Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κορονοιός – Διατροφή: Πόσο τσάι πρέπει να καταναλώνουμε στην καραντίνα
PLUS

Κορονοιός – Διατροφή: Πόσο τσάι πρέπει να καταναλώνουμε στην καραντίνα

Κορονοιός - Διατροφή: Επιστήμονας αποκαλύπτει την ενδεδειγμένη ποσότητα κατανάλωσης τσαγιού, όσο μένουμε στο σπίτι.

Κορονοιός – Διατροφή: Με τον περιορισμό στο σπίτι για προληπτικούς λόγους προστασίας από τον κοροναιό, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να απολαύσουν ένα και δύο και τρία φλυτζάνια τσαγιού για να συνοδεύσουν την ανάγνωση του αγαπημένου τους βιβλίου ή να χαλαρώσουν βλέποντας μια ταινία μπροστά στην τηλεόραση ή ακόμη και ως χαλάρωση λίγο πριν ξαπλώσουν για ύπνο. Ωστόσο, ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα κατανάλωσής του και κατά πόσο ασκεί στον ανθρώπινο οργανισμό ευεργετική επίδραση; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να δώσει μια επιστήμονας από τη Μεγάλη Βρετανία, η Dr Grace Farhat, η οποία είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο “Hope”, στην πόλη Λίβερπουλ.

«Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης τσαγιού όσο πλησιάζει η ώρα που ο καθένας παίρνει το γεύμα του, κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της απορρόφησης ασβεστίου και σιδήρου από τον οργανισμό, όπως έχει αποδειχθεί μέσα από διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής. Αυτό οφείλεται στις λεγόμενες «τανίνες» ή αλλιώς την ομάδα χημικών ουσιών, που περιέχονται στο τσάι, καθώς αυτές εμποδίζουν σημαντικά το σώμα μας να απορροφήσει τα πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία, που είναι πολύ σημαντικά για τα οστά, τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου.

Πόση ποσότητα τσαγιού είναι η ιδανική για κατανάλωση όσο μένουμε στο σπίτι

Η Dr Grace Farhat συνιστά τα φλυτζάνια τσαγιού που ο καθένας είναι καλό να καταναλώνει, την περίοδο που μένει πολλές ώρες στο σπίτι, είναι από 4 – 5 και όχι περισσότερα. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι όλα τα είδη τσαγιού περιέχουν καφεΐνη ή όπως λέγεται για το τσάι, τεΐνη, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τον παραπάνω αριθμό της προτεινόμενης ποσότητας φλιτζανιών. Πάμπολλοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την περιεκτικότητά της, όπως για παράδειγμα, η ποικιλία του φυτού, η συγκομιδή που ακολουθήθηκε, το αν τα φύλλα συλλέχθηκαν στην αρχή της άνοιξης ή στο τέλος του καλοκαιριού, αλλά και η ποσότητα των φύλλων που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του τσαγιού και η θερμοκρασία του νερού.

Η τεΐνη καταναλώνεται και την απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με μελέτες, το ανθρώπινο σώμα απαιτεί ένα ορισμένο ποσό αυτής και όπως υποστηρίζει η Dr Grace Farhat, αυτό δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 4 – 5 φλυτζάνια τσάι ημερησίως, ιδίως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, που μένουμε για πολλές ώρες μέσα στο σπίτι  και το σώμα μας δεν κινείται όπως όταν έχουμε μια πολυάσχολη ημέρα με έντονη σωματική δραστηριότητα. Ακόμη, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν κάποιος είναι ευαίσθητος στις επιδράσεις της τεΐνης (υπερένταση, νεύρα) είναι καλύτερα να επιλέξει τσάι με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτήν, όπως είναι για παράδειγμα το λευκό ή άλλα βότανα με καταπραϋντικές ιδιότητες (π.χ. βαλεριάνα).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις