Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Έκπτωση ΦΠΑ 25% – κορονοϊός: Η νέα διάταξη της ΠΝΠ και οι προϋποθέσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπτωση ΦΠΑ 25% – κορονοϊός: Η νέα διάταξη της ΠΝΠ και οι προϋποθέσεις

Έκπτωση ΦΠΑ 25% - κορονοϊός: Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει συμψηφισμό με μελλοντικές, δηλαδή από την 1η Μαΐου και μετά, φορολογικές υποχρεώσεις.

Έκπτωση ΦΠΑ 25% – κορονοϊός: Η δυνατότητα συμψηφισμού με άλλες οφειλές κατά 25%, σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης του ΦΠΑ απο τις επιχειρήσεις, η αναδρομική τροποποίηση του κύριου ενεργού Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας καθώς και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των δωρεών αγαθών που προορίζονται για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, προβλέπεται μεταξύ άλλων στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Στις επιχειρήσεις οι οποίες θα εξοφλήσουν ολοσχερώς μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 το συνολικό ποσό της οφειλής που αντιστοιχεί στην απόδοση του Φ.Π.Α. που προκύπτει από τις δηλώσεις α’ τριμήνου του 2020 για τους υπόχρεους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων και του τρίτου μήνα του 2020 για τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, παρέχεται το ευεργέτημα του συμψηφισμού ποσού ίσου με το 25% επί της καταβληθείσας οφειλής, με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά και την 1η Μαΐου 2020.

Για τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, προϋπόθεση είναι η εξόφληση του Φ.Π.Α. της περιόδου Φεβρουαρίου 2020, με εξαίρεση τις υπόχρεες επιχειρήσεις που τελούσαν σε αναστολή στις 26 Μαρτίου 2020. Εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως.».

-Για τους σκοπούς εφαρμογής των κάθε είδους οικονομικών μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που αφορούν τον μήνα Απρίλιο 2020 και εφεξής, η αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που έχει πραγματοποιηθεί ή πραγματοποιείται από τις 23 Μαρτίου 2020 έως και τις 24 Απριλίου 2020 και ανατρέχει σε χρόνο από τις 20 Μαρτίου 2020 και προγενέστερα, γίνεται δεκτή υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος ΚΑΔ που δηλώνεται περιλαμβανόταν ως δευτερεύων ΚΑΔ στο Μητρώο του φορολογουμένου και είναι ο ΚΑΔ της επιχείρησης με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους 2019.

-Η εξαίρεση από τον ΦΠΑ των δωρεών αγαθών που προορίζονται για την αντιμετώπιση του ιού. Η απαλλαγή αυτή εφαρμόζεται και για τις δωρεές των οποίων η αποδοχή από τον Υπουργό Υγείας διενεργήθηκε πριν από την έναρξη ισχύος της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

🚩Αναλυτικά, τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Σε συνέχεια των εξελίξεων σχετικά με όλα τα κατεπείγοντα μέτρα που παίρνει το κράτος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Πανδημίας επανερχόμαστε προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

*Επέκταση οικονομικών ενισχύσεων και στα νομικά πρόσωπα ✔

Με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13/4/2020 (ΦΕΚ Α’ 84) δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης όσον αφορά στις επιχειρήσεις ορίζονται και τα Νομικά Πρόσωπα. Συγκεκριμένα δικαιούχοι είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι καθώς και όλες οι μορφές νομικών
οντοτήτων (ΟΕ,ΕΕ,ΕΠΕ,ΙΚΕ) *εκτός* από τις Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) οι οποίοι *είτε δεν απασχολούν προσωπικό είτε απασχολούν από ένα (1) έως και πέντε (5) άτομα.*

Το ύψος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης αναμένεται να είναι το ίδιο με την αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβουν και οι εργαζόμενοι, δηλαδή 800€. Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη. Η πλατφόρμα που θα δεχθεί τις αιτήσεις ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι ζητείται ακριβώς για την ολοκλήρωση της αίτησης.

Αναμένεται να δημοσιευθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση οι λεπτομέρειες για τις οποίες θα ενημερωθείτε εκ νέου με email.

*Έκπτωση 25% σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης ΦΠΑ ✔

Η έκπτωση του 25% που δίνεται στην περίπτωση των εμπρόθεσμων πληρωμών όπως γνωρίζετε δεν ισχύει για οφειλές από δηλώσεις ΦΠΑ εκτός αν βρίσκονται σε ρύθμιση. Με βάση τη νέα ΠΝΠ δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις (κλειστές ή πληττόμενες βάσει ΚΑΔ) που θα πληρώσουν *ολόκληρο το ΦΠΑ* του Μαρτίου και όχι σε δύο δόσεις έως και τις 30/4/20, να έχουν έκπτωση του 25% επί του ποσού που θα πληρώσουν.

Η έκπτωση της τάξεως του 25% θα επιστραφεί με την μορφή συμψηφισμού σε μελλοντικές οφειλές ή μελλοντικές δόσεις ρυθμίσεων μετά την 1η Μαΐου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το *ποσό της έκπτωσης ΔΕΝ θα συμψηφιστεί με παλαιότερες οφειλές* που είναι ληξιπρόθεσμες. Ειδικά για τις επιχειρήσεις με Γ’ κατηγορίας βιβλία προϋπόθεση των παραπάνω είναι να έχουν εξοφλήσει τον ΦΠΑ του Φεβρουαρίου.

🚩Σενάριο 1

Είσαι ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ με τζίρο το Ά τρίμηνο 2020 ποσού 10.000 €. Η υποχρέωσή σου σε απόδοση ΦΠΑ ανέρχεται σε 2.400€. Αν τα καταβάλεις ως 30/4/2020 θα έχεις επιστροφή στο επόμενο τρίμηνο   600 € ή θα συμψηφιστούν σε οφειλές σου μετά την 1/5/2020.

🚩Σενάριο 2

Έχεις επιχείρηση με τζίρο το Ά τρίμηνο 2020 ποσού 60.000 €. Η υποχρέωσή σου σε απόδοση ΦΠΑ ανέρχεται σε 14.400€. Αν τα καταβάλεις ως 30/4/2020 θα έχεις επιστροφή στο επόμενο τρίμηνο   3.600 € ή θα συμψηφιστούν σε οφειλές σου μετά την 1/5/2020.

Στο σκεπτικό ότι τα χρήματα του ΦΠΑ προέρχονται από ποσά που έχουν εισπραχθεί από τον επιτηδευματία (αν αυτό έχει κατορθωθεί!) και πρέπει να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο τότε έχει τεράστια σημασία το μέτρο διότι υπάρχει άμεση αύξηση εισοδήματος με ποσά για τα οποία δεν υπήρχε παροχή καμίας υπηρεσίας, είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα αλλά συμψηφιστέα. Η κυβέρνηση θα αποκτήσει τρομερή ρευστότητα με αυτό το μέτρο αλλά και ο ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος έχει την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του θα ευεργετηθεί οικονομικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις