Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετανάστες στην Ελλάδα: “Βρώμικα” παιχνίδια από την Τουρκία – Ενίσχυση δυνάμεων στο Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Μετανάστες στην Ελλάδα: “Βρώμικα” παιχνίδια από την Τουρκία – Ενίσχυση δυνάμεων στο Αιγαίο

Μετανάστες στην Ελλάδα: Δεκάδες μετανάστες μεταφέρονται με λεωφορεία στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από τη Λέσβο, αποκαλύπτει ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Gazeteduvar.

Μετανάστες στην Ελλάδα: Στην παραδοχή ότι η Τουρκία μεταφέρει πρόσφυγες-μετανάστες στα τουρκικά παράλια με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα προχώρησαν τουρκικές κυριακάτικες εφημερίδες. Η αριστερή εφημερίδα «Ντουβάρ» σε αποκλειστικό ρεπορτάζ με τίτλο «Οι πρόσφυγες μεταφέρονται από τους καταυλισμούς στα παράλια», αποκαλύπτει ότι ύστερα από την εκκένωση του Παζάρκουλε στις 26 Μαρτίου, οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες εστάλησαν σε καταυλισμούς σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας για να τεθούν σε καραντίνα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά μόλις η απομόνωση έληξε μεταφέρθηκαν στα παράλια του Κιουτσιούκκουγιού στα Δαρδανέλια, όπου «ενθαρρύνονται» από την αστυνομία να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

«Τώρα βρισκόμαστε στα Δαρδανέλια. Η αστυνομία μας άφησε και έφυγε. Σε μια αλάνα. Δεν υπάρχει ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε τίποτα. Ούτε έρχονται, ούτε φεύγουν. Μας παράτησαν εδώ, λέγοντάς μας ότι μπορούμε να περάσουμε στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει ούτε μέσο ούτε τρόπος διέλευσης την Ελλάδα. Έχουμε μείνει εδώ», ομολογεί ένας πρόσφυγας-μετανάστης. H εφημερίδα αναφέρει ότι η ταλαιπωρία των προσφύγων-μεταναστών συνεχίζεται. Οι πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί με λεωφορεία στην Αδριανούπολη με την ελπίδα να περάσουν στην Ελλάδα. Αλλά όταν εμφανίστηκε ο ιός, άρχισαν να τους στέλνουν σε άλλες πόλεις για να τεθούν σε καραντίνα. Όταν έληξε η καραντίνα τους, τους μετέφεραν σε επισφαλείς ακτές για να περάσουν στα ελληνικά νησιά και τους άφησαν στην παραλία Κιουτσούκουγιού στα Δαρδανέλια. Ανάμεσα στους πρόσφυγες-μετανάστες υπάρχουν και άτομα που τους έφεραν από τους καταυλισμούς της Μαλάτια και του Οσμάνιγε.

‘Θα τα πληρώσετε όλα μόνοι σας’

«Μείναμε 28 μέρες στο Παζάρκουλε. Μετά μας είπαν ότι υπάρχει κορονοϊός και δεν θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν ήθελε κανείς μας να πάει πίσω. Ο στρατός μάς έβαλε με το ζόρι σε ένα λεωφορείο. Όταν τους ρωτήσαμε που μας πάνε, μας είπαν πως μας πάνε στην Αδριανούπολη. Πήραμε το λεωφορείο 9 το βράδυ και 5 το πρωί είχαμε φτάσει στο Οσμάνιγε. Μας πήραν τα κινητά και τα λεφτά μας. Δεν μας έδιναν καλό φαγητό. Μετά μας είπαν πως δεν θα μας πάνε πίσω στο Παζάρκουλε αλλά θα μας πάνε στα Δαρδανέλια. Κι εσείς κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Επειδή είστε μετανάστες δεν σας θέλει καμία χώρα. Όλα τα έξοδα για να περάσατε απέναντι, και αυτά θα τα πληρώσετε εσείς μόνοι σας», δήλωσε ένας Αφγανός μετανάστης στην εφημερίδα «Ντουβάρ».

Ένας άλλος μετανάστης είπε πως τα πούλησε όλα για να έχει λεφτά να πάει στο Παζάρκουλε στον Έβρο. «Με το ζόρι μας έβαλαν σε ένα λεωφορείο και μας πήγαν πίσω στο Οσμάνιγε Τις ταυτότητές μας και τα κινητά μάς τα πήραν. 15 μέρες ούτε κουβέρτα δεν είχαμε. Κοιμόμασταν νηστικοί τα βράδια. Ούτε γάλα δεν είχα να δώσω στα παιδιά μου. Μετά μας είπαν ότι θα μας βοηθήσουν. Μας ρώτησαν ‘θέλετε να σας γυρίσουμε πίσω εκεί στις πόλεις που μένατε ή θέλετε να πάτε στην Ευρώπη;’. Επειδή δεν είχαμε πού να πάμε, είπαμε θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη. Και μας άφησαν εδώ. Μας πέταξαν εδώ. Η ζωή μας έχει φτάσει σε ένα τέλμα. Είναι η ζωή αυτή;», λέει άλλος ένας αγανακτισμένος μετανάστης.

‘Δεν έχουμε φαγητό εδώ και 2 ημέρες’

Ένας άλλος Ιρανός μετανάστης, ο οποίος μεταφέρθηκε από το καταυλισμό στο Οσμανίγε στα Δαρδανέλια, δηλώνει ότι «μας έφεραν εδώ χθες το βράδυ από τον καταυλισμό του Οσμάνιγε. Μας χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες, αλλά έχουμε παιδιά. Δεν έχουμε φαγητό εδώ και 2 ημέρες. Κανείς δεν μας είπε τίποτα γιατί μας έφεραν εδώ, ποιες ήταν οι προθέσεις τους. Πολλοί που ήρθαν μαζί μας, κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο. Δεν απαντούν στις ερωτήσεις μας. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

Δείτε βίντεο από το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας

Ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι έχουν συγκεντρώσει κυρίως απέναντι από τα νησιά του Βορειοανατολικου Αιγαίου, χιλιάδες παράνομους μετανάστες, αλλά και έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό πλωτών μέσων κάθε είδους, προκειμένου, εκμεταλλευόμενη και τον καλό καιρό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, να τους περάσει σε ελληνικό έδαφος. Τους περισσότερους από αυτούς τους έχουν τοποθετήσει σε δυο σημεία ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο. Η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου έχει δώσει εντολή να αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων και οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με στόχο, λαμβάνοντας θέσεις πίσω από τα σκάφη του Λιμενικού, να δημιουργηθεί μια δεύτερη γραμμή άμυνας απέναντι στις, οργανωμένες από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, μεταναστευτικές ροές.

Το γεγονός ωστόσο ότι όπως και στον Εβρο έτσι στην προκειμένη περίπτωση και στο Αιγαίο η προσπάθεια της Άγκυρας να αιφνιδιάσει, έπεσε στο κενό είχε σαν αποτέλεσμα τον εκνευρισμό της τουρκικής ηγεσίας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Σύριγος, σχολιάζει

Τουρκικές υπερπτήσεις

Ως απόρροια του συγκεκριμένου εκνευρισμού, εξηγήθηκαν από κύκλους του Πενταγώνου και οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τον Βόρειο Έβρο και τις ακτές της Χίου και της Λέσβου. Μάλιστα σε ότι αφορά την περίπτωση της Λέσβου, τα τουρκικά F-16 προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, αφού μετά την πτήση τους πάνω από τις βόρειες ακτές του νησιού, δεν δίστασαν να προχωρήσουν και σε παρενόχληση ενός αεροσκάφους της FRONTEX που επιχειρούσε στην περιοχή, πετώντας σε πολύ κοντινή απόσταση μπροστά του. Σε κάθε περίπτωση πάντως η νέα τουρκική ασύμμετρη απειλή που προβάλει στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα μας και πάλι μεσώ της χρησιμοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά και από το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι συν της άλλης συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Κυβερνητικές πήγες θεωρούν ότι η Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση της νόσου τα έχει πάει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πετυχαίνοντας να ελέγξει και να κρατήσει χαμηλό των αριθμό των κρουσμάτων. Στο ενδεχόμενο όμως που υπάρξει μια εισβολή παράνομων μεταναστών, που ασθενούν με κορωνοιο, τότε η κατάσταση θα περιπλακεί σημαντικά αφού ο ιός θα μπορούσε να επεκταθεί στις ασφυκτικά γεμάτες δομές όχι μόνο της Λέσβου και της Χίου, αλλά και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου.

Σε μια τέτοια πιθανότητα η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι η κατάσταση θα γινόταν εξαιρετικά πιεστική και δύσκολο να ελεγχθεί με αποτέλεσμα την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Το οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να στείλει μετανάστες με κορονοϊό στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις