Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τσιόδρας για μάσκες: Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα
ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας για μάσκες: Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Τσιόδρας για μάσκες: Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για την χαλάρωση των μέτρων ιδιαίτερα για τα σχολεία, μετά τη λήξης της αυστηρής καραντίνας.

Τσιόδρας για μάσκες: Με χρήση μασκών, και μάλιστα υφασμάτινων, στους κλειστούς χώρους θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας παράλληλα θα δίνονται και οδηγίες για τη σωστή χρήση του μέσου προστασίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό είπε επίσης ότι συνεχίζεται η συζήτηση στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για το τι θα γίνει με τα σχολεία.

Όπως είπε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς, τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά και κάθε εβδομάδα που περνά μάς φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς». Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, σημείωσε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε ότι το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία και για συγκεκριμένες διαδικασίες ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία.

Τα σχολεία

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε σημερινή συζήτηση στην επιτροπή για τον κορωνοϊό αναφορικά με την άρση των μέτρων και το άνοιγμα των σχολείων. «Δεν θα παρθεί κάποια απόφαση ή εισήγηση ειδική σήμερα για τα σχολεία» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Νωρίτερα, με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, έγινε γνωστό πως οι Πανελλήνιες 2020 θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των σχολείων, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε θετικός στην επαναλειτουργία των σχολείων. «Είναι σαφές σε εμένα ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο. Ο ρόλος τους στη διασπορά και τη μετάδοση της νόσου δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος» είπε και τόνισε πως προσωπικά είναι υπέρμαχος της επαναλειτουργίας των σχολείων. «Η κοινωνία πρέπει να ανοίξει κάποια στιγμή και από ένα μέρος της που δεν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες που είναι τα παιδιά. Παρόλα αυτά, ανήκω σε μια επιτροπή και εκεί θα πάρουμε συνολικά τις αποφάσεις» πρόσθεσε.

Το κλείσιμο των σχολείων επέδρασε κατά 15-20% στον περιορισμό μετάδοσης του ιού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως οι παράγοντες για την απόφαση χαλάρωσης των μέτρων στα σχολεία είναι πολλοί. «Συζητήσαμε πόσο επέδρασε το κλείσιμο των σχολείων στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπήρξε μια επίδραση της τάξης του 15-20% χωρίς να το πει αυτό κανείς με σαφήνεια» είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Θα δούμε πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης στη χώρα μας πολύ γρήγορα».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε: «Δεν με βρίσκει αντίθετο μια τέτοια στρατηγική αλλά θα περιμένω και την συνολική τοποθέτηση της επιτροπής. Τα ειδικά κριτήρια και οι ειδικές προϋποθέσεις δεν αναιρούν σε καμιά περίπτωση τα μέτρα υγιεινής». Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως ένα από τα κύρια οφέλη που πήραμε σαν κοινωνία αυτές τις ημέρες ήταν η χρήση των μέτρων υγιεινής, που δεν πρέπει να ατονίσει.

Δείτε ακόμη

Απευθείας τα 600 ευρώ στους επιστήμονες με παρέμβαση Μητσοτάκη
7 κρούσματα, κανένας νέος θάνατος σήμερα στη χώρα!
Πώς θα λάβουν «μπλοκάκια» και μισθωτοί με δύο δουλειές τα 800 ευρώ
Βίντεο: Ρομά επιτέθηκαν σε άντρες της ΟΠΚΕ – Τους… διέκοψαν από το γλέντι!
Απίστευτη επιπλοκή: Μαύρισε το δέρμα γιατρών που προσβλήθηκαν από κορονοϊό
Το ρίσκο και οι στρατηγικές αποκλιμάκωσης των μέτρων – Ο Μόσιαλος γράφει για την επόμενη μέρα
Εικόνες σοκ στο Κρανίδι – Μετανάστες ορμούν για μια σακούλα τρόφιμα
Υπέροχο! Μήνυμα καραντίνας μέσα σε μπουκάλι ξεβράστηκε σε ακτή της Σκιάθου
Έρχεται μπόνους στους εργαζόμενους στις ΜΕΘ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις