Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Πάσχα καθολικών και ορθοδόξων: Ο λόγος που ο εορτασμός συνήθως δεν συμπίπτει
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πάσχα καθολικών και ορθοδόξων: Ο λόγος που ο εορτασμός συνήθως δεν συμπίπτει

Πάσχα καθολικών και ορθοδόξων: Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα απασχολεί πολλούς κάθε χρόνο, τέτοια εποχή.

Πάσχα καθολικών και ορθοδόξων: Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ένα ερώτημα, το οποίο προβάλλει σε πρώτο πλάνο είναι το γιατί το Πάσχα των Ορθοδόξων και το αντίστοιχο των Καθολικών συμπίπτει ή γιορτάζεται το πριν ή και μετά το άλλο. Κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώνει κανείς ότι αρκετοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στη διαχρονική αυτή απορία. Σταματήσαμε σε αυτήν που έχει δώσει ο πατέρας Νικηφόρος, πρώην Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και παλαιό μέλος του Καθολικού Ναού Αγίου Διονυσίου στην Αθήνα, ο οποίος υποστηρίζει τα εξής: «Το Πάσχα κανονικά, σύμφωνα με το θάνατο του Χριστού, συνέβη την άνοιξη, τον Απρίλιο ή αλλιώς μήνα Νισάν (στα μέσα του) κατά τους Εβραίους. Ήδη όμως από τους πρώτους αιώνες ο εορτασμός εμφάνισε διαφοροποιήσεις μέσα στον χριστιανικό κόσμο, και δεν ετελείτο από κοινού.

»Πρόκειται για ένα θέμα επιστημονικό και όχι δογματικό, και αφορά τους νόμους της φύσης. Οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο, μετά δηλαδή την 21η Μαρτίου που είναι η ημερομηνία της Εαρινής Ισημερίας, ενώ οι ορθόδοξοι πάνε μια εβδομάδα πίσω, διότι ακολουθούν ένα άλλο σύστημα που υποστηρίζει ότι δεν είναι γεμάτη η Σελήνη κι έτσι πρέπει να περιμένουν μέχρι να γεμίσει, έτσι ώστε να μπορούν να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου. Αυτήν τη διαφοροποίηση την επιβαρύνει και ο λανθασμένος υπολογισμός του κύκλου των πανσελήνων. Το 325 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας, επετεύχθη συμφωνία και έτσι το Πάσχα γιορταζόταν από κοινού για πολλούς αιώνες, την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την Εαρινή Ισημερία της 21ης Μαρτίου».

Πάσχα καθολικών και ορθοδόξων: Τι συνέβη και επανέκαμψε η διαφοροποίηση

«Το 1582 συστήθηκε στους πιστούς από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄ το λεγόμενο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το οποίο με τη βοήθεια αστρονόμων και ειδικών επιστημόνων προχώρησε σε διόρθωση του Ιουλιανού ημερολογίου που ίσχυε μέχρι τότε, και το οποίο φαίνεται ότι είχε πέσει έξω κατά δεκατρείς ημέρες. Η διόρθωση όμως αυτή δεν έγινε αποδεκτή από όλους τους ορθόδοξους, κι έτσι η ιστορία άρχισε να επαναλαμβάνεται», συνεχίζει ο πατέρας Νικηφόρος να αποκρυπτογραφεί το… μυστήριο:

»Όλοι οι χριστιανοί δέχονται την 21η Μαρτίου ως την επίσημη ημερομηνία της Εαρινής Ισημερίας, αλλά σε ό,τι αφορά τον εορτασμό του Πάσχα οι ανατολικοί λαοί ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (το Ιουλιανό), το οποίο έχει δεκατρείς μέρες περισσότερες από το Γρηγοριανό. Τα έτη κατά τα οποία έχουμε πανσέληνο μεταξύ 21ης Μαρτίου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο και 21ης Μαρτίου στο Ιουλιανό ημερολόγιο (δεκατρείς δηλαδή μέρες αργότερα) για τους χριστιανούς της Δύσης είναι η πανσέληνος του Πάσχα, ενώ οι χριστιανοί των ανατολικών κρατών πρέπει να περιμένουν την επόμενη πανσέληνο. Και εκεί ακριβώς έγκειται και η διαφοροποίηση που κάνει τους μεν να γιορτάζουν το Πάσχα νωρίτερα από τους άλλους».

Φέτος το Πάσχα των ορθοδόξων γιορτάζεται στις 19 Απριλίου και των καθολικών στις 12 Απριλίου 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις