Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβόλιο για κορονοϊό: Πώς θα “σβήσει” ο ιός ενώ δεν υπάρχει “όπλο”
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο για κορονοϊό: Πώς θα “σβήσει” ο ιός ενώ δεν υπάρχει “όπλο”

Εμβόλιο για κορονοϊό: Ήταν μια ερώτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Βενιζέλου, που προκάλεσε την πολύ διαφωτιστική απάντηση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Εμβόλιο για κορονοϊό: Στο ερώτημα που “καίει” τους πολίτες όλης της χώρας – και των άλλων χωρών, βέβαια,  που ταλανίζονται  από τον ύπουλο κορωνοϊό– επιχείρησε να δώσει απαντήσεις ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο πιο δημοφιλής ‘Ελληνας αυτή την εποχή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Δηλαδή, με δεδομένο ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού παραπέμπεται για μετά από έναν χρόνο και το απόλυτα καλό φάρμακο αναζητείται ακόμη, εκείνο στο οποίο ελπίζουμε άμεσα είναι μόνο η εκρίζωση του ιού. Πως θα μπορούσε να γίνει η εκρίζωσή του.

Ήταν μια ερώτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Βενιζέλου, που προκάλεσε την πολύ διαφωτιστική απάντηση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα. “Η οριστική εκρίζωση του ιού θα γινόταν αν ταυτόχρονα κινούνταν με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις χώρες, ταυτόχρονα όλοι παίρναμε τα ίδια μέτρα και καταφέρναμε να έχουμε το παράδειγμα της Ελλάδας και να σβήσει η πορεία του ιού.  Δεν γίνεται. Άρα αυτό που θα γίνει και ο τρόπος που θα σβήσει ο ιός, θα είναι ή το αποτελεσματικό εμβόλιο όταν θα έρθει. Σίγουρα μέχρι τότε οι αποτελεσματικές θεραπείες θα μας βοηθούν να τον καταπολεμήσουμε καλύτερα και τα μέτρα όταν αυτά απαιτούνται”.

Και συνέχισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. “Εκατοντάδες κλινικές μελέτες αυτή τη στιγμή εξετάζουν θεραπευτικά σχήματα. Μπορεί να έχουμε μερικά αποτελέσματα σε μερικές εβδομάδες, που θα μας κατευθύνουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Και η Πατρίδα μας είναι μέσα σε αυτή την προσπάθεια, πρωτοπόρος, και συμμετέχει ενεργά.

Το εμβόλιο θα αργήσει

Το εμβόλιο ναι, θα αργήσει. Η οριστική εκρίζωση του ιού θα γινόταν αν ταυτόχρονα κινούνταν με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις χώρες, ταυτόχρονα όλοι παίρναμε τα ίδια μέτρα και καταφέρναμε να έχουμε το παράδειγμα της Ελλάδας και να σβήσει η πορεία του ιού. Δεν γίνεται. Άρα αυτό που θα γίνει και ο τρόπος που θα σβήσει ο ιός, θα είναι ή το αποτελεσματικό εμβόλιο όταν θα έρθει.

Σίγουρα μέχρι τότε οι αποτελεσματικές θεραπείες θα μας βοηθούν να τον καταπολεμήσουμε καλύτερα και τα μέτρα όταν αυτά απαιτούνται. Όσο περνά ο καιρός, επαναληπτικά lockdown μπορεί να απαιτηθούν, μπορεί να μην απαιτηθούν, ανάλογα με την πορεία που θα έχει η κοινωνία, με τον τρόπο που θα ζούμε με την υγιεινή.  Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ, θα αυξάνεται σιγά-σιγά και η ανοσία. Θα το περνάνε κάποιοι, οι οποίοι θα γίνονται όλο και περισσότεροι, αυτή τη στιγμή είναι λίγοι. Αλλά όταν θα γίνουν ένας αρκετά σημαντικός αριθμός, τότε νομίζω θα σταματήσει και θα σβήσει και ο ιός.

Δύο χρόνια ακόμη

Όπως είδατε όμως, οι μαθηματικές μας εκτιμήσεις μάς μιλάνε για δυο χρόνια ακόμα. Μακάρι να είναι λάθος οι εκτιμήσεις, εγώ αυτό θα πω. Μακάρι να έχουμε ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου το οποίο μαζικά θα παραχθεί, δεν θα υπάρχει μονοπώλιο, θα δίνεται σε όλο τον κόσμο δωρεάν, δεν θα υπάρχουν πατέντες. Θα υπάρξει μια κοινωνική αλληλεγγύη, θα το πάρουν όλοι και θα προστατευτούν. Θα πρέπει, όμως, μέχρι τότε, να κάνουμε την υπομονή μας, να βλέπουμε τα δεδομένα, να κινούμαστε ανάλογα με τα δεδομένα, όπως κινηθήκαμε επιστημονικά μέχρι σήμερα, και να προχωράμε με αισιοδοξία και όραμα”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις