Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άγιο Φως 2020 live: Σε εξέλιξη η τελετή αφής στα Ιεροσόλυμα
ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

Άγιο Φως 2020 live: Σε εξέλιξη η τελετή αφής στα Ιεροσόλυμα

Άγιο Φως 2020 live: Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Αθήνα με ειδική πτήση, δεν θα διανεμηθεί ωστόσο στους πιστούς.

Άγιο Φως 2020 live: Σε εξέλιξη είναι η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον ιερό ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα. Τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, σε κλίμα κατάνυξης γίνεται η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ. Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Αθήνα με ειδική πτήση, δεν θα διανεμηθεί ωστόσο στους πιστούς.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως ονομάζεται η φλόγα η οποία συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και μεταδίδεται από τον ιερέα στους πιστούς κατά την τελετή της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο. Πιστεύεται από αρκετούς Ορθόδοξους Χριστιανούς ότι το Άγιο Φως που μεταδίδει κάθε χρόνο στους πιστούς λίγο πριν τον εορτασμό της Ανάστασης στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων ανάβει με θαυματουργικό τρόπο εντός του Παναγίου Τάφου και μόνο υπό την παρουσία του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η τελετή της αφής, το χαρακτήριζε στον ιστότοπό του ως «θαύμα, το οποίο δεν χωρά αμφισβήτηση» και ανέφερε ότι ο χώρος ελέγχεται από τους ετερόδοξους «διὰ νὰ πιστοποιήσουν ὅτι δὲν ὑπάρχει ἀναμμένον κανδήλιον ἢ ἄλλη πηγὴ φωτὸς». Σήμερα αυτή η αναφορά δεν υπάρχει. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και αρχιερείς που πρωταγωνιστούν στην τελετή, αμφισβητούν ότι η ετήσια αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα γίνεται με θαυματουργικό τρόπο και υποστηρίζουν ότι το θαύμα είναι ο καθαγιασμός της φυσικής φωτιάς που λαμβάνεται από την άσβεστη κανδήλα εντός του Πανάγιου Τάφου και όχι το άναμμα με υπερφυσικό τρόπο σβησμένης κανδήλας ή κεριών. Ανάμεσά τους είναι μη Ορθόδοξοι Χριστιανοί αλλά και εκπρόσωποι της ιεραρχίας χριστιανικών εκκλησιών, όπως του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι:

– Αεροσκάφος της Aegean θα αναχωρήσει για το Ισραήλ. Σε αυτό θα επιβαίνει μόνο ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου των Ιεροσολύμων στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός μαζί με έναν βοηθό του.

– Δεν θα κατεβούν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Θα λάβουν το Άγιο Φως από αυτοκίνητο του Ελληνικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα που θα το φέρει απευθείας από τον Πανάγιο Τάφο.

– Το αεροσκάφος θα επιστρέψει από το Τελ Αβιβ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

– Το Άγιο Φως θα υποδεχθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάχος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

– Θα γίνει μια λυτή υποδοχή στην οποία θα συμμετέχουν συνολικά 17 άτομα, χωρίς κόκκινα χαλιά και μεγάλες μπάντες.

– Στη συνέχεια το Άγιο Φως θα μεταφερθεί για φύλαξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πλάκα και δεν θα διανεμηθεί πουθενά.

«Για εμάς αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας», «θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό, δεν θα διανεμηθεί το Άγιο Φως», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσσης.

Δείτε ακόμα

Συνελήφθη – μετά το ρεσιτάλ – ο «ιπτάμενος ιερέας» της Χίου

Τεράστια κανάτια στο άδειο Λιστόν – Ο κορονοϊός δεν σταμάτησε τους “μπότηδες”!

Πτολεμαΐδα: Ιερέας «φόρτωσε» τον επιτάφιο σε αγροτικό (vid)

«Αίσχος, δεν ντρέπεστε!» – Ένταση και προσαγωγή πιστής στην Χίο (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις