Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Σε καραντίνα με κατ’ οίκον περιορισμό δύο χωριά
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Σε καραντίνα με κατ’ οίκον περιορισμό δύο χωριά

Κορονοϊός Ελλάδα: Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε το βράδυ του Μ. Σαββάτου, όταν παρουσίασαν υψηλό πυρετό δύο γυναίκες 59 και 69 ετών.

Κορονοϊός Ελλάδα: Μετά την ανίχνευση πολλαπλών κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των κατοίκων δύο χωριών του Δήμου Μύκης, της Περιφερικής ενότητας της πολύπαθης από τον κορονοϊό Ξάνθης, ελήφθη η απόφαση για καραντίνα των περίπου 250 κατοίκων τους, με περιορισμό κατ’ οίκον και απαγόρευση εξόδου από τα διοικητικά όρια των χωριών. Την απόφαση ανακοίνωσε στην τακτική συνέντευξη το απόγευμα της Τρίτης ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ανακοινώνονται», πληροφόρησε, «πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, πέραν των ανωτέρω (σ.σ. της δομής στην Ερμιονίδα) και για τη συγκεκριμένη αυτή περιοχή της Πατρίδας μας, για τους κατοίκους των χωριών Ζουμπούλι και Αρναούτι του Δήμου Μύκης, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.  Πιο συγκεκριμένα, τα δύο χωριά σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα με απαγόρευση οιασδήποτε εισόδου και εξόδου από την περιοχή. Ο Δήμος σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, θα εξασφαλίσει την τροφοδοσία των 250 κατοίκων που κατοικούν στα δύο χωριά.  Η ανάγκη προέκυψε μετά την ανίχνευση πολλαπλών θετικών και ύποπτων κρουσμάτων στα δύο χωριά», κατέληξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κορονοϊός Ελλάδα: Από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό οι κάτοικοι επί δέκα τέσσερις ημέρες, ξεκίνησε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όταν μια 69χρονη και μια 59χρονη -η μία από τις δύο νεφροπαθής- ανέβασαν πυρετό. Επί τόπου έφτασε ασθενοφόρο, τις παρέλαβε και τις μετέφερε στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Εκεί οι γιατροί έλαβαν δείγμα και από τις δύο και τους επέτρεψαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ).

Οι περισσότεροι συγγενείς

Την Τρίτη ωστόσο το πρωί, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε πως και οι δύο γυναίκες ήταν θετικές στον κορονοϊό. Επειδή στους δύο οικισμούς οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συγγενείς μεταξύ τους, ελήφθη η απόφαση για καραντίνα. Ένας επί πλέον λόγος ήταν ότι από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι και άλλα άτομα είναι θετικά στον κορονοϊό.

Υπό έλεγχο η κατάσταση, αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραιμίδης. «Καλούμε τον κόσμο», συνέχισε, «να κάνει υπομονή προκειμένου να ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα το πρόβλημα που έχει προκύψει».

Και 75 φοιτητές σε ξενοδοχείο

Στο μεταξύ άλλοι 75 φοιτητές ελληνικής υπηκοότητας οι οποίοι σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Αδριανούπολης και της Κωνσταντινούπολης έφτασαν την Τρίτη (21.4) στην Ξάνθη. Οι φοιτητές θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής και ανάλογα με την έκβαση των αποτελεσμάτων θα παραμείνουν σε καραντίνα εκεί ή θα μεταφερθούν σπίτια τους.

Εντολή Χαρδαλιά, απόφαση γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε και η απόφαση που ετέθη σε υλοποίηση με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου. Έτσι, αποφασίζεται:

  • Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων των οικισμών Ζουμπούλι και Αρναούτι και προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των διοικητικών ορίων των ως άνω οικισμών.
  •  Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων των εν λόγω οικισμών και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Ελάχιστη δραστηριότητα κτηνοτρόφων

  • Λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο Μύκης για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των κτηνοτρόφων των ανωτέρω οικισμών, στo πλαίσιο της προστασίας και παρακολούθησης της υγείας και καθημερινής φροντίδας των ζώων.

Ελάχιστη δραστηριότητα γεωργών

  • Λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο Μύκης για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών των ανωτέρω οικισμών, στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών δραστηριοτήτων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί προς το Δήμο Μύκης.

Η αστυνομία για την απαγόρευση

  • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού και της προσωρινής άρσης της δυνατότητας μετακίνησης των κατοίκων εκτός των διοικητικών ορίων των οικισμών Ζουμπούλι και Αρναούτι.
  • Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία.

 Μέχρι τις 4 Μαΐου ο περιορισμός

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για λόγους Δημόσιας Υγείας, ισχύει για δεκατέσσερις (14) ημέρες, ήτοι μέχρι την 04-05-2020 και ώρα 20:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αργά και σταθερά η άρση των περιοριστικών μέτρων

Επιχείρηση “κανονικότητα” – Το σχέδιο του Μαξίμου για την άρση των μέτρων

Επίδομα 400 ευρώ: Για πόσο διάστημα θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για τους δικαιούχους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις