Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Kama muta – τι είναι: Επιστήμονες ανακάλυψαν καινούριο…. συναίσθημα
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Kama muta – τι είναι: Επιστήμονες ανακάλυψαν καινούριο…. συναίσθημα

Kama muta - τι είναι: Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δίνει όνομα στη συγκίνηση από αγάπη.

Kama muta – τι είναι: Κάποια συναισθήματα τα αναγνωρίζει και τα ταυτοποιεί κανείς τη στιγμή που τα νιώθει. Ξέρεις πότε αισθάνεσαι θυμό, έκπληξη, ντροπή, ζήλια. Μόλις πρόσφατα όμως οι αρμόδιοι επιστήμονες (ψυχολόγοι και ανθρωπολόγοι) επιχείρησαν να προσδιορίσουν και να δώσουν για πρώτη φορά όνομα σε ένα από τα πιο υπέροχα συναισθήματα που βιώνουμε σε πλήθος διαφορετικών περιστάσεων. Σε μια επανασύνδεση λόγου χάρη με αγαπημένα πρόσωπα. Όταν κρατάμε για πρώτη φορά το νεογέννητο μωρό μας. Όταν κερδίζει η ομάδα μας έναν σημαντικό τίτλο. Όταν ακόμα λαμβάνουμε μέρος σε μια διαδήλωση ή όταν συμμετέχουμε στην υποστήριξη ευπαθών ομάδων. Όταν ένα γατάκι σκαρφαλώνει πάνω μας, μας γλύφει το χέρι, κουλουριάζεται και αποκοιμιέται στο στέρνο μας.

Δεν είναι ακριβώς συγκίνηση, νοσταλγία, περηφάνεια, ενθουσιασμός, ευδαιμονία αυτό το συναίσθημα που μας προκαλεί ζεστασιά, ανάταση, βαθιά ικανοποίηση, ακόμα και ανατριχίλα. Είναι κάτι άλλο, το οποίο μετά από μια μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα από 19 διαφορετικές χώρες, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, αποφάσισαν να το ονομάσουν “Κama muta”, όρος δανεισμένος από τα αρχαία σανσκριτικά που σημαίνει «συγκινημένος/η από αγάπη». Οι σωματικές αντιδράσεις μας, σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα χαμόγελο, μια ζεστασιά στην καρδιά, ένα καρδιοχτύπι, ή ακόμα και δάκρυα χαράς.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του “Kama muta” και πώς θα το αναγνωρίσουμε

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την μελέτη τονίζουν επίσης τις θεραπευτικές ιδιότητες του “Κama muta”. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν απομονωμένοι, ευάλωτοι, αποκλεισμένοι και ευπαθείς, το συγκεκριμένο συναίσθημα μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος. Οι ασθενείς που αισθάνονται “Κama muta” με τους ψυχοθεραπευτές τους συχνά είναι περισσότερο αφοσιωμένοι στην θεραπεία τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους συμμετέχουν σε ομάδες απεξάρτησης. Οι μετανάστες επίσης που βιώνουν την εν λόγω εμπειρία με ανθρώπους από τη χώρα υποδοχής τους, προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα σε μια ξένη κουλτούρα.

Υπάρχουν, διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το “Kama muta”. Προκαλείται όταν γίνεται έντονη η αίσθηση ότι μοιραζόμαστε κάτι με κάποιον, διαρκεί λίγο (συνήθως λιγότερο από ένα με δύο λεπτά), ευνοεί την αφοσίωση και την ενσυναίσθηση, είναι όμορφο, παρ’όλο που ενδέχεται να συνυπάρχει και με άλλα, αρνητικά συναισθήματα και όταν είναι έντονο, συχνά συνοδεύεται από σωματικές αισθήσεις και αντιδράσεις όπως ζεστασιά στο κέντρο του στήθους, υγρά μάτια ή δάκρυα, αίσθηση ότι έχουμε έναν «κόμπο» στο λαιμό, χαμόγελο και επιφωνήματα όπως «ωωω!».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις