθεί το 2020. Στο οικονομικό επιτελείο προσανατολίζονται σε ένα ποσοστό ύφεσης λίγο κάτω από το 10%, γεγονός που θα δημιουργήσει αρκετή υστέρηση στα κρατικά έσοδα. Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η χώρα μας θα λάβει από την ΕΕ τα χρήματα μέσω των «εργαλείων», που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά και επιπλέον από το αναμενόμενο «πακέτο μαμούθ» που θα εκταμιεύσουν οι Ευρωπαίοι για την ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άρση μέτρων: Τι συμβαίνει με τα σχολεία, πότε θα γίνουν οι Πανελλήνιες

«Χαλάρωση» των περιορισμών στον Βόλο ζητάει ο Μπέος

Ο Καμπούρης μιλάει για τις μέρες στην εντατική – “Ένιωσα ότι είχα βγει από το σώμα μου”

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις