Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πάσχα Ιταλία κορωνοϊός: «Βροχή» τα πρόστιμα – 29 κρούσματα παραβίασαν την καραντίνα
ΚΟΣΜΟΣ

Πάσχα Ιταλία κορωνοϊός: «Βροχή» τα πρόστιμα – 29 κρούσματα παραβίασαν την καραντίνα

Πάσχα Ιταλία κορωνοϊός: Η ενάρετη συμπεριφορά των Ιταλών, που είχε διαπιστωθεί το σαββατοκύριακο, δεν συνεχίσθηκε.

Πάσχα Ιταλία κορωνοϊός: Μεγάλη αύξηση στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας σημειώθηκε τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα σε 16.545 πολίτες, οι οποίοι εντοπίσθηκαν εκτός σπιτιού χωρίς βάσιμη αιτία. Οι 88 είχαν υπογράψει αναληθή υπεύθυνη δήλωση και οι 29 είχαν σπάσει την καραντίνα, παρά το ότι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, οι έλεγχοι στην Ιταλία ξεπέρασαν τις 252.000. Η ενάρετη συμπεριφορά των Ιταλών, που είχε διαπιστωθεί το σαββατοκύριακο, δεν συνεχίσθηκε.

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί, η οικονομική αστυνομία της χώρας πραγματοποιεί εφόδους στον μεγαλύτερο οίκο ευγηρίας του Μιλάνου, το Pio Albergo Trivulzio, και σε άλλους τέσσερις, στην ευρύτερη περιοχή της Λομβαρδίας. Πρόκειται για την συνέχεια εισαγγελικής έρευνας για να εξακριβωθεί αν οι διευθύνσεις των οίκων ευγηρίας ευθύνονται για εκ προμελέτης ανθρωποκτονία, σε ότι αφορά τον θάνατο τουλάχιστον τριακοσίων ηλικιωμένων. Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Τύπο, μεταφέρθηκαν ασθενείς με κορωνοϊό, μέσα στα κτίρια των οίκων ευγηρίας χωρίς να τηρηθούν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης για το σύνολο του προσωπικού και των φιλοξενούμενων. Σύμφωνα με καταγγελίες νοσηλευτών, σε πολλές περιπτώσεις τους ζητήθηκε να μην φορέσουν ούτε τις μάσκες προστασίας «για να μην δημιουργήσουν κλίμα υπερβολικής ανησυχίας».

Δειλά – δειλά μειώνονται τα περιοριστικά μέτρα στην γειτονική χώρα

Με δειλά βήματα η Ιταλία αρχίζει να μειώνει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού ανοίγοντας ορισμένες επιχειρήσεις από σήμερα, Τρίτη, όπως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.  Μεταξύ των επιχειρήσεων στις οποίες επιτράπηκε να λειτουργήσουν είναι βιβλιοθήκες, καταστήματα με χαρτικά και καταστήματα βρεφικών και παιδικών ρούχων. Ωστόσο, το μέτρο δεν είναι καθολικό καθώς σε ορισμένες περιοχές αποφασίστηκε να διατηρηθεί το «λουκέτο». Αποφασίστηκε, επίσης, η επαναλειτουργία επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με επισκευές, όπως υδραυλικά. Ακόμη, επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικών υπολογιστών και χονδρέμποροι χαρτιού μπορούν να εκκινήσουν και πάλι τις εργασίες τους.

Να υπενθυμιστεί πως τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης θα είναι σε ισχύ έως και τις 3 Μαΐου. Πρόκειται για το πρώτο βήμα που γίνεται προτού τεθεί σε εφαρμογή η «δεύτερη φάση» του σχεδιασμού για την επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτή η «δεύτερη φάση» αναμένεται να ξεκινήσει μετά την 3η Μαΐού, όταν και θα ολοκληρωθεί η καραντίνα. Εκτός, φυσικά, αν επεκταθεί περαιτέρω. Ο Τζιάνι Ρέτζα, διευθυντής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, τόνισε πως οι σημερινές κινήσεις (σ.σ. το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων) δεν είναι σε καμία περίπτωση εφαρμογή της «δεύτερης φάσης».

Τα μέτρα των ιδιοκτητών

δείγματα από το διάγραμμα της πανδημίας στην Ιταλία είναι θετικά, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, σημείωσε ο ίδιος. Στη Λομβαρδία και το Βένετο, τις περιοχές δηλαδή που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό, τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα χαρτικών δεν άνοιξαν σήμερα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Λάτσιο, όπου συμπεριλαμβάνεται και η Ρώμη, τα βιβλιοπωλεία θα ανοίξουν στις 20 Απριλίου «ώστε οι ιδιοκτήτες τους να έχουν χρόνο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα», όπως η διατήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ πελατών και η παροχή γαντιών μίας χρήσης. Η απόφαση της κυβέρνησης ορίζει ρητά πως όποιο κατάστημα ανοίγει θα πρέπει να ακολουθεί πιστά όλους τους κανόνες υγιεινής, όπως για να παράδειγμα να παρέχει αντισηπτικό στους πελάτες και να φορούν όλοι μάσκες όταν είναι σε κλειστό χώρο.

Δείτε ακόμα

 ”Think Tank”: Η κατάταξη των ασφαλέστερων χωρών απέναντι στον ιό και η θέση της Ελλάδας

Τις «χώρισε» ο κορωνοϊός – Δικαστές αφαίρεσαν από Αμερικανίδα γιατρό την επιμέλεια του παιδιού της

Η στιγμή που εξόργισε τη Γαλλία – Ο Μακρόν τα έβαλε με εξαντλημένη νοσοκόμα

Πιέσεις Τραμπ για επανεκκίνηση της οικονομίας – “Δεν είσαι βασιλιάς”, λέει με οργή ο Κουόμο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις