Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χριστός Ανέστη: Το Alphafreepress.gr σας εύχεται Καλό Πάσχα – Θα τα καταφέρουμε!
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ!

Χριστός Ανέστη: Το Alphafreepress.gr σας εύχεται Καλό Πάσχα – Θα τα καταφέρουμε!

Χριστός Ανέστη: Η Ανάσταση είναι η νίκη απέναντι στο θάνατο. Το φως νικά το σκοτάδι και μας δίνει κουράγιο και δύναμη να νικήσουμε τον φόβο και να βγούμε ξανά στους δρόμους.

Χριστός Ανέστη: Με έναν πρωτόγνωρο τρόπο που θα μείνει χαραγμένος για πάντα στις μνήμες μας γιορτάζει φέτος την Ανάσταση του Ιησού όλη η χώρα αλλά και οι Έλληνες σε κάθε γωνιά του κόσμου εξαιτίας των μέτρων για αποφυγή των συναθροίσεων λόγω του νέου κορωνοϊού. Το «Χριστός Ανέστη» εψάλη σε άδειους ναούς και η πλειονότητα των πιστών παρακολούθησε την αναστάσιμη λειτουργία από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες και το Διαδίκτυο, μακριά από συγγενείς και φίλους. Οι ευχές, τα “σ΄αγαπώ”, τα αμέτρητα “μαμά μου έλειψες”, ειπώθηκαν πίσω από μια οθόνη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας άλλωστε, έγιναν λόγω των συνθηκών “εξπέρ” της τεχνολογίας, για να μπορούν να δουν τα παιδιά τους και τα εγγονάκια τους έστω κι έτσι.

Άδειοι δρόμοι και πλατείες, με αυστηρά απαγορευτικά στην κυκλοφορία, χωρίς μεγάλο πασχαλινό τραπέζι και γλέντια ή πολυάριθμες παρέες, είναι σίγουρα ένα πρωτόγνωρο σκηνικό. Ακόμα και το Άγιο Φως δεν διανεμήθηκε στους πιστούς και στις εκκλησίες φέτος. Το Αναστάσιμο μήνυμα ήχησε στα καμπαναριά των ναών και φωτίστηκε από τα πυροτεχνήματα. Οι Έλληνες φέτος, στα μπαλκόνια εύχονταν ο ένας στον άλλο Χριστός Ανέστη, ενώ τα πυροτεχνήματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας έσκαγαν στον αέρια.

Στην Αθήνα το θέαμα ήταν εξαιρετικό και απαθανατίστηκε από χιλιάδες Έλληνες που ανάρτησαν φωτογραφίες και βίντεο με εικόνες από τα πυροτεχνήματα.

https://twitter.com/GreeceAnalytica/status/1251617734149931012?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1251617734149931012&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F997514%2Fto-pio-periergo-pasha-apo-ton-kanape-kai-ta-balkonia-to-hristos-anesti%2F

Κυριακή του Πάσχα: Ανοιχτά φούρνοι και ζαχαροπλαστεία

Σήμερα Κυριακή του Πάσχα, τα καταστήματα που δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με το ισχύον για τις Κυριακές πλαίσιο. Αυτό ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ο υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Μάλιστα, όπως σημειώνει σε άλλη του ανάρτηση ότι οι έλεγχοι στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού εντατικοποιήθηκαν προκειμένου να αποτραπούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Τα καταστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν Κυριακή του Πάσχα

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου, την Κυριακή του Πάσχα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κλειστά θα είναι τα σούπερ μάρκετ, ενώ μπορούν να λειτουργούν οι φούρνοι για το ψήσιμο των φαγητών, τα ζαχαροπλαστεία, τα μίνι μάρκετ καθώς και τα βενζινάδικα. Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία θα είναι ανοιχτά και τη Δευτέρα του Πάσχα σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Μητσοτάκης: Πάσχα ευθύνης

Το δικό του μήνυμα για το Πάσχα έστειλε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι φέτος το Πάσχα είναι της αγάπης, αλλά και της ευθύνης. Στο ευχετήριο μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία που έχει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα της Πολιτείας ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του φονικού ιού στη χώρα μας. «Αυτό το Πάσχα, ας κάνουμε πράξη την αγάπη προς τους συμπολίτες μας, με ευθύνη προς την κοινωνία. Μένουμε σπίτι για να ανταμώσουμε και πάλι όταν περάσει ο κίνδυνος. Καλή Ανάσταση σε όλους!» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει Πάσχα στις Καστανιές Έβρου, συνοδεύοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.Η Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα βρεθούν δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η ανταλλαγή ευχών θα γίνει σε λιτή ατμόσφαιρα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης λόγω κορωνοϊού. Η επιλογή έχει βαρύνοντα συμβολισμό αφού από την Προεδρία και την Κυβέρνηση θέλουν να εκπέμψουν ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα ισχυρό μήνυμα ενότητας αλλά και αποφασιστικότητας της πολιτικής ηγεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, προς την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα μείνει καμία πρόκληση αναπάντητη.

Τσίπρας: Η ζωή θα νικήσει

«Η ζωή θα νικήσει, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμα του για την Ανάσταση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα αργήσει η στιγμή που θα βρεθούμε ξανά, όλοι μαζί» και που «ο κοινός μας αγώνας για ζωή, θα γεμίσει από την ελπίδα ότι η πατρίδα μας θα ξαναβρεθεί στο δρόμο της Ανάστασης». «Φέτος η Ανάσταση γίνεται σε πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες. Γίνεται όμως. Και αυτό είναι το πιο επίκαιρο Aναστάσιμο μήνυμα: Ότι η ζωή θα νικήσει, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες.

Τούτη την ώρα, η σκέψη μας είναι στον άνθρωπο. Πρώτα απ’ όλα στους ανθρώπους που χάσαμε. Η σκέψη μας είναι στους ασθενείς που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, προσμένοντας να έρθει η προσωπική τους Ανάσταση. Είναι στους γιατρούς και στους νοσηλευτές, που τους στηρίζουν» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δε μένουν σπίτι όπως εμείς, γιατί από τη δική τους αφοσίωση εξαρτάται η κάθε δική μας μέρα».

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η σοβούσα πανδημία απέδειξε πόσο εύθραυστος είναι ο άνθρωπος

«Η σοβούσα πανδημία του νέου κορωνοϊού απέδειξε πόσον εύθραυστος είναι ο άνθρωπος, πόσον ευκόλως τον κυριεύει ο φόβος και η απόγνωσις, πόσον αδύναμοι αποδεικνύονται αι γνώσεις και η αυτοπεποίθησίς του, πόσον έωλος είναι η άποψις ότι ο θάνατος αποτελεί εν γεγονός εις το τέλος της ζωής» αναφέρει στο μήνυμα του για το Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους ιατρούς, νοσηλευτές, εθελοντές και σε όλους όσοι συμπαρίστανται στους ασθενούντες:

«Αι οριακαί καταστάσεις αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος είναι ανίκανος να διαχειρισθή σθεναρώς την ύπαρξίν του, όταν πιστεύη ότι ο θάνατος είναι η ανίκητος πραγματικότης και το ανυπέρβλητον όριον. Είναι δύσκολον να παραμείνωμεν ανθρώπινοι άνευ της ελπίδος της αιωνιότητος. Αυτή η ελπίς ζη εις την καρδίαν όλων των ιατρών, των νοσηλευτών, των εθελοντών, των δωρητών και όλων των γενναιοφρόνως συμπαρισταμένων εις τους πάσχοντας αδελφούς, με θυσιαστικόν πνεύμα, αυτοπροσφοράν και αγάπην. Μέσα εις την ανείπωτον κρίσιν, αυτοί ευωδιάζουν ανάστασιν και ελπίδα. Είναι οι “Καλοί Σαμαρείται”, οι επιχέοντες, με κίνδυνον της ζωής των, έλαιον και οίνον επί τας πληγάς, είναι οι σύγχρονοι “Κυρηναίοι” εις τον Γολγοθάν των εν ασθενείαις κατακειμένων».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία ας έχουμε ελπίδα

«Η εορτή των εορτών και πανήγυρις των πανηγύρεων μας βρίσκει φέτος συνολικά τραυματισμένους. Ταπεινωμένη η οικουμένη από ένα αόρατο σωματίδιο αναγκάζεται σε απομόνωση των κοινωνιών», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο πασχαλινό μήνυμά του. «Η απορία ξεχειλίζει: καθεύδει ο Χριστός; Τα γεγονότα μοιάζουν αποκαλυπτικά. Ας μείνουμε πιστοί μαθητές του Χριστού. Στη χαρά της Αναστάσεως που θα ακολουθήσει και ήδη γιορτάζουμε, ”πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια”. Θα κάνουμε πράξη το ”Αλλήλους περιπτυξώμεθα”». Όμως, τονίζει: «Απέναντι στη φθορά ολόφωτη η Χάρη της Αναστάσεως. Η Ανάσταση του Κυρίου, η πράξη αυτή του Θεού μέσα στην Ιστορία, άνοιξε τον δρόμο για την πλήρη υπέρβαση του θανάτου, πνευματικού και βιολογικού».

«Αδελφοί μου, ο Χριστός Ανέστη. Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία με τις πρόσθετες για την πατρίδα μας δυσκολίες στα σύνορα, ας έχουμε ελπίδα. Χειροκροτούμε και προσευχόμαστε για όσους υπηρετούν εκεί την πατρίδα και για όσους δίνουν τη μάχη της πανδημίας, γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζομένους στον Τομέα της Υγείας».

«Το κενό μνημείο, το επίκεντρο των πόθων και της λατρείας μας, διατρανώνει πάντα το πως ο θάνατος πατείται θανάτω. Ο Αναστάς Κύριος προβάλλει, σε μια πρωτοφανή για την ανθρωπότητα συνθήκη, ως η απόλυτη ελπίδα· την ίδια στιγμή ως η απόλυτη πρόκληση. Εις “πτώσιν και ανάστασιν πολλών”. Η εορτή των εορτών και πανήγυρις των πανηγύρεων μας βρίσκει φέτος συνολικά τραυματισμένους. Ταπεινωμένη η οικουμένη από ένα αόρατο σωματίδιο αναγκάζεται σε απομόνωση των κοινωνιών. Κλείνουν σύνορα. “Συνοχή εθνών εν απορία”. Απόσταση και στις κοινωνικές μας σχέσεις και μέσα στα σπίτια μας. Μετράμε πληγές, δυστυχώς και απώλειες ζωών. Κάποιοι λένε ότι ίσως πολλά πράγματα αλλάξουν για πάντα, ότι όλα ξαναγράφονται από την αρχή.

Ο μετανεωτερικός άνθρωπος ξεγυμνώνεται. Είναι φανερό ότι με προίκα το ναρκισσισμό και τον αχαλίνωτο καταναλωτισμό δεν έχουμε απαντήσεις στο πρόβλημα. Τη λατρευτική μας ζωή την αισθανόμαστε βαθιά πληγωμένη. Απέναντι στη φθορά ολόφωτη η Χάρη της Αναστάσεως. Η Ανάσταση του Κυρίου, η πράξη αυτή του Θεού μέσα στην Ιστορία, άνοιξε το δρόμο για την πλήρη υπέρβαση του θανάτου, πνευματικού και βιολογικού.  Ο ‘Αδης “βασιλεύει, αλλ’ ουκ αιωνίζει”. Ο Αναστάς Θεάνθρωπος φανερώνει τις άπειρες δυνατότητες που αποκτά η ανθρώπινη φύση και όλοι μας κατά Χάρη».

Μένουμε σπίτι (λίγο ακόμη) και θα τα καταφέρουμε!

Δείτε ακόμη

Υπουργείο Υγείας: 11 νέα κρούσματα, 2 ακόμη θάνατοι στη χώρα

Τα σχολεία θα ανοίξουν αλλά με προϋποθέσεις – Ο Κικίλιας δίνει το πρώτο στίγμα της “επιστροφής”

Πρόστιμα 300 ευρώ σε 109 άτομα για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις