Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Ιταλία κορονοϊός: Η Vogue κυκλοφορεί για πρώτη φορά με λευκό εξώφυλλο
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ιταλία κορονοϊός: Η Vogue κυκλοφορεί για πρώτη φορά με λευκό εξώφυλλο

Ιταλία κορονοϊός: Μια πρωτόγνωρη κίνηση του δημοφιλούς περιοδικού εμπνευσμένη από τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Ιταλία κορονοϊός: Ένα μήνυμα ελπίδας και ευγνωμοσύνης θέλησε να αναδείξει η ιταλική έκδοση της Vogue, του πιο διάσημου περιοδικού μόδας στον κόσμο, με ένα εντελώς διαφορετικό εξώφυλλο ως απάντηση στην εν εξελίξει κρίση του κορονοϊού. Η Ιταλία, ως μια χώρα με παράδοση στη μόδα, και η χώρα με τα περισσότερα θύματα του ιού, προσπαθεί να ορθοποδήσει και να μην χάσει το πνεύμα και την αισιοδοξία της. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Εμανουέλ Φαρνέτι , αποφάσισε να παρουσιάσει ένα λευκό εξώφυλλο, για πρώτη φορά στα χρονικά έκδοσης του περιοδικού. Το λευκό εξώφυλλο τιμά τη στολή των γιατρών και τη μάχη που δίνουν στην πρώτη γραμμή για τη φροντίδα των ασθενών του κορονοϊού, την ελπίδα για τον αγώνα της παγκόσμιας ανθρωπότητας ενάντια στην πανδημία, αλλά και την επόμενη μέρα που την περιμένει.

Το ολόλευκο αυτό εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Φερντινάντο Βερντέρι και η κυκλοφορία του ανακοινώθηκε από το λογαριασμό του Εμανουέλ Φαρνέτι, στο Instagram, όπου έγραψε τα εξής: «Στην μακρά ιστορία του περιοδικού, που εκτείνεται εδώ και εκατό χρόνια, η Vogue έχει περάσει από πολέμους, κρίσεις, τρομοκρατικές πράξεις. Η ευγενική καταγωγή της δεν της επέτρεψε ποτέ να κοιτάξει από την άλλη πλευρά. Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, επρόκειτο να τυπώσουμε ένα θέμα που σχεδιάζαμε εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά το να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο – την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν, γιατροί και νοσηλευτές διακινδυνεύουν την ζωή τους και ο κόσμος έχει αλλάξει για πάντα – δεν είναι στο DNA της Vogue Italia. Ως εκ τούτου, εγκαταλείψαμε το σχέδιό μας και ξεκινήσαμε πάλι από το μηδέν. Ως εκ τούτου, σταματήσαμε το πρότζεκτ και ξεκινήσαμε από την αρχή».

Ιταλική Vogue Απρίλιος: Ο λόγος για τον οποίο επελέγη το λευκό χρώμα

Ο Εμανουέλ Φαρνέτι εξηγώντας την σημασία πίσω από το λευκό χρώμα, έγραψε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση να τυπωθεί ένα τελείως λευκό εξώφυλλο για πρώτη φορά στην ιστορία μας δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε έλλειψη φωτογραφιών -ακριβώς το αντίθετο. Το επιλέξαμε γιατί το λευκό συμβολίζει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το λευκό είναι πρώτα απ’ όλα ο σεβασμός. Το λευκό είναι η αναγέννηση, το φως μετά το σκοτάδι, το άθροισμα όλων των χρωμάτων. Το λευκό είναι το χρώμα των στολών που φορούν όσοι έβαλαν την ζωή τους στην πρώτη γραμμή για να σώσουν την δική μας. Αντιπροσωπεύει τον χώρο και τον χρόνο για να σκεφτείς αλλά και να μείνει σιωπηλός. Το λευκό είναι για εκείνους που γεμίζουν τον άδειο χρόνο και χώρο με ιδέες, σκέψεις, ιστορίες, στίχους, μουσική και φροντίδα για τους άλλους».

Χωρίς αμφιβολία το συγκεκριμένο τεύχος του πασίγνωστου περιοδικού δεν θα είναι μόνο η «βίβλος» της μόδας, όπως το χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι που ασχολούνται επισταμένως με αυτήν, αλλά θα είναι κάτι πολύ περισσότερο. Μια έμπρακτη ενέργεια αγάπης και σεβασμού στον αγώνα των ανθρώπων να επιβιώσουν παλεύοντας να αποκρούσουν έναν «ύπουλο εχθρό». Έναν εχθρό που εισβάλλει σε σώματα ανεξαρτήτως ηλικίας με έναν και μόνο σκοπό: να τους δώσει το «φιλί» του θανάτου απομυζώντας τη ζωή από μέσα τους. Κι όμως, υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι ο άνθρωπος θα τα καταφέρει να είναι αυτός που θα αναδειχθεί στο τέλος ο νικητής. Υπάρχει ακόμη ελπίδα, όσο όλα γύρω μας ενώνονται για να επικρατήσει παντού το λευκό και το φως. Έστω κι αν αυτή τη στιγμή φαντάζει ακόμη σαν άπιαστο όνειρο…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις