Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μέτρα στα σχολεία για κορονοϊό: Στο “τραπέζι” το μοντέλο της Δανίας
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα στα σχολεία για κορονοϊό: Στο “τραπέζι” το μοντέλο της Δανίας

Μέτρα στα σχολεία για κορονοϊό: Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, το μοντέλο της Δανίας.

Μέτρα στα σχολεία για κορονοϊό: Οι μαθητές, εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σχολεία τους, όταν αυτά έκλεισαν για τη μη διάδοση του κορωνοϊού, έχοντας στο μυαλό τους μια συγκεκριμένη εικόνα για το πολύβουο μελίσσι που ανακατευόταν σαν ζυμάρι στις αίθουσες και πιο πολύ στους χώρους αναψυχής στη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Όταν επιστρέψουν σ αυτά, για κάμποσο χρονικό διάστημα, η εικόνα αυτή θα μπει στη μνήμη, καθώς θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, με άλλες συνήθειες και τήρηση κανόνων με απόλυτη ακρίβεια, για να μπορούν τα σχολεία τους να είναι ανοιχτά και οι ίδιοι να χαίρονται μέσα στην κοινότητα των μικρών.

Η νέα πραγματικότητα προβάλλει μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε σε δύο διαδοχικές ενημερώσεις της κοινής γνώμης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Για να γίνει κατανοητό, έφερε ως παράδειγμα το μοντέλο της Δανίας και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων στην επανέναρξή τους με μικρούς μαθητές, αλλά δεν θέλησε να δεσμευτεί στο πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Η ερώτηση που του απευθύνθηκε αφορούσε το ενδεχόμενο οι μαθητές να φορούν μάσκα, γάντια και να κάνουν tests.

Σωτήρης Τσιόδρας: Καταρχάς εγώ δεν γνωρίζω κάποιες τέτοιες πληροφορίες για το πότε ακριβώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Φαντάζομαι γίνονται κάποιες εικασίες για το κατάλληλο διάστημα που θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Στα σχολεία νομίζω το σημαντικότερο που θα τηρηθεί, όταν ανοίξουν, θα είναι οι κανόνες υγιεινής και φυσικά η φυσική απόσταση και στα σχολεία. Αναρωτιούνται κάποιοι, γιατί χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ, ανοίγουν σταδιακά και εμείς πάμε πιο αργά. Δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τις καταστάσεις. Δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τα αληθινά γεγονότα.

Όχι πάνω από 5 παιδιά στο διάλειμμα

Οι χώρες κάνουν πολύ μικρά βήματα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια μαγική συνταγή. Σε κάποιες χώρες αφορούν τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, σε άλλες, όπως η Δανία, η οποία μείωσε το Ρ0 κάτω από το 1, στο 0,6, ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία και ειδικά αυτά που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά, αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Μέτρα υγιεινής, αποστάσεις, μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τάξη, κυλιόμενα διαλείμματα, πολύ πλύσιμο των χεριών. Δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από δυο παιδιά μαζί, πάνω από πέντε στο διάλειμμα. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι κάποια από αυτά. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, έθεσε και το θέμα της διαφορετικής κουλτούρας της κοινωνίας στην Ελλάδα σε σχέση με των άλλων κρατών της Ευρώπης. Ότι εδώ οι παππούδες είναι κοντά στα παιδιά, ενώ αλλού δεν μένουν σπίτι.

Σε κάποιες χώρες δεν μένουν σπίτι

“Σε κάποιες από αυτές τις χώρες”, είπε, “οι ηλικιωμένοι δεν μένουν στο σπίτι.Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη παράδοση ηλικιωμένων που είναι κοντά μας, που είναι στο σπίτι, που φυλάνε τα παιδιά. Άρα, όλα αυτά πρέπει να τα λάβει κανείς υπόψη του όταν παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Και εμείς το συζητάμε ενεργά και μας απασχολεί το άνοιγμα κάποιων από τις υπηρεσίες του Κράτους που αφορούν νέους ανθρώπους, λιγότερο ευπαθείς ομάδες, πάντα με κριτήριο και γνώμονα την αντοχή του συστήματος υγείας, αλλά και την προστασία των ευπαθών ομάδων που είναι οι ηλικιωμένοι.

Άρα, καμία από αυτές τις δράσεις δεν θα γίνει, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και τα άλλα δύο, οι άλλες δυο παράμετροι.

Χαρδαλιάς: Πρόωρη η συζήτηση

Για το ίδιο θέμα της επανέναρξης των σχολείων, μίλησε και ο Νίκος Χαρδαλιάς. “Είναι εξαιρετικά πρόωρη αυτή η συζήτηση. Και το λέω με όλη την δύναμη της προσπάθειας που γίνεται τώρα. Όλες αυτές οι συζητήσεις, είναι συζητήσεις που θα μας απασχολήσουν μετά τις 27 και εφόσον τα δεδομένα μάς το επιτρέψουν”, κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις