Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Νοεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σούβλισμα στις ταράτσες: Κυριακή του Πάσχα σε… καραντίνα
ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Σούβλισμα στις ταράτσες: Κυριακή του Πάσχα σε… καραντίνα

Σούβλισμα στις ταράτσες: Σε στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς φίλους και συγγενείς αλλά με όλα τα απαραίτητα εδέσματα και με μουσική γιόρτασαν το Πάσχα οι Έλληνες.

Σούβλισμα στις ταράτσες: Διαφορετικά γιόρτασαν φέτος οι Έλληνες το Πάσχα, αφού η κρατική επαγρύπνηση για την εφαρμογή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού φαίνεται να απέτρεψε – στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις – τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τα γλέντια. Οι πολίτες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γιόρτασαν σε μπαλκόνια, ταράτσες και – οι πιο τυχεροί – στις αυλές των σπιτιών τους, χωρίς ωστόσο να στερηθούν τα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, όπως έδειξε και η αυξημένη κίνηση σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ τα τελευταία 24ωρα.

Ψησταριές στήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους, όπου αυτό ήταν δυνατόν, ή ακόμα και σούβλες, προκειμένου η φετινή Ανάσταση να γιορταστεί παραδοσιακά και άκρως οικογενειακά. Σε πολλές περιοχές της Αθήνας τον εορταστικό παλμό έδωσαν οι πιο κεφάτοι που έβαλαν δυνατά μουσική, ξεσηκώνοντας τη γειτονιά.

Κατακόρυφη πτώση στις μετακινήσεις σε σχέση με πέρυσι

Οι επίσημοι αριθμοί για το πόσα αυτοκίνητα πέρασαν φέτος τα διόδια των δυο μεγάλων εθνικών οδών, είναι χαρακτηριστική της εικόνας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα λόγω των αυστηρών περιορισμών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι από την εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου στα διόδια είχαν περάσει 135.899 λιγότερα αυτοκίνητα από το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Χαρακτηριστικά, το 2020 πέρασαν το συγκεκριμένο διάστημα από τα διόδια Αθηνών – Κορίνθου, 17.768 αυτοκίνητα ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 135.899

Όσον αφορά στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, ενώ πέρσι είχαν περάσει από τα διόδια 118.649 ΙΧ, φέτος από τη μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το μεγάλο Σάββατο είχαν περάσει μόλις 13.038 αυτοκίνητα.

Κατακόρυφη πτώση στις μετακινήσεις σε σχέση με πέρυσι

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της ΚΥΑ «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και

β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Εντυπωσιακά πλάνα από το σόου πυροτεχνημάτων για την Ανάσταση

Η νύχτα έγινε ημέρα από τα δεκάδες πυροτεχνήματα στον αττικό ουρανό. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το υπέροχο θέαμα από τις βεράντες και τα μπαλκόνια τους, καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό τους κράτησαν μακριά από τις εκκλησίες. Οι περιορισμοί, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να τους αποτρέψουν από το να γιορτάσουν την Ανάσταση, έστω και από τα μπαλκόνια τους. Η ίδια εικόνα υπήρχε στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, με τους δημάρχους να δίνουν έναν πιο ευχάριστο τόνο στην καραντίνα με τα πυροτεχνήματα.

Σε Λάρισα, Λαμία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα, Ιωάννινα, μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους κρατώντας κεριά και λαμπάδες και έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη».

Το φετινό Πάσχα δεν θυμίζει σε τίποτα τις εικόνες που έχουμε συνηθίσει, ωστόσο η κυβέρνηση διαμηνύει – σε όλους τους τόνους – τη σημασία να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και κάνουν λόγο για την πιο κρίσιμη εβδομάδα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Βίντεο από Cnn

Ηγουμενίτσα

Δάφνη Ναυπακτίας

Λάρισα

Άργος

Κως

Πειραιάς

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις