Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απόσταση – κορονοϊός: Βίντεο δείχνει πώς μας προστατεύουν τα 2 μέτρα
ΤΟ ΑΝΗΡΤΗΣΕ Ο ΜΟΣΙΑΛΟΣ

Απόσταση – κορονοϊός: Βίντεο δείχνει πώς μας προστατεύουν τα 2 μέτρα

Απόσταση - κορονοϊός: Στο γράφημα των New York Times φαίνεται ένας φορέας του ιού να βήχει και η διάδοση των μικροβίων, που δεν φτάνει στους δυο άλλους, επειδή βρίσκονται σε απόσταση άνω των δυο μέτρων.

Απόσταση – κορονοϊός: Γράφημα των New York Times που δείχνει πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Στο βίντεο-προσομοίωση, που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ερευνητικά δεδομένα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο και το οποίο δημοσιεύουν οι NYT, φαίνεται τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος βήχει σε έναν εσωτερικό χώρο. Ο βήχας παράγει αναπνευστικά σταγονίδια διαφόρων μεγεθών, από τα οποία τα μεγαλύτερα πέφτουν στο πάτωμα ή χωρίζονται σε μικρότερα. Η προσομοίωση που δημοσιεύουν οι ΝΥΤ δείχνει την εξάπλωση τους σε διάρκεια ενός λεπτού, μέσα σε ένα δωμάτιο περίπου 55 τετραγωνικών μέτρων.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζουν ότι η απόσταση 2 μέτρων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με αυτά τα σταγονίδια και να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αλλά όπως υποδηλώνει η προσομοίωση, και οι επιστήμονες υποστήριξαν, τα σταγονίδια μπορούν να ταξιδεύουν περισσότερο από δύο μέτρα, ενώ τα μικρά σταγονίδια που είναι γνωστά ως αερολύματα μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα ή να ταξιδέψουν στον αέρα πριν τελικά πέσουν σε επιφάνειες. Έτσι θα μπορούσαν να διασκορπιστούν τα επόμενα 20 λεπτά.

Επικίνδυνη ομιλία και αναπνοή

«Δεν είναι,”είναι δύο μέτρα, όλα έχουν πέσει και δεν υπάρχει τίποτα”», δήλωσε ο Donald K. Milton, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές στο MIT που μελέτησαν τον βήχα και το φτέρνισμα παρατήρησαν ότι τα σωματίδια από τον βήχα ταξιδεύουν μέχρι 4,8 μέτρα και εκείνα από ένα φτέρνισμα ταξιδεύουν έως 7,9 μέτρα. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η διατήρηση μιας απόστασης δύο μέτρων και άνω μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης, σε σύγκριση με το να είναι κανείς πιο κοντά στον άλλο. «Όσο πιο μακριά φεύγεις, τόσο πιο αραιωμένο είναι», είπε ο Dr. Milton αναφερόμενος στα αερολύματα.

Όπως σημειώνουν πάντως οι NYT o βήχας και το φτέρνισμα μπορεί να μην είναι οι μόνες αιτίες που προκαλούν ανησυχία. Μελέτες για τη γρίπη έδειξαν ότι μολυσμένα άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα μπορούν επίσης να παράγουν μολυσματικά σταγονίδια μέσω της ομιλίας και της αναπνοής. Ένα μολυσμένο άτομο που μιλά για πέντε λεπτά σε χώρο με κακό εξαερισμό μπορεί να παράγει τόσα ιογενή σταγονίδια όσο ένας μολυσματικός βήχας. «Εάν υπάρχουν 10 άτομα εκεί, πρόκειται να συσσωρευτεί», δήλωσε ο Pratim Biswas από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως αξιωματούχοι δημόσιας υγείας πρότειναν ότι, εκτός από την κοινωνική απομάκρυνση, περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Μια μάσκα παρεμβαίνει στην πορεία του βήχα, το φτερνίσματος ή της αναπνοής και συλλαμβάνει ορισμένα αναπνευστικά σταγονίδια πριν μπορέσουν να διασπαρούν. Μια μάσκα μπορεί επίσης να αποτρέψει την προσγείωση μεγάλων μολυσματικών σταγονιδίων στη μύτη και το στόμα, παρόλο που παρέχει ελάχιστη προστασία από την εισπνοή των μικρότερων σταγονιδίων.

«H σημασία της φυσικής απόστασης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος που λίγο αργότερα έκανε ακόμη μία ανάρτηση με γράφημα των «Financial Times» όπου σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών επιταχύνεται ακόμη στις περισσότερες χώρες.

Δείτε ακόμη

Σοφία Κόγγουλη: Δεν είναι ό,τι καλύτερο να διαβάζω ότι στην Ελλάδα βγαίνουν έξω

Μπλόκα, πρόστιμα και… πίσω – Πολύ αυστηρά μέτρα σε κάθε γωνιά της χώρας

Τσάκωσαν Αλβανούς στα ΚΤΕΛ – Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 12 300άρια (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις