Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Περνάμε στην επόμενη φάση
Ενθαρρυντικά τα τελευταία στοιχεία για τη χώρα μας

Κορονοϊός Ελλάδα: Περνάμε στην επόμενη φάση

Κορονοϊός Ελλάδα: Σημαντικό περιορισμό της διασποράς του ιού δείχνουν τα δεδομένα που παρουσίασε εχθές ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας - Οι κρίσιμες παράμετροι της ανοσίας και του γενετικού ελέγχου των ασθενών

Κορονοϊός Ελλάδα: Ενθαρρυντικά εμφανίζονται τα στοιχεία από την διασπορά και την εξέλιξη του κορονοϊού SARS-COV-2 στη χώρα μας. Η γενικότερη πορεία του ιού και των ασθενών επιτρέπει στους επιστήμονες και στην κυβέρνηση να σχεδιάζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τον επόμενο μήνα. Παράλληλα όμως με τη σημαντική αυτή εξέλιξη, που θα μας επιτρέψει να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, δρομολογούνται σημαντικές δράσεις σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του πληθυσμού καθώς και έρευνες για το πώς επηρεάζει το γονιδιακό υπόβαθρο κάθε οργανισμού την έκβαση της λοίμωξης Covid-19.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, που πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα 20 Απριλίου, ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοιό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς επιβεβαιώθηκε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και ο σχεδιασμός για την αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Παρόλα αυτά, υπογραμμίστηκε με έμφαση ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη Δευτέρα 27 Απριλίου και μέχρι τότε θα ισχύουν όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Μαρτίου.

Κορονοϊός Ελλάδα: «Τα δεδομένα θα δείξουν πότε και πώς»

«Τα δεδομένα θα δείξουν πότε και πώς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων. Παράλληα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 2.245. Από τα κρούσματα αυτά το 56% αφορά άνδρες, ενώ 550 σχετίζονται με κάποιο ταξίδι από το εξωτερικό και 950 με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως 61 ασθενείς με κορονοϊό παραμένουν διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 14 είναι γυναίκες. 44 πολίτες έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, ο λοιμωξιλόγος ανακοίνωσε 6 θανάτους από τον κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 116, (σ.σ. χωρίς να υπολογίζεται ο 86χρονος από τη Θεσσαλονίκη, που κατέληξε μετά την ενημέρωση). Από τους θανόντες 30 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 90,5% των θυμάτων του κορονοϊού είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Η επόμενη φάση

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον έλεγχο του ΕΟΔΥ που πραγματοποιήθηκε σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι. Εκεί, όπως σημείωσε, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Με τον μονοψήφιο πια σε ημερήσια βάση αριθμό νέων κρουσμάτων, η μερική επιστροφή στην προηγούμενη πραγματικότητα φαίνεται ολοένα πιο κοντινή. «Εμείς πάμε προσεκτικά. Όπως πήγαμε βήμα-βήμα στο κλείσιμο, έτσι θα πάμε και στο άνοιγμα. Αλλά σίγουρα οι προτεραιότητες θα αφορούν και μικρά καταστήματα, με προσοχή πάντα και με προστασία της Δημόσιας Υγείας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, επανέλαβε τις προϋποθέσεις αυτής της επιστροφής για τους πολίτες, δηλαδή τη διατήρηση της φυσικής απόστασης, της τήρησης των μέτρων υγιεινής και της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους. Για τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς βασική προϋπόθεση θα αποτελεί η έρευνα και η παρακολούθηση επιδημιολογικών δεδομένων και για το κράτος η διενέργεια των ελέγχων του πληθυσμού.

Έρχονται μαζικοί έλεγχοι

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια μαζικών ελέγχων ο ειδικός εξήγησε ότι θα γίνονται δύο είδη τεστ, ο μοριακός έλεγχος της διάγνωσης του κορονοϊού σε όλους όσοι έχουν συμπτώματα και στοχευμένα σε ομάδες πληθυσμού, αλλά και δειγματοληπτικά ανάλογα με το σύστημα Sentinel, επιτήρησης της γρίπης, καθώς και τα τεστ αντισωμάτων, όταν αξιολογηθούν ως αξιόπιστα. Προς το παρόν, προκρίνεται ο μοριακός έλεγχος διάγνωσης του κορονοϊού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής στις ομάδες πληθυσμού στις οποίες θα επικεντρωθούν οι ειδικοί για τον μοριακό έλεγχο: στους επαγγελματίες υγείας και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κορονοϊού, σε όσους εργάζονται σε υπηρεσίες αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, καθώς και σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι Ρομά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, οι κρατούμενοι κ.ά.

Το κρίσιμο πεδίο των τεστ αντισωμάτων

Ο καθηγητής υπογράμμισε την αξία των τεστ αντισωμάτων, τονίζοντας όμως παράλληλα πόσο σημαντική είναι η αξιοπιστία τους. «Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή» είπε χαρακτηριστικά για τα τεστ αντισωμάτων. Και πρόσθεσε πως «όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, και ήδη γίνονται τεράστιες προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να υπάρχουν αυτά τα αξιόπιστα τεστ τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη Δημόσια Υγεία, θα κάνουμε τις πρώτες μας επιδημιολογικές έρευνες. Τρέχουν κάποιες ήδη στην Ελλάδα, το ξανατονίζω, εδώ και δύο βδομάδες. Θα δούμε, λοιπόν, την αξιοπιστία των τεστ και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιδημιολογικό πρώτα στόχο και μετά με στόχο να πεις ότι σίγουρα έχω περάσει τη νόσο. Ακόμα δεν μπορείς να το πεις με ακρίβεια».

Έρευνα για τη ανοσία έναντι στον κορονοϊό ανά την Ευρώπη

Αφού ολοκλήρωσε την ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μελέτη για την ανάπτυξη αντισωμάτων του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό. Όπως είπε, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια σειρά από περιοχές σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και αλλού. «Ο αριθμός των θετικών τεστ αντισωμάτων κυμαίνεται από 1% στη Σκωτία ως 14% στη Γερμανία» σχολίασε και τόνισε πως τα ποσοστά αυτά σε συστήματα υγείας που δέχτηκαν έντονη πίεση από την πανδημία του κορονοϊού, δεν έχουν και πολύ σημασία. Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στην ανάπτυξη γενικής ανοσίας.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μια αξιόπιστη μέτρηση εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στην έρευνα και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωποι που έγινε το τεστ. Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα, πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει αντισώματα στον κορονοϊό. «Σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Επιβεβαιώνεται πως ο κορονοϊός δεν προσβάλει παιδιά

Αναφερόμενος σε μια άλλη έρευνα στην Ισλανδία, ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε πως ο κορονοϊός φαίνεται να προσβάλει λιγότερο μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, σε τυχαίο έλεγχο, κανένα από αυτά τα παιδιά δεν βρέθηκε θετικό. Από την ίδια έρευνα, επιβεβαιώνεται για κάποιο λόγο η υπεροχή του ιού στους άνδρες. Οι επιστήμονες και τα στοιχεία για τον κορονοϊό δείχνουν πως η νόσος προσβάλει περισσότερο και πιο βαριά άνδρες από ότι γυναίκες.

Η γενετική ανάλυση

Το συγκεκριμένο ερευνητικό project αφορά σε 3.500 ασθενείς στην Ελλάδα που έχουν νοσήσει και αναρρώσει από την COVID-19. Τη μελέτη ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και θα λάβει χρηματοδότηση ύψους, 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια και ο στόχος είναι τριπλός:

α) η εγχώρια ανάπτυξη εργαστηριακών τεστ διάγνωσης (μοριακά και αντισωμάτων)

β) η λεπτομερής αλληλούχιση των ιικών γονιδιωμάτων του SARS-CoV-2 και,

γ) η ανάλυση του γενετικού υπόβαθρου των ασθενών, ώστε να αποσαφηνιστούν τα αίτια της διαφορετικότητας της εξέλιξης της νόσου μεταξύ ασθενών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρόταση του Σωτήρη Τσιόδρα για τη σωστή διατροφή εν μέσω κορονοϊού

Αργά και σταθερά η άρση των περιοριστικών μέτρων

Κορονοϊός και ύπνος: Ειδικός εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε να ξυπνήσουμε το πρωί

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις