Ραδιενέργεια Τσερνόμπιλ Ελλάδα: Tι λένε οι ειδικοί για την ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά

ΕΛΛΑΔΑ

Ραδιενέργεια Τσερνόμπιλ Ελλάδα: Tι λένε οι ειδικοί για την ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Ραδιενέργεια Τσερνόμπιλ Ελλάδα: Η ΕΕΑΕ διαβεβαιώνει ότι το τηλεμετρικό δίκτυο σταθμών μέτρησης ακτινοβολίας, δεν έχει καταγράψει οποιαδήποτε μεταβολή.

16.04.2020 | 16:53

Ραδιενέργεια Τσερνόμπιλ Ελλάδα: Δεν έχει ανιχνευθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, ούτε αναμένονται ευρήματα με την οποιαδήποτε ραδιολογική σημασία. Τα παραπάνω αναφέρει σε νέα ανακοίνωση της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), αναφορικά με τη δασική πυρκαγιά που ήταν σε εξέλιξη από 4 έως 14 Απριλίου στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας. Η ΕΕΑΕ διαβεβαιώνει ότι το τηλεμετρικό δίκτυο σταθμών μέτρησης ακτινοβολίας, αλλά και οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων, δεν έχουν καταγράψει οποιαδήποτε μεταβολή.

Επισημαίνει, επίσης ότι, «καθώς οι εργαστηριακές αναλύσεις συνεχίζονται και, λαμβανομένης υπόψη της κίνησης των αέριων μαζών, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι ευαίσθητες μετρητικές τεχνικές να ανιχνεύσουν απειροελάχιστες ποσότητες ραδιενέργειας σε φίλτρα αέρα, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν θα έχουν ραδιολογική σημασία, παρά μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον». Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Αντίστοιχες μετρήσεις διενεργούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθούνται συνεχώς από την ΕΕΑΕ μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου EURDEP.

Το δυστύχημα του ’86

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου 2 από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας

Η καταστροφή που προκάλεσε το ατύχημα φάνηκε από τις μετέπειτα συνέπειες του : ο χώρος εκκενώθηκε, έγινε μια μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας, πολλοί άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια και εργάτες εγκατέλειψαν τον τόπο εργασίας τους. Τα Μέσα Ενημέρωσης αργότερα αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως μια καταστροφή ευρείας κλίμακας, αναφερόμενα σε αυτό ως πυρηνικό ατύχημα και επίσης εκτίμησαν ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο Τσέρνομπιλ είχε καταστροφικές συνέπειες και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δείτε ακόμα

 Έσβησε η πυρκαγιά γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ 

Έρευνα: Ποσοστό του ολλανδικού πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του Covid – 19

Νέες ασυναρτησίες Ακάρ: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες – Δεν είμαστε αδύναμοι»

Φιλιππίνες: Μωρό 29 ημερών από τα νεότερα θύματα του ιού στον κόσμο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας βάζει ως μάθημα στα σχολεία τη "Γαλάζια Πατρίδα" - Άλλαξαν όνομα και στο Αιγαίο 16.04.2020 | 16:53
Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα από τις ΗΠΑ - Δείτε βίντεο 16.04.2020 | 16:53
Λαμία: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή - Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής 16.04.2020 | 16:53
«Ξεφτίλες, παιδιά δεν έχετε;» - Οργή συγγενών μετά την απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι 16.04.2020 | 16:53
Δημητρακόπουλος για την υπόθεση Καλλιάνου: Εκαναν οι γιατροί συνωμοσία για να κοροϊδέψουν την οικογένειά του; 16.04.2020 | 16:53
Λουτσέσκου για την ένταση στο φινάλε: Το 2018 δεν στείλατε εδώ το BBC για να δείτε πως έκλεψε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ 16.04.2020 | 16:53
Έντονο φραστικό επεισόδιο Ιωαννίδη με οπαδό: «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» 16.04.2020 | 16:53
Αλμέιδα: Γιατί υπήρχε τόσος κόσμος μέσα στο γήπεδο; Κακή η αντίδρασή μου, αλλά με έσπρωξαν 16.04.2020 | 16:53
Exit mobile version