Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Περίεργα έργα τέχνης: Ο Gabriel Dawe δημιουργεί «ουράνιο τόξο» από πολύχρωμες κλωστές
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Περίεργα έργα τέχνης: Ο Gabriel Dawe δημιουργεί «ουράνιο τόξο» από πολύχρωμες κλωστές

Περίεργα έργα τέχνης: Οι άφθονες σειρές χρωμάτων πηγάζουν από την αγάπη του καλλιτέχνη για τα εργόχειρα.

Περίεργα έργα τέχνης: Με την εγκατάσταση “Plexus 35” ή αλλιώς τις πολύχρωμες λωρίδες που μοιάζουν με χρωματική «έκρηξη» ο Μεξικανός καλλιτέχνης Gabriel Dawe, μεταφέρει το αντικείμενο της τέχνης του, στο Μουσείο Τέχνης του Τολέδο, κάνοντας μια τολμηρή αντιπαράθεση μεταξύ του παλιού και του καινούργιου. Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από κλωστές κεντήματος δεμένες ώστε να δημιουργούν ένα εσωτερικό ουράνιο τόξο, καθώς το φως διαχέεται μέσα από τη γυάλινη οροφή του μουσείου, φιλτράρεται μέσω των πολύχρωμων κλωστών και δημιουργεί μια ολογραφική άποψη. Οι πολύχρωμες σειρές  πηγάζουν από την αγάπη του καλλιτέχνη για τα εργόχειρα, αλλά και τη ματαίωση με τον χρόνο που χρειάστηκε για να δημιουργήσει ένα τελειωμένο προϊόν. Για εκείνον, η χρήση των ινών στη δουλειά του είναι επίσης ένας ευφυής τρόπος να κοιτάζει τις έννοιες της ταυτότητας του φύλου.

«Οι εγκαταστάσεις του Plexus ξεκίνησαν ως ένα μεγάλο πείραμα μέσα από τη χρήση του πυρήνα του υλικού της δουλειάς μου με τα εργόχειρα. Εξαιτίας αυτού του υλικού υπάρχει ένα κρυφό νόημα σχετικά με τα φύλα, αν και είναι ανεπαίσθητο», δηλώνει ο ίδιος και προσθέτει: «Πολύ πρώιμα, κατάλαβα ότι αυτές οι αρχιτεκτονικές δομές που έγιναν από τον συνδυασμό κλωστών ήταν πολύ αιθέριες. Ήταν σχεδόν σαν να ήταν ακτίνες χρωματιστού φωτός παγωμένες στο κενό». Επίσης, ο Dawe αναφέρει ότι «Κάποιες φορές χρησιμοποιώ μόνο ένα μικρό κομμάτι του φάσματος. Άλλες φορές διαλέγω ένα διαφορετικό σημείο αρχής και τέλους, το οποίο πηγαίνει αντίθετα απ’ ό,τι θα έβρισκε κανείς στη φύση αν χρειαζόταν να διασπάσει το φως με ένα πρίσμα», εξηγεί. «Αργότερα, ένιωσα την επιθυμία να το διαχωρίσω περισσότερο, και το κομμάτι στο Μουσείο Τέχνης του Τολέδο θα είναι το πρώτο κομμάτι όπου εξερευνώ τον διαχωρισμό του φάσματος».

Ποιος είναι ο πολυμήχανος Μεξικανός καλλιτέχνης που «παίζει» με τα χρώματα

Ο Gabriel Dawe γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού, όπου μεγάλωσε περιτριγυρισμένος από την ένταση και το χρώμα του πολιτισμού της κουλτούρας του. Αφού εργάστηκε ως γραφίστας, μετακόμισε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 2000 μετά από την επιθυμία να εξερευνήσει ξένη γη. Αναζητώντας δημιουργική ελευθερία άρχισε να πειραματίζεται και να δημιουργεί έργα τέχνης, τα οποία τελικά τον οδήγησαν στο να εξερευνήσει τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και το κέντημα, δραστηριότητες που παραδοσιακά σχετίζονται με γυναίκες και ήταν ουσιαστικά απαγορευμένες  για ένα αγόρι που μεγάλωνε στο Μεξικό.

Εξαιτίας αυτού, το έργο του θεωρείται ανατρεπτικό για τις έννοιες της αρρενωπότητας και του μηχανισμού που είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στον πολιτισμό του. Δουλεύοντας με νήματα και υφάσματα, το έργο του Dawe εξελίχθηκε στη δημιουργία εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας με νήμα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο περιβάλλοντα που ασχολούνται με τις έννοιες των κοινωνικών κατασκευών και τη σχέση τους με την εξελικτική θεωρία και την αυτο-οργανωτική δύναμη της φύσης. Ο δημιουργός των άπειρων χρωματικών «κλωστών» ζει και εργάζεται στο Ντάλας του Τέξας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις