Πότε θα μπουν τα 800 ευρώ: Επίδομα και Δώρο Πάσχα – Τι ισχύει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα μπουν τα 800 ευρώ: Επίδομα και Δώρο Πάσχα – Τι ισχύει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πότε θα μπουν τα 800 ευρώ: Ο κ. Βρούτσης είχε αναρτήσει πίνακα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προς τη διευκόλυνση εργαζομένων, επιχειρήσεων και λογιστών.

14.04.2020 | 09:01

Πότε θα μπουν τα 800 ευρώ: Ξεκινούν αύριο οι πληρωμές των 800 ευρώ στους εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν, ενώ σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα προκειμένου και οι επαγγελματίες να υποβάλουν αιτήσεις για το επίδομα.  Η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 15 Απριλίου έως και τις 17 Απριλίου. Ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν κάνει ηλεκτρονική αίτηση και θα πληρωθούν είναι πάνω από 800.000. Τονίζεται πως, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή και έχουν λάβει γνωστοποίηση της αναστολής από τις επιχειρήσεις – εργοδότες τους, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων σε τρεις φάσεις των 10 ημερών. Έτσι, λοιπόν, μετά το πέρας του διαστήματος της πρώτης φάσης, ξεκινά ένας νέος κύκλος υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων, με βάση πάλι το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Ειδικότερα, όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση, είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, που έχει ήδη ξεκινήσει και εκτείνεται από τις 11 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου, ως ακολούθως:

Στις 11/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1, 12/4, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 2, 13/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 3, 14/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 4, 15/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 5, 16/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 6, 17/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 7, 18/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 8, 9/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 9, 20/4 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.

Και σε αυτή την περίπτωση δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, από τις 21 Απριλίου έως και τις 23 Απριλίου, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου.

Μετά το πέρας του διαστήματος της δεύτερης φάσης για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων, όσοι εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση μπορούν να την υποβάλουν το χρονικό διάστημα από τις 21 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου, που ολοκληρώνεται η τρίτη φάση.

Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης υποβολών, ακολουθεί το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως και τις 3 Μαΐου όπου μπορούν να γίνουν διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 5 Μαΐου έως και τις 10 Μαΐου.

Δώρο Πάσχα

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα (μέχρι και την Μ. Τετάρτη) θα καταβληθεί κανονικά το δώρο Πάσχα από όλες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν έχουν δικαίωμα να το καταβάλλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι εξετάζεται ποια θα είναι η συνεισφορά του Δημοσίου στο δώρο Πάσχα που θα καταβάλουν αυτές οι επιχειρήσεις. Για την εικόνα στην αγορά, ο υπουργός τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν συγκράτηση της ανεργίας και σημείωσε ότι με νομοθετική πρωτοβουλία επεκτείνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος ανεργίας για ακόμη δύο μήνες.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι κατεβάζουμε τα χέρια. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε αν χρειαστεί ξανά. Δεν είναι μόνο τα επιδόματα ανεργίας αλλά όλο το πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, τα αναπηρικά επιδόματα, τα επιδόματα ενοικίου κλπ. Όλα τα επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ που θα μειωθεί για κανέναν», είπε ο κ. Βρούτσης.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη άλλων ΚΑΔ στους πληττόμενους κλάδους

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται να προστεθούν και άλλοι ΚΑΔ στη λίστα των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία. «Έγινε μία ενδελεχής παρακολούθηση του τζίρου των επιχειρήσεων από τις αρχές του Μαρτίου όταν είχαμε εικόνα ότι η πανδημία θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Σταθμίσαμε ποιες επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα και μετά ποιες επιχειρήσεις έχει πληγεί ο τζίρος τους. Δεν προβλέπεται άλλη διεύρυνση της περιμέτρου. Εκτός και αν εξετάσουμε και δούμε ότι πλήττονται». Στα τέλη Απριλίου θα εξεταστεί από την κυβέρνηση εάν θα επεκταθεί η χρονική περίμετρος για τους ΚΑΔ που πλήττονται.

Δείτε ακόμη

Κριτήρια επιλογής για το επίδομα των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους

Αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων του Απριλίου -Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Η ελληνική οικονομία μετά τον κορονοϊό – Μια ενδιαφέρουσα έρευνα της διαΝΕΟσις

Exit mobile version