Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων: Πάρε χαρτί και σημείωσε
PLUS

Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων: Πάρε χαρτί και σημείωσε

Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων: Τα τελευταία χρόνια ο φούρνος μικροκυμάτων έγινε ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην κουζίνα.

Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων: Ο φούρνος μικροκυμάτων ανακαλύφτηκε για να λύσει τα χέρια των πάντων. Είναι η ευκολία στην καθημερινότητά μας, για ένα ζεστό φαγητό στο άψε σβήσε. Βέβαια, και ο φούρνος μικροκυμάτων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του. Ενώ, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που δεν μπαίνουν σε αυτόν.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά και γιατί δεν πρέπει να τα βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων:

Τα αβγά

Η ζέστη που δημιουργείται στο φούρνο μικροκυμάτων δημιουργεί πολύ ατμό και καθώς δεν έχει πού να απελευθερωθεί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει έκρηξη.

Τα σταφύλια

Τα σταφύλια δεν αντέχουν στη θερμότητα με αποτέλεσμα να σκάσουν μέσα στο φουρνάκι. Αλλά και οι σταφίδες δεν μπαίνουν σε αυτόν, καθώς θα αρχίσουν να «καπνίζουν». Γενικότερα, τα φρούτα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στα μικροκύματα.

Οι πιπεριές

Όταν ανοίξετε την πόρτα, αφού τις έχετε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων, τα χημικά που απελευθερώνονται, θα τσούξουν τα μάτια σας, ενώ υπάρχει περίπτωση ακόμη και να «κάψουν» το λαιμό σας.

Κρέατα σε κονσέρβα ή επεξεργασμένα

Τα επεξεργασμένα κρέατα ή οι κονσέρβες περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά που παρατείνουν τη ζωή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς, φούρνο μικροκυμάτων αυτές οι ουσίες μπορεί να γίνουν χειρότερες και να απειλούν την υγεία σας. Η ακτινοβολία μικροκυμάτων συμβάλλει στο σχηματισμό των προϊόντων οξείδωσης χοληστερόλης (Cholesterol Oxidation Products, COPs), οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι πιο επιζήμια για τις αρτηρίες από την απλή χοληστερόλη. Η COPs είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου.

Ρύζι

Στο φούρνο μικροκυμάτων η αναθέρμανση του ρυζιού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Το άψητο ρύζι περιέχει σπόρια των βακτηρίων που παρά το γεγονός ότι «πεθαίνουν» στο μαγείρεμα, μπορεί να επιβιώσουν αν ξαναζεσταθούν διότι είναι πολύ ανθεκτικά. Μόλις το ρύζι εξάγεται από το φούρνο μικροκυμάτων και αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια αυτά αν δεν έχουν πλήρως εξαφανιστεί, θα πολλαπλασιαστούν και και θα προκαλέσουν διάρροια και εμετό.

Κοτόπουλο

Δεδομένου ότι τα μικροκύματα δεν ζεσταίνουν πλήρως ή ομοιόμορφα σε όλα τα μέρη του κρέατος δημιουργούνται προβλήματα. Στην προκειμένη, το κοτόπουλο έχει μια πολύ υψηλή πυκνότητα πρωτεΐνης, και αυτό είναι το πρόβλημα. Διότι οι πρωτεΐνες πρέπει να ζεσταίνονται στην ίδια θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια της αναθέρμανσης οι πρωτεΐνες διασπώνται πιο αργά ή πιο γρήγορα από άλλες στο ίδιο κομμάτι και το αποτέλεσμα για εσάς είναι μια χημική αντίδραση, που δεν θα σας πάει στο νοσοκομείο, αλλά θα σας προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Λαχανικά και ρίζες

Δεν έχει σημασία πόσο πολύ θέλετε να αποθηκεύσετε το σέλινό σας, το κατσαρό λάχανο, ή το σπανάκι σας για να το φάτε άλλη μέρα. Σημασία έχει ότι αν ξαναζεστάνετε το σπανακόρυζο σας για παράδειγμα, θα πρέπει να το κάνετε στο τηγανάκι και όχι στα μικροκύματα. Και αυτό γιατί οι υψηλές συγκεντρώσεις των νιτρικών στα φυλλώδη πράσινα μετατρέπονται σε τοξικές όταν ξαναζεσταθεί. Ο φούρνος μικροκυμάτων μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες. Το ίδιο ισχύει και για την αναθέρμανση νιτρικό πλούσια τεύτλα και γογγύλια!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις