Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μέτρα για το Πάσχα: Οι παραβάσεις της Μ. Παρασκευής
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα για το Πάσχα: Οι παραβάσεις της Μ. Παρασκευής

Μέτρα για το Πάσχα: Από το Μεγάλο Σάββατο, επεκτείνεται  σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου.

Μέτρα για το Πάσχα: 23 πολίτες, που επιχείρησαν να “σπάσουν τα μπλόκα” της Αστυνομίας και να παραβιάσουν τις αποφάσεις για μη μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια, για τον φόβο διάδοσης του κορωνοϊού τις ημέρες του Πάσχα, έπιασε η “τσιμπίδα “της Αστυνομίας, από το πρωί έως το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Άλλοι 517 πολίτες εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς να έχουν αποστείλει σχετικό μήνυμα στο 13033, δηλαδή για άσκοπες μετακινήσεις που επιφέρουν πρόστιμο 150 ευρώ. Όμως, προσοχή. Τα πρόστιμα γίνονται ακόμη πιο τσουχτερά για όσους εντοπιστούν να παραβιάζουν τα ανάλογα μέτρα που εξήγγειλε ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι  από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου στις 9 το βράδυ, έως τη Δευτέρα του Πάσχα στις 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή, Δευτέρα προς Τρίτη, επεκτείνεται  σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση, που έως τώρα ήταν 150 ευρώ.

Ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά

Ταυτόχρονα, για το ίδιο διάστημα, η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχει σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη την χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται με αποκλειστικά μέχρι δυο άτομα κατά όχημα.

300 ευρω πρόστιμο και πινακίδες

Καταχρηστική και παραπειστική χρήση της περίπτωσης Β4, συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τις παραβάσεις από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, σε όλη τη χώρα, όπως προαναφέρθηκε, εντοπίστηκαν 23 πολίτες να επιχειρούν να περάσουν από Νομό σε άλλο Νομό, προφανώς για τις ημέρες του Πάσχα. Από τους 23, οι  οκτώ ήταν στην Αττική,  στην Αττική, 6 στην Κεντρική Μακεδονία 3 στη Θεσσαλονίκη, 2 στη Δυτική Ελλάδα, 2 στην Ήπειρο και 2 στη Θεσσαλία.

Για τις παραβάσεις αυτές, προσθέτει η ΕΛ.ΑΣ,  επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 16 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 558 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε 325 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

517 άσκοπες κυκλοφορίες την Παρασκευή

Σε ό,τι αφορά τις “απλές” παραβάσεις κυκλοφορίας που ισχύουν ως έχουν έως το βράδυ του Μ. Σαββάτου, κόπηκαν κλήσεις σε 517 άτομα και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:

(185) στην Αττική, (54) στη Θεσσαλονίκη, (47) στην Κεντρική Μακεδονία, (41) στο Βόρειο Αιγαίο, (34) στην Κρήτη, (33) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, (29) στη Στερεά Ελλάδα, (27) στη Δυτική Ελλάδα, (23) στην Πελοπόννησο, (16) στο Νότιο Αιγαίο, (14) στην Ήπειρο, (7) στη Θεσσαλία, (5) στα Ιόνια Νησιά και (2) στη Δυτική Μακεδονία.

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου,  ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 44.247 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).

Ο Χαρδαλιάς για τις παραιτήσεις

Πάνω σ αυτές τις παραβάσεις αλλά και στην εκδήλωση των επιθυμιών των πολιτών για τη συμπεριφορά τους το Πάσχα, ο Νικος Χαρδαλιάς, επικαλέστηκε μετρήσεις μέσων δημοσκοπήσεων, στις οποίες οι εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν οριστεί με φόντο και εξ αιτίας της πανδημίας.

“Οι 9 στους 10 συμπολίτες μας”, δήλωσε “για να επικαλεστώ και τις σχετικές μετρήσεις, δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν με βάση τους κανόνες που επιβάλουν οι συνθήκες, θα ακολουθήσουν τις οδηγίες. Τους ευχαριστούμε, τους ευγνωμονούμε, είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τον καθένα ξεχωριστά. Είναι αυτοί οι 9 στους 10 συμπολίτες μας, που παραμένουν περήφανοι και μοναδικοί σε υπομονή, σε επιμονή, σε καρτερικότητα, σε ευθύνη.

Είναι αυτοί οι 9 στους 10 συνάνθρωπούς μας, που κάθε μέρα εδώ και εβδομάδες, αποδεικνύουν τι σημαίνει ελληνικό φιλότιμο και που δίνουν παγκοσμίως το διαχρονικό ιστορικό μήνυμα των Ελλήνων, που ξέρουν να μάχονται και ξέρουν να βγαίνουν νικητές.

Ένας στους δέκα αντιδρά

Την ίδια, όμως, στιγμή 1 στους 10 συμπολίτες μας, δηλώνει εμμέσως ή και σαφώς ότι δεν θα ακολουθήσει τις οδηγίες. Είναι λίγοι, είναι ελάχιστοι. Είναι όμως ικανοί να καταστρέψουν αυτό που έχουμε χτίσει με τόση προσπάθεια. Δηλώνουν ευθαρσώς ότι κάνουν ετοιμασίες, λες και δεν έχει γίνει τίποτα, λες και ο ιός δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει σε αυτούς και σε εκείνους με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή ή πως θα υπολογίσει ότι είναι Πάσχα. Δεν θέλουν να αλλάξουν ούτε για μια μέρα τις συνήθειες τους, λες και δεν συμβαίνει το παραμικρό.

Λες και θα πάθουμε κάτι αν φάμε την μαγειρίτσα και το αρνί με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, για να μπορούμε τις χρονιές που έρχονται να γιορτάζουμε με τους φίλους και τις παρέες μας, όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις