Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Έκπτωση ενοικίου κύριας κατοικίας: Νέα αίτηση πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπτωση ενοικίου κύριας κατοικίας: Νέα αίτηση πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι

Έκπτωση ενοικίου - εργαζόμενοι: Πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση καθώς ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους και τώρα καλούνται να καταθέσουν εκ νέου υπεύθυνη δήλωση.

Έκπτωση ενοικίου – εργαζόμενοι: Νέα υπεύθυνη δήλωση καλούνται να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω του ότι εργάζονται σε πληττόμενες επιχειρήσεις με βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να έχουν μείωση κατά 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους για τον Απρίλιο. Ειδικότερα πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση καθώς ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους και τώρα καλούνται να καταθέσουν εκ νέου υπεύθυνη δήλωση καθώς δικαιούνται την μείωση κατά 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους.

Μάλιστα χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μπερδευτεί καθώς ακόμη το σύστημα supportemployees.yeka.gr δεν έχει καταχωρηθεί ότι δικαιούνται και αυτοί μείωση του μισθώματος της κύριας κατοικίας τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων άμεσα θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους των εν λόγω επιχειρήσεων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί προσωρινά, να υποβάλουν σχετική δήλωση έτσι ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος της κύριας κατοικίας τους για τον μήνα Απρίλιο 2020.

Το αντίγραφο

Ειδικότερα με τη σχετική διάταξη επεκτείνεται η προστασία και στους εργαζόμενους που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή μισθώματος στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας, όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι, των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί. Ο εργαζόμενος αφού συμπληρώσει τη δική του αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (https://supportemployees.yeka.gr) στην συνέχεια θα προσκομίσει αντίγραφο στον ιδιοκτήτη για να μειωθεί το ενοίκιό του κατά 40%.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ κάθε εργαζόμενος που ζητά μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας.

Δικαιούχος της μείωσης είναι ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, όταν είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή υπολογίζεται στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, και όχι στο σύνολο.

Σύμφωνα μάλιστα με την ΠΟΜΙΔΑ τα μισθώματα και ιδίως τα μειωμένα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, όπως και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας. Τονίζοντας ότι “αν επικρατήσουν αντιλήψεις και πρακτικές τύπου «Δεν Πληρώνω» θα είναι η χαριστική βολή στην οικονομία, την κοινωνία, και ιδιαίτερα στις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών που με τεράστιες δυσκολίες κρατούν τα κτίρια σε λειτουργία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις