Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Νεκροί και κρούσματα στην Ελλάδα
55 ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘ

Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Νεκροί και κρούσματα στην Ελλάδα

Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Η πορεία του ιού στη χώρα μας - Ζωντανά από το υπουργείο Υγείας.

Τσιόδρας Χαρδαλιάς live: Στα 2.408 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν 7 νέα. Η θετική είδηση είναι πως σήμερα δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος, με τους νεκρούς να παραμένουν 121. Από τα συνολικά κρούσματα, 573 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.124 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ παραμένουν 55 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Παράλληλα, 51 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 56.944 δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως σήμερα συζητήθηκε η σταδιακή άρση των μέτρων στην ειδική επιτροπή του ΕΟΔΥ και σε 24 ώρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις. «Η επιτροπή συζήτησε σοβαρά τη χρήση μάσκας και θα αφορά κλειστούς χώρους», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες, είπε. Όσον αφορά τα σχολεία, σύμφωνα με τον καθηγητή δεν θα παρθεί κάποια απόφαση σήμερα, αλλά θα γίνει με ειδικό τρόπο με βάση την πορεία της επιδημίας. Για τις δομές υγείας, πχ. χειρουργεία, σε 24 ώρες θα υπάρξει τοποθέτηση της επιτροπής όπως και για τα σχολεία. Ακόμη, τόνισε πως τα κριτήρια για το εάν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία επηρεάζονται και από τον περίγυρο των παιδιών. Δηλαδή εάν έχουν στο περιβάλλον τους ευπαθείς ομάδες κλπ. Από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται ότι το R0 είναι κάτω από το 1 στην Ελλάδα. «Φάνηκε ότι τα μέτρα έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% και πάνω τη διασπορά της νόσου στην κοινότητά μας», σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε πως η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μιας μάσκας δεν βοηθάει. «Θα πρέπει να έχουμε στην τσέπη μας, αντισηπτικά και να πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας», σημείωσε, λέγοντας πως και στη χρήση μασκών θα πρέπει να τηρούνται μέτρα υγιεινής.

Ακέραια τα μέτρα έως τις 27 Απριλίου

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως «κάθε μέρα που περνάει μας οδηγεί στο στόχο μας. Περιμένουμε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων».

Τα περιοριστικά μέτρα είναι ακέραια ως τις 27 Απριλίου, τόνισε και σημείωσε: «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι 28 Απριλίου βγαίνουμε έξω και επιστρέφουμε στην κανονικότατα. Αυτό θα γίνει με αργά και σταθερά βήματα». Επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. «Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα», σημείωσε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσίασει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο Κρανίδι, είπε πως «αυτή τη στιγμή επιστρέψαμε 177 δείγματα που βρίσκονται σε φάση εξέτασης στα ειδικά εργαστήρια», ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της περιοχής να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Πρώτα θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία – Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και για συγκεκριμένες διαδικασίες ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, ενώ για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες η πληρωμή των συντάξεων θα γίνει όπως και τον Μάρτιο.

-ΙΚΑ, ΟΤΕ, τράπεζες: πληρώθηκαν σήμερα 22 Απριλίου για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και στις 24 Απριλίου σε όσους το ΑΜΚΑ τελειώσει σε 0, 2, 4, 6, 8.

-ΟΑΕΕ – ΟΓΑ – ΕΕΤΑΑ: Θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου

-ΝΑΤ – Δημόσιο, ΔΕΗ – ΕΤΑΠ ΜΜΕ: Θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου.

Βατόπουλος: Η επόμενη μέρα θα έχει μάσκες, μέτρα υγιεινής, απόσταση

Στην επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων περιορισμού που έχουν ληφθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε o καθηγητής μικροβιολογίας Aλκιβιάδης Βατόπουλος. «Η ζωή μας θα είναι λίγο διαφορετική απ’ ό,τι ήταν μέχρι τώρα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται από τη μία μέρα στην άλλη να γυρίσουμε στο παρελθόν. Θα υπάρχει μία σταδιακή άρση των μέτρων και στενή παρακολούθηση της επιδημίας. Τι θα γίνει και πως θα είναι η πραγματικότητα σε μερικούς μήνες φοβάμαι ότι θα περιλαμβάνει κάποιες μάσκες, οπωσδήποτε μέτρα υγιεινής, μία απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους, τα περίφημα δύο μέτρα» ανέφερε αρχικά ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV.

«Το πότε θα βγούμε από τα μέτρα δεν είναι μακριά. Έχω την αίσθηση ότι μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα αρχίσουμε να έχουμε μια σταδιακή απεμπλοκή από τα μέτρα για την οποία θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος. Απαντώντας στο εάν μπορεί να υπάρξει κοινωνική αποστασιοποίηση στις παραλίες επεσήμανε ότι «στις παραλίες όλοι επιθυμούμε μία μοναχική περιοχή για να κάνουμε το μπάνιο μας. Οι ταβέρνες είναι σχετικά εύκολο να έχουν λιγότερα τραπέζια. Χρειάζεται να υπάρξει μία εφευρετικότητα. Το δύσκολο είναι πως θα έρχονται στη χώρα οι τουρίστες, αυτό το υγειονομικό διαβατήριο που ακούγεται. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να υπάρξει μία διακρατική συζήτηση για το πως θα πείσουμε τους ξένους να έρθουν στην Ελλάδα αλλά και το πως θα τους υποδεχθούμε. Και αυτό διότι δεν μπορούμε να τους βάλουμε σε καραντίνα όταν φτάσουν στη χώρα μας» υποστήριξε ο καθηγητής μικροβιολογίας.

Τα αεροπλάνα

Στο ερώτημα για το εάν υπάρχει ασφαλής μέθοδος υποβολής τουριστών σε διαγνωστικά τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο εξήγησε ότι «μέχρι τότε θα υπάρξει καθώς είτε τα αντισώματα θα υπάρχουν ως εξέταση, είτε θα υπάρχουν μοριακά τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων θα βγαίνουν σε πέντε λεπτά».

Τέλος, ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε και στα κρούσματα που βρέθηκαν στο Κρανίδι λέγοντας ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν πρέπει να φύγουν εκτός εστίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδημιολογικά δεν είχαμε 150 κρούσματα αλλά ένα. Ουσιαστικά όλοι κόλλησαν μεταξύ τους. Επιδημιολογικά είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός που σημειώθηκε σε μία κλειστή περιοχή. Το θέμα είναι να μην έχει φύγει η κατάσταση εκτός περιοχής».

Δείτε ακόμη

Απίστευτη επιπλοκή: Μαύρισε το δέρμα γιατρών που προσβλήθηκαν από κορονοϊό
Το ρίσκο και οι στρατηγικές αποκλιμάκωσης των μέτρων – Ο Μόσιαλος γράφει για την επόμενη μέρα
Εικόνες σοκ στο Κρανίδι – Μετανάστες ορμούν για μια σακούλα τρόφιμα
Υπέροχο! Μήνυμα καραντίνας μέσα σε μπουκάλι ξεβράστηκε σε ακτή της Σκιάθου
Έρχεται μπόνους στους εργαζόμενους στις ΜΕΘ
Τα είπαν για τον κορονοϊό Μητσοτάκης Ράμα
“Κουνηθείτε όλοι!” – Η συγκλονιστική στιγμή που οι γιατροί σώζουν ασθενή σε ΜΕΘ
Όλες οι αλλαγές σε σχολεία, πανελλαδικές και πανεπιστήμια

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις